Prava pacijenata i prava lekara

Hirurzi su burno reagovali na preporuku Ministarstva zdravlja o testovima na hepatitis i HIV.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2005.

09:07

Default images

Ministarstvo je dalo preporuku da testovima na HIV i hepatitis ne budu podvrgnuti pacijenti koji treba da budu operisani jer je to kršenje prava pacijenata. Autor preporuke je Komisija za HIV i AIDS uz obrazloženje da je primećeno da su operacije uslovljene prethodnim testovima.

Hirurzi na Vojno-medicinskoj akademiji i Kliničko-bolničkom centru Zvezdara tvrde da se oni oduvek ponašaju kao da je ta preporuka postojala i da se lekari jednako štite bez obzira na to da li je pacijent zaražen ili nije. Lekari navode i da su svi koji dolaze u dodir s pacijentima adekvatno zaštićeni i da opreme ima dovoljno.

Međutim, hirurg u Urgentnom centru Milena Jauković tvrdi da to nije tačno. "Mi zaštitnu opremu nemamo, neko ima, neko nema, ali to nije univerzalna oprema, to nije naš medicinski standard da bi takve mogle da budu zahtevane. U ime čega, u ime preventive? Ne, u ime preventive je uzimati krv", kaže ona.

Ko i kako treba da štiti

S druge strane, u Ministarstvu zdravlja kažu da su za nedostatak opreme krivi direktori tih zdravstvenih centara. Sekretar Komisije za HIV i AIDS Ivana Mišić navodi i da bi zaposleni u bolnici koja nema opremu trebalo da se angažuju i primoraju direktora da je obezbedi.

"U Srbiji ima 300 zdavstvenih ustanova, zamislite kad bi ministar zdravlja kupovao zaštitnu opremu i dostavljao zdravstvenim ustanovama. Direktori, kad su postali direktori, dobili su i deo odgovornosti, na njima je da obezbede zdravstvenu zaštitu", kaže ona.

Prema Povelji o pravima pacijenata, testiranje krvi na HIV i hepatitis bez saglasnosti pacijenta spada u kršenje njegovih prava. Osim toga, preporuka predviđa obavezu testiranja pojedinih zdravstvenih radnika na te viruse, što takođe izaziva revolt kod hirurga.

Načelnik Hirurgije na Urgentnom centru Đorđe Bajec kaže da u uputstvu piše da se testiranjem ugrožavaju prava pacijenata, ali da se onda postavlja pitanje da li se time ugrožava i pravo zdravstvenih radnika koji su obavezni da se testiraju na iste te virusne infekcije.

Pacijent koji zna da je zaražen dužan je da to kaže lekarima jer u suprotnom može krivično da odgovara, kao i lekar koji odbije da operiše zaraženog bolesnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: