Cvjetanu ponovo 20 godina

Nekadašnji pripadnik jedinice "Škorpioni" Saša Cvjetan danas je ponovo osuđen na 20 godina zatvora.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2005.

13:36

Default images

Nekadašnji pripadnik jedinice "Škorpioni" iz rezervnog sastava MUP-a, osuđen je za ratni zločin ubistva 14 Albanaca i ranjavanje petoro dece u Podujevu 28. marta 1999. godine. Obrazlažući presudu sudija Biljana Sinanović rekla je da je sudsko veće ovako odlučilo oslanjajući se na iskaze svedoka, pisanu dokumantaciju i priznanje Saše Cvjetana.

Kako je Sinanović navela, građani albanske nacionalnosti isterani su iz svojih kuća i u kolonama su mirno napuštali Podujevo, sve do dolaska Škorpiona.

Obrazlažući presudu sudija Biljana Sinanović rekla je da je sudsko veće ovako odlučilo oslanjajući se na iskaze svedoka, pisanu dokumentaciju i priznanje Saše Cvjetana. Građani albanske nacionalnosti isterani su iz svojih kuća i u kolonama su mirno napuštali Podujevo, sve do dolaska Škorpiona.

Pripadnici Škorpiona su najpre ušli u jednu albansku kuću, a osuđeni Cvjetan je tada uzeo 1.000 maraka da ljude iz kuće pusti da odu. Jedna grupa od 19 žena i dece iz porodica Durići, Lugaliju I Baogujevci, međutim, vraćena je u dvorište kuće u nekadašnjoj ulici Rahmana Morine.

Tada su, kako je navedeno u presudi, Saša Cvejatan i ostala NN lica iz jedinice Škorpioni ispalili rafale u te civile ubivši četrnaest žena i dece i ranivši petoro dece.

Najmlađe dete bilo je staro svega 21 mesec. Cvjetan je zbog ovog zločina pre više od godinu dana osuđen na 20 godina zatvora, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu i vratio proces na ponovno suđenje, ali je današnjom odlukom Sudskog veća Okružnog suda u Beogradu potvrđena prva presuda iz 2004. godine na 20 godina zatvora. 

Vrhovni sud Srbije ukinuo predhodnu presudu na žalbu odbrane koja je tvrdila da je Cvjetanovo priznanje iznuđeno bez prisustva branioca u Okružnom zatvoru u Prokuplju.

Cvjetanov advokat Đorđe Kalanj najavljuje istovetnu žalbu i na današnju presudu. Odbrana očekuje da će odluka Vrhovnog suda po žalbi biti doneta do kraja godine s obzirom na zainteresovanost javnosti za slučaj.

Zastpunici porodica oštećenih smatraju da je neophodno da i ostali pripadnici Škorpiona koji su učestvovali u ovom zločinu, a koji su navedeni predmetu, budu procesuirani.

Prema rečima Nataše Kandić iz Fonda za himanitarno pravo, na potezu je tužilaštvo za ratne zločine, koje treba prvo da se pozabavi i komandnim kadrom.

Pravni savetnik ambasade SAD u Beogadu Sem Nazaro smatra da je presuda pravedna: “Mislimo da je ova presuda pravedna mi cenimo sve odluke suda kao i sva presude u Beogradu i nadamo se da je ovo donelo pravdu za žrtve”.

Pripadnici ‘Škorpiona’, su 1999. godine delovali u okviru SAJ-a, a tada su poimence priključeni MUP-u Srbije po naredbi tadašnjeg načelnika Javne bezbednosti. Njih je prema zvaničnom dokumentu bilo 130, a komandant je bio Slobodan Medić, koji je uhapšen posle emitovanja snimka streljanja šest muslimanskih civila iz Srebrenice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: