Svetski mediji iznenađeni

U prvim reakcijama nakon pobede Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora, svetski mediji upozoravaju da bi to moglo uticati na put Srbije ka EU.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

07:33

Default images

Posle pobede Nikolića, Srbija je suočena s političkom neizvesnošću oko formiranja nove vlade, a lider SNS ističe uverenje da će saradnja s Rusijom pomoći njegovoj zemlji, javljaju danas svetske agencije.

"Srbija je suočena sa političkom neizvešnošću posle pobede desničarski orijentisanog Nikolića na izborima za predsednika Srbije, koja je podstakla sumnje u pogledu sastava nove vlade i zabrinula region, koji Nikolića još uvek čvrsto vezuje za krvavi raspad Jugoslavije", piše Rojters.

Nikolić je, kako dodaje britanska agencija, pobedio liberalnog Tadića "na tesnim izborima na koje je mrlju bacila apatija birača". On sada kao predsednik ima pravo da poveri mandat za formiranje vlade najvećoj stranci - tj. njegovoj sopstvenoj, dodaje Rojters.

Međutim, "čak i ako demokrate formiraju vladu nezgodna kohabitacija sa Nikolićem bi mogla usporiti reforme koje su neophodne za oživljavanje ekonomije i smanjenje javnog duga kao i početak pregovora o pridruživanju EU", navela je agencija, napominjući da je po ustavu premijer moćniji od predsednika, ali da šef države može da "zadržava" zakone.

Ruska agencija Itar-Tas navodi da je Nikolić u sinoćnjem obraćanju javnosti izjavio da je "ubeđen da će saradnja sa Rusijom da pomogne Srbiji". Nikolić je takođe rekao da će prisustvovati skupu Jedinstvene Rusije 25. maja, dodaje ruska agencija, povodom najave da će lider SNS govoriti na kongresu stranke Vladimira Putina u Moskvi.

Posle "iznenađujuće" pobede "nacionaliste" Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji, očekuje se da će političke stranke danas početi pregovore o formiranju nove vlade, javio je AFP.

"Nikolić je, uprkos očekivanjima, pobedio Tadića, ali zarekao sa da će slediti napore svog predsednika u nastojanju da uvede Srbiju u EU", prenosi AFP, podsećajući da je predsednik SNS ranije rekao da ne bi ušao u EU po svaku cenu, a da je u tom smislu Kosovo "crvena linija" koju nije spreman da pređe.

Slovenačka agencija STA prenosi pisanje tamnošnje štampe o "šokantnom" ishodu predsedničkih izbora u Srbiji, navodeći da je Tadić izgubio pre svega zbog apatije birača. "Pored toga, Tadić je, očigledno, pogrešno shvatio politički priručnik kada je sazvao prevremene izbore", piše slovenački "Dnevnik" u tekstu pod nazivom "Šok u Srbiji".

Kako prenosi STA, novoizabrani predsednik Nikolić je obećao da će zadržati Srbiju na evropskom putu, ali veće pitanje je kako će se odnositi prema Kosovu i koja će biti njegova strategija za izlazak iz ekonomske krize.

Pobeda "nacionalističkog kandidata" Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima dodatno komplikuje politička previranja u toj zemlji i mogla bi usporiti napore Srbije da se pridruži EU, ocenjuje AP.

Prema američkoj agenciji, ovakav ishod takođe pokazuje da slabi privlačnost Evropske unije, opterećene dužničkom krizom, kao i nezadovoljstvo birača ekonomskom situacijom. Nikolić sada treba da imenuje premijera, ali taj zadatak je komplikovan zbog ishoda parlamentarnih izbora 6. maja, ukazuje AP.

Tadićeve demokrate su se načelno dogovorile o savezu sa socijalistima, čime bi imali većinu, ali Nikolić je rekao "Videćemo šta će biti", navodi AP.

Nikolićeva pobeda došla je iznenada, navodi "Špigl", ukazujući da je nisko učešće građana na izborima koristilo Nikoliću. I magazin ''Fokus'' i dnevnik ''FTD'', kao i elektronski nemački mediji javljaju o pobedi Nikolića, ukazujući da je on desni populista i da je bio saveznik nekadašnjem srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću.

Udarna vest u BiH

Nikolićeva pobeda udarna je vest na Internet portalima u BiH.

Svi internet portali u oba bosanskohercegovačka entiteta večeras su kao glavnu vest objavili da je novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Sarajevski "Dnevni avaz" preneo je da je Nikolić proglasio pobedu, kao i njegovu izjavu da Srbija "neće skrenuti sa evropskog puta".

Banjalučke "Nezavisne novine" kao udarnu vest objavile su ishod drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji. "Tomislav Nikolić novi predsednik Srbije - Tadić priznao poraz", navele su "Nezavisne novine", prenoseći preliminarne rezultate izbora, i Nikolićevu izjavu posle proglašenja izborne pobede.

Za sada mediji u BiH još ne komentarišu šta za BIH i njene buduće odnose sa Srbijom znači pobeda Nikolića

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: