Najveće grupacije muzičke industrije postigle sporazum

Postignut je neočekivani sporazum koji će omogućiti ostvarivanje novih načina za ponudu muzike potrošačima putem interneta. Digitalna medijska asocijacija (Digital Media Association – DiMA), Nacionalna asocijacija muzičkih izdavača (National Music Publishers' Association – NMPA) i Udruženje muzičke industrije Amerike (Recording Industry Association of America – RIAA), zajedno sa Međunarodnom asocijacijom muzičkih autora Nešvila (Nashville Songwriters Association International – NSAI) i Udruženjem muzičkih autora Amerike (Songwriters Guild of America – SGA) danas su objavile da su postigle sporazum o načinu na koji će muzički autori dobijati naknadu za muziku koja se distribuira putem interneta.

Info

Izvor: Izvor: Udruženje muzièke industrije Amerike (Recording Industry Association of America – RIAA)

Utorak, 18.11.2008.

17:11

Default images

Sporazum, u obliku nacrta propisa podnetih sudijama za oblast naknade za autorska prava, po prvi put predlaže mehaničke stope prihoda od autorskih prava za interaktivni streaming i ograničeno preuzimanje, uključujući servise koji posluju po modelu pretplate, ali i one koji se finansiraju od reklama. Sporazum predlaže korišćenje fleksibilne procentne stope u odnosu na strukturu prihoda, pri čemu bi se u određenim okolnostima koristio definisani minimalni iznos.

Servisi interaktivnog streaming-a sa interneta i ograničenog preuzimanja u većini slučajeva plaćaće mehaničku stopu naknade za autorska prava u iznosu od 10,5% prihoda, umanjenom za iznos svih naknada za izvođenje. U određenim uslovima dozvoljen je promotivni streaming bez plaćanja naknade. Pored ovih propisa, ugovorne strane složile su se da neinteraktivni servisi koji vrše streaming audio signala ne zahtevaju dobijanje licenci za reprodukciju ili distribuciju od vlasnika autorskih prava.

Sporazum ne reguliše stope prihoda od autorskih prava za fizičke proizvode ili permanentno preuzimanje muzike.

„Ovaj istorijski sporazum predstavlja osnovu za novu generaciju muzičke distribucije“, kaže Dejvid Izrejlit (David Israelite), predsednik i direktor upravnog odbora NMPA. „Sporazum omogućava da autori pesama i muzički izdavači nastave uspešno poslovanje i u digitalnoj eri. Zahvalan sam što su svi koji su učestvovali u diskusijama dali sve od sebe u najboljoj nameri, kako bismo uspeli da ostvarimo ovaj veoma značajan poduhvat.“

„Ovaj sporazum obezbeđuje fleksibilnu strukturu za inovativne poslovne modele na digitalnom muzičkom tržištu, od koje će imati korist ljubitelji muzike, autori i online servisi“, kaže Mič Bejnvol (Mitch Bainwol), direktor i predsednik upravnog odbora RIAA. „Sporazum pokazuje da naše industrijske grane mogu sarađivati na rešavanju složenih problema.“

„Stabilnije poslovno okruženje, koje će omogućiti ovaj sporazum, pogodovaće inovativnim muzičkim servisima, a od toga će imati koristi i ljubitelji muzike i muzički autori“, kaže Džonatan Poter (Jonathan Potter), izvršni direktor DiMA. „DiMA je veoma zadovoljna zato što će sporazum okončati sudske sporove i pretnje sporovima u koje je umešano više kompanija koje su naše članice, tako da mogu da usmere svoje napore ka stvaranju inovativnih poslovnih modela koji se efikasno mogu suprotstaviti najvećoj pretnji muzičke industrije, pirateriji.“

Rodžer Fakson (Roger Faxon), direktor i predsednik upravnog odbora kompanije EMI Music Publishing, koja je nezavisno predstavljena u Odboru za naknade za autorska prava (CRB-u), takođe pozdravlja sporazum. „Veoma smo zadovoljni time što je konačno došlo do toga, i što će od njega imati korist muzički autori koje predstavljamo, kao i potrošači. Ovo je prvi korak ka formiranju pravičnih stopa, koje predstavljaju odgovarajuću nadoknadu za kreativne napore autora, i mi ćemo nastaviti da dajemo sve od sebe kako bismo formirali okvir koji na odgovarajući način odražava vrednost pesama u svim njihovim digitalnim oblicima.“

„Međunarodna asocijacija muzičkih autora Nešvila (NSAI) ponosna je što učestvuje u ovom istorijskom sporazumu, koji će obezbediti da muzički autori Amerike dobiju odgovarajuću nadoknadu, da potrošači uživaju u novim mogućnostima koje pruža digitalna tehnologija, i da oni koji ulažu u američku intelektualnu svojinu budu za to nagrađeni“, kaže Stiv Bogard (Steve Bogard), predsednik upravnog odbora NSAI.

„Digitalna muzika postala je jedinstvena muzička podloga života Amerike“, kaže Rik Karns (Rick Carnes), predsednik SGA. „Digitalna era pomogla je američkim muzičkim autorima da stvore veću ekonomsku i kulturnu vrednost nego ikada ranije. Udruženje muzičkih autora Amerike, muzički izdavači, muzičke kompanije i digitalni muzički servisi zajednički su ostvarili istorijski sporazum kojim se stvara funkcionalna struktura za plaćanje i pravičan udeo za muzičke autore u digitalnim modelima distribucije muzike danas i u budućnosti.“

Odredbe sporazuma:

- Sporazum predlaže mehaničke stope naknada za autorska prava koje se odnose na ograničeno preuzimanje i interaktivni streaming, uključujući servise koji posluju po modelu pretplate, ali i one koji se finansiraju od reklama.

- Struktura procentualnih stopa obezbeđuje potrebnu fleksibilnost za nove modele poslovanja.

- Sporazum dozvoljava korišćenje bez plaćanja za određene vrste promotivnih stream-ova, u cilju podsticanja korišćenja muzičkih dela uz plaćanje.

- Sporazum potvrđuje da mehaničke licence izdate u skladu sa njegovim odredbama obuhvataju sva reprodukciona i distribucijska prava potrebna za obezbeđivanje licenciranog ograničenog preuzimanja ili interaktivnih stream-ova.

- Izvan oblasti na koju se odnosi nacrt propisa, ugovorne strane potvrđuju da neinteraktivni servisi koji vrše streaming audio signala ne zahtevaju dobijanje licenci za reprodukciju ili distribuciju od vlasnika autorskih prava.

DiMA je jedina strukovna organizacija posvećena isključivo potrebama digitalnih medijskih umetnika, potrošača i producenata. DiMA predstavlja kompanije koje razvijaju i koriste digitalne tehnologije koje omogućavaju ponudu muzičkog i video sadržaja na internetu. DiMA uvek podržava pravične naknade za umetnike i stvaraoce.

Nacionalna asocijacija muzičkih izdavača predstavlja strukovnu organizaciju koja okuplja više od 800 američkih muzičkih izdavača. NMPA štiti i unapređuje interese muzičkih izdavača i njihovih partnera, muzičkih autora, u oblastima koje se odnose na domaću i globalnu zaštitu muzičkih autorskih prava.

Udruženje muzičke industrije Amerike predstavlja strukovnu grupaciju koja zastupa američke muzičke studije. Misija ovog udruženja sastoji se od stvaranja poslovnog i pravnog okruženja koje podržava i promoviše kreativnu i finansijsku vitalnost njegovih članica. Udruženje okuplja muzičke studije koji čine najdinamičniju nacionalnu muzičku industriju u svetu. Članice RIAA © stvaraju, proizvode i/ili distribuiraju oko 90% svih legalnih zvučnih snimaka koji se proizvode i prodaju u SAD. Kako bi ostvarila svoju misiju, RIAA štiti prava na intelektualnu svojinu širom sveta, kao i prava umetnika proistekla iz Prvog amandmana; vrši potrošačka, industrijska i tehnička istraživanja; i nadgleda i procenjuje državne i savezne zakone, propise i politiku. RIAA © takođe certifikuje Gold®, Platinum®, Multi-Platinum™ i Diamond nagrade za prodaju, kao i Los Premios De Oro y Platino™, nagradu koja se dodeljuje za prodaju u oblasti latino muzike.

23. septembar 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: