Grubješić: Sa SNS krećemo od nule

Sa SNS i SPS ulazimo u pregovore svesni situacije u kojoj se zemlja nalazi. Verujem da ćemo sa SNS uspostaviti normalnu saradnju, kaže Suzana Grubješić iz URS.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2012.

00:46

Default images

Članica Predsedništva URS Suzana Grubješić izjavilla je da je URS ušao u razgovore sa SNS i SPS o formiranju vlade svestan situacije u kojoj se zemlja nalazi i negativnih reakcija od strane onih koji će URS-u uvek sve zamerati, naročito ono što su sami hteli da urade, a nisu uspeli.

Sa SPS smo protekle četiri godine imali korektnu saradnju, ali bez ikakvog "istorijskog sporazuma o nacionalnom pomirenju". Sa naprednjacima nikada do sada nismo ni ozbiljno razgovarali, a kamoli bili u koaliciji. I upravo zato što krećemo od nule, verujem da ćemo sa njima uspostaviti normalnu saradnju u budućnosti, rekla je Grubješić za "Danas".

Grubješić, koja je nedavno sa liderom URS Mlađanom Dinkićem bila u Briselu na samitu lidera Evropske narodne partije, kazala je da su evropski komesari Štefa File i Oli Ren ponovili da će se politika nove vlade vrednovati po učinjenim delima i rezultatima, a ne po rečima.

"Rečeno nam je da pred Srbijom ne stoje ni novi, a ni tajni uslovi koji treba da budu ispunjeni, već samo oni koje je definisao Evropski savet 9. decembra prošle godine", kazala je ona.

Kada je reč o dobijanju datuma za početak pregovora sa EU, Grubješić je rekla da je, "umesto prognoza i licitiranja datumima, potrebno učiniti nekoliko važnih i konkretnih poteza u pravcu vođenja racionalne državne politike, a to se prevashodno odnosi na nastavak dijaloga sa prištinskim vlastima i primenu svega onoga što je prethodna vlada dogovorila u takozvanom tehničkom dijalogu".

"Unutrašnje reforme, vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije takođe su veoma bitni za otpočinjanje pregovora. Nakon godišnjeg izveštaja Evropske komisije u oktobru, biće mnogo jasnije kada je realno očekivati datum", rekla je funkcionerka URS.

Na konstataciju da je viđena kao nova ministarka evropskih integracije, Grubješić je rekla:"Do sada nisam čula da će se formirati ministarstvo za evropske integracije, te ne želim da spekulišem ni o tome niti o mojoj eventualnoj ulozi".

"Učešće URS u novoj vladi zavisi od spremnosti potencijalnih partnera da zajedno radimo na ubrzanju procesa evropskih integracija, kao i od saglasnosti oko ključnih unutrašnjih reformi u skoro svim oblastima", navela je Grubješić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: