Draža Mihajlović opet uzburkao javnost

Dvoje od troje studenata osuđeno je na zatvorske kazne zbog slikanja s fotografijom Draže Mihajlovića u Zagrebu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2004.

10:04

Default images

To fotografisanje, na Trgu bana Jelačića, ocenjeno je kao remećenje javnog reda i mira, drsko ponašanje i vređanje moralnih osećanja građana, pa je Stevan Vranešević iz Beograda osuđen na 15, a Mirjana Đerković na pet dana zatvora. Treći beogradski student Danja Božanić oslobođena je optužbi jer nije dokazano da je učestvovala u prekršaju.

Osuđeni studenti biće prebačeni na služenje kazne u Remetinec, kod Zagreba, a na presudu imaju pravo žalbe, o čemu odlučuje Visoki prekršajni sud u Zagrebu.

Reagujući na tu vest, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković najavio je da će učiniti sve kako bi osuđeni odmah bili pušteni. Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo za B92 kaže da bi više volela da je presuda drugačija, ali da slične egzibicije, posle svih ratova, ne mogu biti opravdane. “Nije reč o istorijskoj ulozi Draže Mihajlovića, niti o toj ideologiji, već o onome što Mihajlović simbolizuje. Nema nikakve razlike između unošenja slika Mihajlovića, Mladića ili Karadžića jer su oni simboli iste pojave. Prema  tome, radi se o ekstremnoj političkoj provokaciji, koja nam nikako nije trebala. Ponavljam da mislim da bi bilo bolje da nisu osuđeni na kazne zatvora, ali to je pitanje hrvatske reakcije na provokacije koje dolaze iz Srbije”, kaže ona.

Biljana Kovačević Vučo smatra da incident u Zagrebu ne može da se svede samo na ugrožavanje ljudskih prava i ocenjuje da se takve situacije mogu odraziti i na međudržavne odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: