Petak, 21.04.2006.

13:53

Sastanak malih deoničara i Altime

Mali deoničari Merkatora i britanski fond Altima partners protive se mogućoj dokapitalizaciji Merkatora.

Izvor: B92

Default images

Mali deoničari Merkatora i predstavnik britanskog fonda Altima protive se najavljenom predlogu o povećanju osnovnog kapitala Merkatora, odnosno dokapitalizaciji. Glavni razlog što žele da pokušaju da spreče dokapitalizaciju, na predstojećoj skupštini Merkatora, jeste, kako kaže predstavnik malih deoničara Kristijan Verbič, isključivanje prava preče kupovine deonica već postojećih deoničara.

Radenko Milaković, jedan od partnera u Altimi, i Verbič slažu se da je isključivanje prava prioriteta sadašnjih deoničara u suprotnosti sa interesima malih deoničara, pa čak i štetno po njih. Mali deoničari najavljuju i da će upotrebiti druga sredstva koja im stoje na raspolaganju ako im na skupštini Merkatora, koja bi trebalo da bude održana 17. maja, ne uspe da spreče dokapitalizaciju.

Londonski fond Altima nedavno je odustao od pokušaja da kupi 24,99 odsto deonica Merkatora. Altima je malim deoničarima, koji poseduju oko 24 odsto deonica Merkatora, nudila 170 evra po deonici, ali cena je na Ljubljanskoj berzi već bila viša. Altimi je uspelo da kupi samo oko dva odsto Merkatorovih deonica, i to uglavnom od smenjenog predsednika Uprave Merkatora Zorana Jankovića i nekoliko bivših članova Uprave. Altima je objavila da odustaje od posla s kupovinom deonica Merkatora, ali i da ne namerava da proda deonice kojima raspolaže. Mali deoničari veruju da to nije konačna odluka i da odustajanje Altime za njih nije posebno neugodno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: