Nastavljaju se hapšenja organizovanih kriminalnih grupa

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2003.

16:31

Default images

Radnici MUP-a Srbije nastavljaju hapšenja po gradovima u Srbiji, u sklopu istrage povodom ubistva premijera Vlade Srbije Zorana Đinđića, i borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Leskovačka policija saopštila je u četvrtak da je od početka vanrednog stanja uhapsila 46 lica, osumnjičenih za niz razbojništava, pljački i za trgovinu narkoticima na području te opštine. Policija navodi da je u akciji hapšenja, pri pokušaju bekstva, ranjen Mirtez Rašitović iz Leskovca. U saopštenju se navodi da je devet osoba uhapšeno po centralnoj poternici, devet po naredbi sudova, 23 po naredbi organa za prekršaje, dva po naredbi Vojnog odseka u Leskovcu i dva po lokalnoj poternici. Policija je istovremeno oduzela izvesnu količinu narkotika, ukradene robe, oružja i municije, kao i veći broj blanko vozačkih i saobraćajnih dozvola i jedan pečat MUP-a Srbije.

Od uvođenja vanrednog stanja pripadnici SUP-a Smederevo, priveli su 112 osoba, saopštio je taj Sekretarijat. Od privedenih, 15 je osoba uhapšeno i predato nadležnim istražnim sudijama. U toku operativnog postupanja pripadnici policije pretresli su 58 stanova i drugih prostorija, a nadležnom tužilaštvu podneto je ukupno 58 krivičnih prijava. Prilikom pretresanja stanova i drugih prostorija od osumnjičenih lica oduzet je jedan ručni bacač "zolja", jedan puškomitraljez, 17 automatskih pušaka, 13 lovačkih pušaka i pušaka skraćenih cevi, 23 pištolja i revolvera, 11 bombi, tri tromblonske mine, 52 okvira za automatsku pušku, jednu ručnu radio stanicu, jedan optički nišan, 4.600 komada municije raznog kalibra, pet putničkih vozila.

Organizovanom akcijom na području Rasinskog okruga policija je u sredu pronašla i zaplenila veliku količinu oružja. Policajci su zaplenili automatsku pušku M-70, lovački karabin CZ sa optičkim nišanom, automatsku pušku "škorpion", pištolj marke "bereta", malokalibarski pištolj, dva tromblonska nastavka za automatsku pušku, 31 okvir za automatsku pušku, harpun i 2674 metaka raznih kalibara.

Po prijavi gradjana, u ataru sela Žabare pronađen je i jedan raketni bacač "zolja".

Subotička policija je od uvođenja vanrednog stanja, podnela 59 krivičnih prijava protiv 21 lica, zbog krivičnih dela iz oblasti klasičnog kriminala. Najviše prijava podneto je zbog krivičnih dela teških i drskih krađa, više od četrdeset. Krivične prijave nadležnom tužilaštvu podnete su i zbog više krivičnih dela prevara, zatim zbog krivičnog dela posluge, oštećenja tudjih stvari, neovlašćenog posedovanja oružja i falsifikovanja isprava.

Na području SUP-a Jagodina u toku srede i četvrtka privedeno je 12 lica. Od toga su tri lica zadržana u pritvoru do 30 dana, saopštila je policija. Policija u Gornjem Milanovcu uhapsila je u sredu Dimitrija Eminovića (37) iz Čačka, koji se poslednjih dana predstavljao kao Milorad Luković-Legija. On je pozivao vlasnike privatnih firmi, predstavljajući se kao Luković, i tražio od njih pomoć za "opremanje 1200 dobrovoljaca", koje je navodno pripremao za akciju u demilitarizovanoj zoni na jugu Srbije. U trenutku hapšenja kod njega je pronađeno 24 hiljade dinara.

Novosadska policija je od uvođenja vanrednog stanja privela 25 osoba koje su povezane sa "zemunskim klanom", čiji su pripadnici osumnjičeni za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića. "Ovi profesionalni kriminalci su po nalozima 'zemunskog klana' na području Vojvodine vršili najteža krvična dela sa elementima nasilja (ubistva, nasilnička ponašanja, izazivanja opšte opasnosti i dr.) kao i krijumačarenja opojnih droga (heroin i kokain)", navodi se u saopštenju SUP-a Novi Sad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: