Ponedeljak, 21.05.2012.

07:33

Svetski mediji iznenađeni

U prvim reakcijama nakon pobede Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora, svetski mediji upozoravaju da bi to moglo uticati na put Srbije ka EU.

Izvor: Tanjug

Svetski mediji iznenaðeni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Saša_bg

pre 11 godina

Iznenadjeni ste, sram vas bilo. Ucenjujete nas već 12 godina ko da smo najgori svetski šljam. Ako i krene nizbrdo u ovom delu evrope, znajte da ste vi potpuni krivci. Od Srpskog naroda koji je želeo život sa ostatkom evrope, ponizili ste nas svakojakim ucenama i izigrali naše nade i poverenje u EU. Šta sada očekujete posle vaših taktika i igrarija. Da glasamo za vas, sada je vrlo kasno. Netreba nama trula EU da bi smo znali gde smo geografski, mi smo u Evropi ma kolko vi to nevoleli.

Riba

pre 11 godina

Moje mišljenje:
Gospodin bivši predsednik je izgubio na izborima jer na prvo mesto nije stavio socijalnu politiku, tačnije hleb i mleko na svim stolovima u Srbiji.
E sad, gospodin sadašnji predsednik ima priliku da se dokaže ili da potvrdi sve negativne priče za njega i povuče nas još 10 godina unazad.

ahaa

pre 11 godina

RE:

Hajde da probamo jednom posle vise od 100 godina da Srbijom vlada neko ko je ovde rodjen,bio on Srbin, Madjar, Slovak, Bosnjak ali rodjen u Srbiji.
(Sale, 21. maj 2012 16:02)

??? I to smo imali. U doba kada je nikolic bio potpredsednik zemljak mu sloba bese predsednik! Videli smo sta su uradili.

slobodnomisleci

pre 11 godina

Potpuno mi je nejasno sta se svi iscudjavaju?!
Pa oni su pustili Tadica "niz vodu".
Evropa i Amerika su u stvari porazile Tadica na izborima.
Pred prosle izbore su dali beli sengen koji je imao nekakvo znacenje,oslobadjajuci Srbe iz rezervata.
Sada nisu dali nista:
Status kandidata imaju okolne zemlje godinama i decenijama kao sto je poznato, pa nikad nisu zapocele pregovore.
Ekonomske podska je takodje izostala. DS je u predhodnoj kampanji najavljivao investicije, radna mesta, puteve, a sve to bez ulaganja u Srbiju nije moguce, a u Srbiju od proslih izbora ulaganje je simbolicno.
Pred Srbiju se stalno postavljaju novi uslove na putu za EU. Odjednom nije uslov vise Hag, koji je bio na predhodnim izborima, vec su sada dobrosusedski odnosi sa Kosovom, a do pristupanja, ako do njega ikad i dodje, (obzirom na neprincipejlost u zahtevima), sigurno ce biti priznavanje Kosova.
Da ne pominjem sada i razne clanice sa ko zna kakvim idejama o pravima ove ili one manjine (a i same te manjine ne znaju da su njihova prava ugrozena), koje samo otezavaju.
Da su postavili realne zahteve kao sto je uredjivanje pravosudja, prosvete, zdravstva, bilo bi u redu i sigurno da bi bilo vidljivih koraka u tom pravcu.
Ovako se stvara slika u javnosti da Srbija ima ko zna koliko dug put do EU, sa nepoznatim i ponizavajucim preprekama, gde je stalno izlozena ucenama, i neprekidno na optuzenickoj klupi okajavajuci stalno nove grehe.
Osim toga iz EU se stalno salju signali da je dosta sa prosirenjem i da se sledeca planiraju ko zna kada (20,30 ili 100 godina, pa ko prezivi, mozda i dozivi)
Dakle Srbija se definitivno nije posmatrala, kao zemlja o kojoj neko ima pozitivan stav, vec je stalno bila pod ucenama, uz neprekidne nove zahteve, i prazna obecanja, koja nestaju cim se neki od uslova ispuni.
Jedino sto je uradjeno da bi Srbija ostala na evropskom putu, je beskonacno i bezrazlozno zadrzavanje Seselja u Hagu, za koga imam utisak (iako nisam njegov simpatizer) da bi na bilo kojim izborima uz ovakvu neprincipelnost EU i Amerike prema Srbiji, "pomeo" i Tadica i Nikolica zajedno.

kaiser

pre 11 godina

"Oni nisu ziveli zadnjih 10tak godina u Srbiji zato su i iznenadjeni
(Djoka, 21. maj 2012 13:31)"

ALi smo zato iznenadjeni mi, koji u Srbiji živimo više od 20 zadnjih godina.

I koji, što je izgleda retkost, pamte to vreme.

@Jelena

Tako je, gradjani Srbije nisu izabrali ni jednog, tako da će Toma sledećih 5 godina biti predsednik u nekoj drugoj dimenziji, a SNS najveća stranka u parlamentu takodje u nekoj drugoj dimenziji.

Besmislenije opravdanje od vašeg, koje je veoma prisutno inače, teško da bi osmislio i neki profesionalni komičar.

Sale

pre 11 godina

@Amos

Tvoj komentar je cist govor mrznje.....
Hajde da probamo jednom posle vise od 100 godina da Srbijom vlada neko ko je ovde rodjen,bio on Srbin, Madjar, Slovak, Bosnjak ali rodjen u Srbiji.

DPolitika

pre 11 godina

@gde su cestitke

cestitao mu je Brisel, predsednik Italije, predsednik Francuske,predsednik Rusije, USA(ambasador Mary Burce Warlick u ime zemlje), Crnogorski predsednik Filip Vujanović i premijer Igor Lukšić, itd...
Sve sto treba je da nedemokratski mediji tipa RTS, PINK i Prva to i objave, a tebi treba da bude jasno gde zivis....
Isto tako treba da postavis pitanje zasto si do sada cutao sto zivis u medijskom mraku koji je vodio u totalitarizam i vladanje jednog coveka u preiodu od 15 godina sto se na srecu nije desilo...
Prava sreca za Srbiju bi bili izbori makar na svake 2 godine ako ne i cesce...
Time bi se izbeglo mnogo sta pa i da novi predsednik dodje u iskusenje da vlada 15 godina...

Nemanja

pre 11 godina

Ljudi, ja znam da Nikolic nije najbolje resenje za predsednika drzave i nisam clan ni pristalica njegove partije. ALI, neke stvari stvarno kod ljudi ne mogu da razumem. Kazete da je Tomislav protiv evrope i da ga zapad ne voli, a ne smeta vam da nam nov premijer bude ivica dacic (namerno malim slovima), zbog koga sam ja 5. oktobra stopirao do Beograda. Ja sam glasao juce za Tomu iz samo jednog OSNOVNOG razloga: uporedio sam cene 2008 god, koliko sam tad imao para i sta sam mogao sa mojom platom,a sta mogu posle cetiri godine Tadiceve vladavine!!!

sasav

pre 11 godina

Nije sok u Srbiji, vec u Sloveniji, Nemackoj, Austriji, Hrvatskoj, tj. medju svima koji su uvek gubili ratove od Srbije, kao odraz pravde Bozije i kazne za nepojmljive zlocine koje su vrsili nad Srbima. U svojoj aroganciji mislili su da mogu da nas kupe, ko sto su kupili Tadica i njegove vajne savetnike, pa da za svoje pokradene pare narucuju sta hoce. Sad se sokiraju, pokusavaju u panici da uvrede novizabranog Predsednika Srbije ismejavajuci se sa njegovom "grobarskom" i "nacionalistickom" prosloscu. Al se dobro secaju kako su kakili u gace kad je Toma izabran za predsednika Skupstine. Naravno da su sad u soku.

LOL

pre 11 godina

Nije sok u Srbiji, vec u Sloveniji, Nemackoj, Austriji, Hrvatskoj, tj. medju svima koji su uvek gubili ratove od Srbije,
(sasav, 21. maj 2012 15:16)

Gubili?!? :D hahahahahahaha

Eh, taj inat

pre 11 godina

@Joca
Jeste, glasali ste protiv njih zbog grba (ili ste iz istih razloga ostali kod kuće) da bi došli drugi koji imaju isti odnos prema grbu, a još gori prema drugim antifašističkim tekovinama. Pogledajte fotografije likova koji su se sinoć "veselili" po ulicama srpskih gradova, sve sam antifašista do antifašiste.

mirko

pre 11 godina

Potpuno je u redu, da međunarodni mediji budu iznenađeni, jer su sve prognoze davale prednost Tadiću. Ako je neko sinoč gledao tv, video je po uzbuđenju u Nikolićevom štabu, da su i oni bili iznenađeni.
Istinu govoreći lično nisam bio iznenađen, jer mnoge okolnosti su išle protiv Tadića: Podneo je ostavku, kandiduje se trći put, ekonomska situacija loša, kritičari su okrivljivali Tadića, za sve loše, što se događalo u Srbiji, tako da se ovo moglo očekivati.
Nikolić je dao mnoga obećanja, za koja sam siguran da se neće ostvariti, tako da mislim, da je Tadiću bolje što je izgubio ove izbore.
Vreme će dati odgovore na sva pitanja, tim koji je sinoč slavio sa Nikolićem, nije baš Bog zna kakav.

Jelena

pre 11 godina

Ne radi se ni o kakvoj 'apatiji' biraca, vec o klasicnom bojkotu izbora, buduci da vecina biraca od 53,68% nije izasla na izbore, odnosno bojkotovala ih je. I to je najrealniji i jedini stvarni rezultat i slika ovih predsednickih izbora - bojkot! Gradjani Srbije vecinski nisu izabrali nijednog od kandidata! Ko to ne bude imao na umu, ne moze se nadati dugoj 'vladavini' - sto se odnosi i na parlament i na vladu i na predsednicki kabinet - samo vi, dragi moji, pravite kombinacije i delite fotelje, tapsite jedni druge po ramenu, ali imajte na umu da su vam fotelje klizavije nego ikada ranije...

Dusan

pre 11 godina

Pun mi je kufer prica o tome kako nas Nikolićeva pobeda vraća u 90-te i kako je on kriv za ratove?! Aloooooo, da li ste zaboravili partiju zvanu SPS?! A da, ona je u koaliciji na vlasti, pa se krivac trazi na drugoj strani...

Shvatite da UVEK postoji i treca mogucnost (ponisten list), osim "glasanja za manje zlo", cime pokazujete svoju bezvoljnost da ista uradite za "dragu vam Srbiju" (koju opet napustate u roku od jednog treptaja)! I da, ne mogu opisati koliko mi je drago sto je izlaznost sve manja, jer je upravo to znak da je sve manje ovaca za sisanje!

Kad smo vec kod propasti, jer "ce nam EU pobeci"... Ljudi, na geografskoj karti mi jesmo u EU, na politickoj nismo, a ovakva kava je sad (prepuna finsnsijskih problema gde se 3-4 drzave izivljavaju nad ostatkom), bolje da i ne idemo tamo! Progooglajte ko su i sta su zemlje BRICS-a, pa u celu pricu ubaciti dugogodisnje prijateljstvo sa Japanom i da pricamo gde bi nam bila (poljo)privreda!

Nepolitički neanalitičar koji je juče precrtao obojicu kandidata

pre 11 godina

Ne vidim ništa toliko iznenađujućeg i šokantnog u Nikolićevoj pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora.

Tomislav Nikolić pobedio je Borisa Tadića za nekih 2.16% glasova više, uz veoma malu izlasnost od 46,30%. Nakon rezultata parlamentarnih izbora u kojima je lista "Pokrenimo Srbiju-Tomislav Nikolić" osvojila nešto manje od 2% glasova više od liste "Izbor za bolji život-Boris Tadić", kao i rezultata prvog kruga predesdničkih izbora koji su završeni statistički neznačajnom prednošću Tadića nad Nikolićem od 0,3% - šta je sinoć bilo toliko neočekivano? Politički nepristrasan posmatrač mogao je da nakon TV duela da da veoma blagu prednost Nikoliću, jer se na Tadiću mogla očitati prevelika trema, uzimajući u obzir ogromno iskustvo, ako državničko, tako i pred TV kamerama.

Zemljotresi se upravo i dešavaju na trusnim područjima, pa tako ne mogu biti iznenađenje kada se dese u Japanu, u pacifičkom vatrenom prstenu, u srednjeaziskim dodirnim ivicama velikih tektonskih ploča, u podričju kalifirnijske raseline, itd.

Metafora izbornog zemljotresa upravo i jeste primenjljiva na sinoćni poraz Borisa Tadića i pobedu Tomislava Nikolića za par procenata, zbog toga što je bila relativno lako predvidiva. Izborni zemljotres jeste šok, ali pre svega za Demokratsku stranku, jer su predugo zanemarivali tektonske preduslove za takav ishod. Analogija sa 24. septembrom 1999. jeste umesna, nije potpuna, ali je medijski nepoželjna, jer su mediji, u ogromnoj većini pristrasni Borisu Tadiću. Otud danas u stranim medijima, u nedostatku nepristrasnih analiza, copy-paste navodnih istraživanja javnog mnjenja, naručenih predikcija izbornih rezultata i analiza "dvorskih" analitičara, jer je sve to, zapravo, bilo u funkciji Tadićeve izborne kampanje. Na nesreću Borisa Tadića i DS, sinoć se ispostavilo da narod sve manje veruje medijima, a političkim strankama još manje. Nikolić je pravovremeno poslao jasan signal da to nepoverenje uzima u obzir kada je rekao da će se povući sa funkcije predsednika SNS u slučaju da postane predsednik Srbije.

Vladimir

pre 11 godina

Koliko ja čitam svuda oni svi insinuiraju da ne sme predsednik da bude niko osim onog ko njima odgovara da bude inače to je kraj sveta i totalna katastrofa.To je valjda ta demokratija o kojoj se stalno priča - možete vi da glasate, ali mora da pobedi onaj kojeg ja hoću da pobedi. Zašto li me ne čudi što je tako...

Oddball

pre 11 godina

@ Kiza analiza.

Jača analiza u jednom komentaru nego u sili agencija, analitičara, političkih think-tankova i medija....

U potpunosti se slažem.

cudno

pre 11 godina

Obzirom na rezultate prvog kruga izbora gde SNS i pored najveceg broja mandata(pojedinacno)nije mogla da napravi dogovor o vladi nego DS,bilo bi logicno da mala izlaznost pogoduje Borisu Tadicu(vecina parlamentarnih stranaka je dala podrsku njemu).Ili glasaci nisu poslusali svoje partije ili su rezultati prvog kruga lazirani.

Posmatrač

pre 11 godina

Nismo mi dobri, ali nismo ni baš toliko loši da nam Nikolić bude predsednik. Ali kakva god da je "ta Srbija" što je glasala za Nikolića, njeni pojedinačni glasovi vrede kao i svi ostali! To je demokratija i tome nema zamerke.
Izbore su odlučili "beli listići" koji su se odnosili na Tadića i DS. Srećna okolnost je što ovlašćenja predsednika nisu prevelika, a činjenica da Nikolić ne izgleda, ne razmišlja i ne govori kao predsednik nije katastrofa, već samo loša okolnost.
Ako Nikolić propadne na ovoj funkciji (sa razlogom ili mu ovi iz DS nešto smeste) to će biti dokaz glasačima da njega i SNS zaborave na sledećim izborima. A ako stvarno uradi nešto za sve nas, onda je zaslužio da bude tu! Ova druga stvar (iako izgleda malo verovatna) dobra je za Srbiju!

Neko iz mase

pre 11 godina

Nažalost koliko kod se Toma pravio Evropejcem i demokratom ON je i dalje RADIKAL u duši, i to će veoma brzo izaći na videlo, već juče je to počeo da pokazuje, izjavom da očekuje da na Rusi pomognu je demantovao samog sebe da je za EU integracije, pa i sam Konuzin je to potvrdio, ne može i EU i saradnja sa Rusijom. KO ne veruje nek proveri: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=04&dd=18&nav_id=601624
Istorija nas je naučila da nam Rusi nikada nisu pomogli i da nam nisu nikakvi prijatelji i braća...uostalom ja bih sad pitao Nikolića a šta je sa onih 100.000.000.000 Eura koje je obećao??? Jednom rečju za one koji su glasali za Tomu i za one koji nisu izašli na izbore: Tražili ste gledajte! Svi oni koji su nezadovoljni stanjem u Srbiji u koje i ja spadam ubrzo će se gorko pokajati zbog pobede Tome Nikolića. Samo se pitam da li će im i onda biti kriv Boris Tadić.

Divos

pre 11 godina

Nisam toliko pratio (niti ću) svetsku štampu, ali čisto sumnjam da su izbori u Srbiji top tema, tek toliko možda par redaka i verovatno uprošćene i šture informacije (možda više u FBiH, ali ovi i inače stalno zaviruju u tuđe dvorište).
Pobeda gospodina Nikolića svakako jeste iznenađenje, za medije u Srbiji koji su imali pristrasan i navijački odnos u ovoj izbornoj kampanji za gospodina Tadića, pa i ispod granice dobrog ukusa. Biće puno analiza i pametovanja, ali zapravo su gospodin Tadić, i pre svega DS, izgubili ove izbore poodavno, omalovažavali su i ponižavali građane Srbije godinama, u kampanji su probali (ovaj put nemušto) prodati neku drugu priču. Na njihovu veliku žalost, ovog puta to nije prošlo.

Kiza analiza

pre 11 godina

Neverovatno je kako se kratkorocno i povrsno sagledavajustvari. Dovoljno je pogledati naslove svetskih medija koji su preneli vest i videti da je Srbija vec u problemu! Kredibilitet se gradi godinama a rusi se veoma brzo. Sami naslovi koji govore o bekgraundu i politickoj proslosti Nikolica ne nagovestavaju nista dobro. Zivi bili pa videli, brzo ce se pokazati ali sada je kasno. Lepo je kazniti nekoga sto je lose radio ako je alternativa bolja ali kazniti nekoga da bi jos gori dosao na vlast je neracionalno i samoubilacki! Birati nekoga ko je gladovao da bi se vlasti domogao, ko je falsifikovao diplome, ko je lagao o predizbornoj kradji, zagovarao granice Karlobag - Virovitica - Ogulin pa se pretvorio potom u Evropejca, pa prihvatio podrsku Kostunice antievropejca govori o emocionalnim ali neracionalnim odlukama kojima smo skloni i govori da nam biti dobro nece. Ali ne cudi nista ovaj narod nikada nije propustio sansu da propust sansu i da izabere ono sto je najracionalnije i sto je ipak (nesavrsen ali ipak) najbolji izbor. Pet godina koje ce pojesti SNS skakavci ce skupo kostati ovu zemlju. Ja moju decu spremam da idu odavde uz zaljenje zasto i zbog koga Djindjic izgubi zivot.

saša

pre 11 godina

Kakvo stado ,takav i predsednik.

Ps. moja ćera ,glasaće tek na sledećim izborima ako bude ovde,reče mi sinoć da je nju sramota a i mene je, što ovaj narod ovde nemože da izgradi normalno društvo, a to svi mi pismeni i polupismeni dobro znamo.

gde su cestitke

pre 11 godina

Cak su i ruski medij objavili da je u Srbiji pobedio Nikolic nacionalista.Da li je novom prdsedniku sem Tadica uopste neko cestitao.
Na linku pogledajte najblize saradnike ( Kemis i onaj sto pise Kursadzije),pa kome nije, ubrzo ce mu posati jasno zasto su svetski mediji iznanedjeni.
http://www.danas.rs/danasrs/naslovna.1.html

Nista se znacajno dogoditi nece,kurta sjasi,uzjasi murta

pre 11 godina

@st.dragan, 21. maj 2012 10:29
A koja je razlika izmedju Palme i Pelevica? Vrhovni komadant im je isti,a to je dokaz da je Tadic u koaliciji sa Arkanom. 55% biraca se smucila ova politicka scena,30% pokusava da menja svoj zivot,ali bezuspesno jer je politika nepromenjena,a ciljevi su isti. U svim normalnim zemljama privreda vuce drzavu,a sad ispada da narod bez prava glasa satro odlucuje o svojoj sudbini. Invalidi,trudnice,majke sa decom,porodice sa decom,radnici,poljoprivrednici,LGBT populacija ima problema sa zagarantovanim ljudskim pravima na slobodno okupljanje i protest.
Ovo Timislav sto je rekao da nece menjati zakone Jelene Trivan,zakone Nade Kolundzije je opasno i bojim se naj goreg,jer smo zajedno sa HR svrstani u zemlju nepozeljne za rad,gde radnici ostaju po zakonu ne isplaceni,uz saglasnost sindikata

Dk

pre 11 godina

@(neso kraljevo, 21. maj 2012 11:52)

Mnogo, mnogo njih je kupilo diplome i ispite i davali mita na raznim mestim. Ja poznajem bar par njih. To ti je Neso normalna Srbija i glasali su sad za normalnog predsednika, jer u njemu vide nekog koji je jedan od njih i sami se osecaju postenije i normalnije.
Ne mislim da su svi glasaci SNS kupili diplome i davali mito, ali mislim da oni koji to jesu, nasli su se u ovoj prici oko Tomine diplome i osetili tako normalnim i zadovoljnim i srecnim!

Maks

pre 11 godina

Ja mislim da je Nikolić dobio više glasova od Tadića samo zbog toga što su mnogi ljudi bili toliko sigurni u Tadićevu pobedu, da nisu ni izašli da glasaju jer su mislili da će Tadić lako da pobedi i bez njihovog glasa. Pa pogledajte samo kakve su kvote bile na kladionicama... pa koliko je ljudi samo bilo spremno da se opkladi u pare da će Tadić da pobedi... a ako pogledate komentare koje su ljudi na raznim sajtovima pisali u protekle dve nedelje, možete da vidite i da su neki mislili da Tadić može i da sedi kući do drugog kruga i opet da pobedi Nikolića.
Izlaznost je bila niska... znam ljude koji bi sigurno glasali za Tadića, a nisu izašli da glasaju juče. Ja sam nekima govorio da izađu, ali džabe. Mnogi su jednostavno bili ubeđeni da nema šanse da Nikolić pobedi.
Znači, smatram da su ovi izbori bili slični onoj pričici o kornjači i zecu... zec je bio siguran da će lako da pobedi kornjaču, pa je u sred trke odlučio da legne da odspava malo... i kornjača ga je prestigla dok je spavao.
Da su se ljudi iz DS-a i stranaka koje podržavaju DS više potrudili da izvedu sve svoje gasače na izbore, rezultat bi najverovatnije bio drugačiji.
Uzgred... samo da napomenem da ja nisam član DS-a, da neki ne bi počeli da me nazivaju "DS-ovcem", ali ne želim da mi Nikolić bude predsednik i pre bih i za Ištvana Pastora glasao, iako nisam ni Mađar, niti znam nešto puno o Ištvanu Pastoru.

hout

pre 11 godina

voleo bih da se probudim na nekom lepšem mestu gde cu ujutru videti nešto lepše na tv-u a ne ovaj haos po Srbiji,gde procenti nisu udarna vest,mandati,ministri...ova borba za vlast i prepucavanje je odvratno,zašto svi misle da mogu upravljati tuđim sudbinama?

466453

pre 11 godina

"Pored toga, Tadić je očigledno pogrešno shvatio politički priručnik kada je sazvao prevremene izbore," piše slovenački "Dnevnik" u tekstu pod nazivom "Šok u Srbiji." ..... jok, Tadicu je dojadilo da bude okrivljivan za rezultate vlade i ubrzao izlazak iz cirkusa. Sama zavrsna rec da napusta trgi-komediju sa recima, "Vidimo se u nekom drugom filmu" je rekla sve. Ovakvi kakvi ste ga ne zasluzujete!

hrec

pre 11 godina

To sto je Nikolic kao bivsi Milosevicev saveznik sada izabran govori o stvarnoj podrsci yapada demokratskim promenama. Podrzavali su demokratu Tadica i nasli mu cak 24 problematicne privatizacije koje on nije ni zapoceo.

Svi su iznenadjeni osim naroda,ma da?!?

pre 11 godina

Jesu pitali kako je narodu DW,BBC,SNN,SKY?
Zdravstvo(nema veze sa evropom,s obzrom da je zakon prepisan malo od ovih,malo od onih,a naj vise od onih tamo preko okeana)? Marze trgovacke? Dvostruko i trostuko oporezivanje,pa nas investitori i zaobilaze.
Obrazovanje? Nezaposlenost?
Citav narod je postao instrument jedne politicke partije je privatne interesne grupe od nekoliko ljudi,gde su posthumno pomirili Djindjica i Milosevica,a narod na to ne pristaje. Nisu nikoga nista pitali,nisu rekli ovo je u redu,ovo nije.
Sad se kao svi zgrazavaju,nije im jasno.Tu nema sta nije jasno,privredni kriminal od milosevica je doziveo ekspanziju i nevidjeni procvat.Lopovi i narko dileri su postali ugledni ljudi.
Ona mucenica Verica Barac se zalagala da se kriminalci prevedu pravdi,ali nista se nije dogodilo.No kad su prituzbe od tih kriminalaca stigle protiv doticne kako ih "zlostavlja",cvetkovic za manje od dva sata je reagovao.
Nisam izlazio na izbore od 5 oktobra,jer nemam za koga,a koliko vidim i vecina gradjana je istog misljenja.
Korupcija je dosla glave Tadicu ufigurativnom smislu i fotelje

mr.real

pre 11 godina

Ko se raduje pobedi Nikolića osim njegovih pristalica&simpatizera?
Niko, jer su juče najveći broj onih koji su 2008. glasali protiv Tome - jednostavno ostali kući....
Mislim da je u Prištini ubedljivo najveće zadovoljstvo ovakvim rezultatom jer je Nikolić predsednik baš po njihovoj meri. Živi bili pa videli.

SEki

pre 11 godina

Evropa ima drugih problema a to sto se kod nas dešava je toliko nebitno. Ako im nešto bude trebalo pozvaće Diplomisava očitati lekciju kao i Tadiću i gotovo. Zar neko stvarno misli da Srbija moze da se nosi i ucenjuje Bilo koju zemlju u Evropi. Smešno

Amos

pre 11 godina

Sta god da se u Srbiji desi - ocigledno su uvek za sve krivi 'dosljaci', izbeglice i slicni. Kad je pobedjivao Djindjic psovali su ga sto je 'Bosanac', pa onda Tadica sto je 'Crnogorac', a kad je jednom pobedio neko iz Sumadije, onda su sad opet krivi Srbi iz ne-Srbije jer su eto izabrali Sumadinca.
Srecom pa ovi original Srbi sto su ovde bili jos pre Ilira i ameba uvek imaju nekog da okrive, da l je to Nato, Madlen Olbrajt, Sloba, Seselj, Djindjic, Hrvati ili Srbi iz Bih i Hrvatske ili CG.

Igor

pre 11 godina

@Ђура

To ti Djuro samo kazuje da ti na zapadu nisu bas tolke neznalice sto se ovog naseg obora tice a kako se to medju prostim narodom prica. Sobzirom da ocigledno raspolazu dobrim informacijama, da su jedno 100 godina ispred nas (recimo poput Nemacke), i da su izvan ovog naseg obora, zakljuci koji dolaze sa te strane treba uvek uzeti kao mnogo objektivnije nego one nastale iza ograde jednog svinjca.

A inace sam i ja, moram priznati iznenadjen, znao sam ja da je narod zaostao, politicke pismenosti a i svake druge (od kojih je ona jezicka pismenost najmanje vazna) na nivou koacervatne kapi, al se ovome ipak nisam nado posle onih dzakova i nagovestaja koalicije sa SPS-om. Mislio sam skresace se Tomini glasovi sto zbog ovih sto vole da su na strani pobednika sto zbog onih koji su se mozda zgrozili nad onim glumatanjem sa dzakovima.

ociglednojeistina

pre 11 godina

Kultura daje lice naciji. Bavimo se kulturom i podignimo moral iznad analnih analiziranja. Nema se sta analizirati, jer je sve ocigledno. Kada se kultura i moral podignu i ljudi ne budu svesni samo licnog, tj. postanu svesni ljudi oko sebe u svojoj zemlji, onda cemo lako razumeti zemlje oko sebe.
Koliko vladajuci zapravo razumeju cemu je vladanje svrha, onda je jako lako primetiti rezultate bilo kog sistema koji nas vodi, kako god se on zvao ili deklarisao, jer to je na kraju postalo nebitno i to i treba da bude nebitno. Bitni treba da budu oni kojima se sluzi, a to smo mi. Nije obrnuto, mi ne treba da sluzimo sistemu. Sistem treba da sluzi nama. I! Upravo se to desilo, jedan nemi glas je progovorio.
Svi politicari pricaju o Evropi, kao da se tamo nalazi nesto izuzetno posebno sto ce pomoci, da li je to stvarno tako, hvata me vec sumnja. Iskreno mislim da se i njima desava zapravo isto sto i nama, sto i svima, sto i politici. Opet, ako vlast obezbedjuje sebe, pa cak i tom novom politikom namakne sve na licno i uski krug ljudi na vlasti i to ce opet postati ocigledno.
Rezultati glasanja su zapravo ovo; ljudi koji su ostali kuci i nisu glasali su vecina i to je nasa najvisa kulturna tacka i ti ljudi nisu nekulturni kako je receno i kako ih mnogi okrivljuju. Oni su zadali udarac koji nas sve zbunjuje, ali i konacno gasi iluziju o celokupnoj politici u ovoj zemlji.
Upalite svetlo u sebi, edukujte svoju decu, iznedrice se jednom pametna glava i veliko srce koje ce moci da nosi odgovornost vladanja.

Pera ( pogledajte i sami svetske medije)

pre 11 godina

Russia Today je rekla da je pobedio pro ruski predsednik, a bbc i ostali da je narod kaznio Tadica, zbog ogromne korupcije i jedne od najvece stope nezaposlenosti u Evropi, takodje prenose izjavu Nikolica da Srbija nece skrenuti sa evropskog puta.

dragan

pre 11 godina

Mi smo 99%,oni su 1%,na izbore izaslo 46%,znaci ni pola gradjana sa pravom glas,od izaslih za Nikolica glasalo 50%,znaci pola od pola,mene bi bilo sramota da kazem da sam predsednik .....

neso kraljevo

pre 11 godina

a gde si ti kupio diplomu?
da li si cuo za aferu index?
koliko vas je platilo ili dalo mito da bi ste polozili barem jedan ispit?
koliko ljudi znas da su bas posteno bez veza ili placanja zavrsili ili skolu ili fakultet?
koliko znas ljudi da je platilo ili dao mito da polozi neki ispi?
da li su oni kupili diplome ili smatras da je to posteno stecena diploma?
da li si ti barem jednom u zivotu dao mito ili ga primio?
da li si sto posto posten pa mozes da pljujes sve i svakoga bez obzira da li je to boris tadic,ili toma nikolic?
a vreme ce pokazati ko je kakav vazno je da svi shvatimo samo jednu stvar.
moj ili tvoj glas znaci mnogo i od njega sve zavisi.ko nije izasao na glasanje nema prava da se ljuti na one koji su glasali.zato sledeci put kada budu izbori izadjite na glasanje i sami odlucujte o svojoj sudbini.

delta

pre 11 godina

Pametnjakovici koji nisu izasli da glasaju sada treba da cute i da gledaju Nikolica 4 god!Trazili ste gledajte!
(Nex, 21. maj 2012 08:17)

Mandat predsednika je 5 godina a ne 4 godine

Marko (Dorcol)

pre 11 godina

Ne treba da su iznenadjeni. Ovo nije pobeda Nikolica, vec samar Tadicu i DS-u za 12 godina bahate politike. Ovo im je za Janjusevica i Kolesara, za nepronadjene kiparske pare, za Nacionalnu stedionicu, za Dinkicevih 1000 evra, za glasanje iz Bodruma, za burazerske i mafijaske privatizacije koje je osmislio Vlahovic, a koje su ostavile milion ljudi na ulici, za aferu Satelit, za Mileta Dragica, za plate clanova RIKa od 2 miliona dinara, za vakcine i Tomicu koga su tolerisali zbog koalicionog sporazuma, za Uskokovicevih 60 stanova u vlasnistvu, za Dulicev sajt od 25 hiljada evra, za Rasetin VIP salon na aerodromu, za Krista, za plate direktora agencija od 12 hiljada evra, za donosenje zakona sa unapred smislenim rupama po meri tajkuna, za isturanje u prvi plan silikonke Jelene Trivan, za aferu Indeks koja tapka u mestu 5 godina jer je njen otac na optuznici, za novih pola miliona mladih ljudi koji su otisli iz zemlje, za katastrofalnu reformu pravosudja koja je obogaljila najvazniju vlast u zemlji, a koju su direktno sproveli Bosko Ristic, Malovicka, Homen i Nata Mesarovic, za cinjenicu da su od zemlje napravili partijski provizorijum, gde je pripadnost partiji jedini smisao i svha postojanja, za to sto su sminka i marketing postale bitnije od onog sta si uradio kao politicar za svoju zemlju, za demagogiju ravnoj Milosevicevoj, za omogucavanje basnoslovnog bogacenja Miskovica, Beka, Hamovica, Lazarevica, Nicovica, Zeljka Mitrovica, Peconija, Matica, Vlahovica, Djunica, Drakulica, Subotica..., za to sto svakodnevno vidjam starije ljude kako kopaju po kontejnerima u predvece da ih niko ne vidi i najvise zato sto ste na sve moguce nacine ponizavali i sputavali heroja demokratske Srbije, gospodju Vericu Barac, koja vam je otvoreno ukazivala na sve navedene probleme.

ЈVC

pre 11 godina

Светски медији изненађени, питам се зашто,па то је избор придошлих срба и неписмених грађана који су већина.Тешко поштеном грађанину који није навикао на разне ујдурме свих властодржаца већ 20 год.Неко рече да једна олигархија мења другу и у праву је 100%.Преживећемо, ваљда.

jj

pre 11 godina

@Sta ce taj covek tu?
Posto je samo Tadic za predsednika i DS za formiranje vlade, aj da mi lepo ukinemo visepartijski sistem i da lepo Tadic bude novi Tito, a DS nova komunisticka partija.

ljubomir

pre 11 godina

kakvi su licemeri ove svabe. pa tadic je sve ovo vreme bio sa tom istom slobinom strankom na vlasti i plus arkanovom strankom, ali to im nije smetalo a toma smeta. verovatno zato so znaju da nije ljiga kao tadic i da im nece ustupati sve sto pozele,kao sto je bio slucaj svih ovih godina

mira

pre 11 godina

Iznenadjeni, uprkos svim istrazivanjima i anketama. Dobar vic.
Nisu samo oni, vec i DS. Sad su im se posluscnicki mediji i analiticari vratili kao bumerang.

bgd

pre 11 godina

prvi krug sam glasao za DS,a drugi za SNS.Jedini razlog je izjava politicara (znacete koji) je da se ne zna ko je predsednik ali se zna ko je premijer! toliko o tome!

sve ili nista

pre 11 godina

@Joca
objasni nam vezu ko je ko i kako se to odrazilo na izbore (a da ima veze sa grbom ) ?
mislis, podela kao nekad na obrenovicevce i karadjordjevicevce, samo sto je to sve vesto zamaskirano.

st.dragan

pre 11 godina

@Otalovic
Malo si ti kanda nešto pobrk'o... Arkanova stranka ne postoji (Stranka Srpskog Jedinstva) i pre neku godinu se utopila u Nikolićevu stranku, u paketu sa Borislavom Pelevićem. JS je s druge strane potpuno druga partija, i programski i kadrovski.

Aleksa

pre 11 godina

21.maj.2012 U Srbiji suncano pre podne, posle podne mestimicno oblacno, ljudi se vratili svkodnevnici, nije bilo apokalipse (kakvu su neki predvidjali) sve ide dalje svojim tokom.

Sale

pre 11 godina

Bas zbog odvratne medijske propagande gde su gradjane zastrasivali ratom i pricali gluposti o diplomama je DS i izgubio izbore. I naravno zbog istorijske pljacke koju su u proteklom mandatu izvrsili.

Sta ce taj covek tu?

pre 11 godina

Meni je jos gore kada vidim da se nikolicevi glasaci izgleda raduju sto je svet u soku. Oni se jos uvek igraju "macke i misa" sa svetom. Oni sad misle da su pobedili svet i da sad svet za njima pati. Oni su znali da pomenutog predsednika ne vole mnogo u svetu, ali su ga u inat svetu i bivsem predsedniku odabrali. Nadam se ipak da se njihov predsednik tako nece ponasati! Jer nama treba taj svet, mi bez njega ne mozemo. Mi zivimo u Svetu, a ne na Marsu. Mi trebamo biti isti kao taj svet, mi moramo biti Svet!

Otalovic

pre 11 godina

Interesantno pljujete Tomu sa 90-tim,postavljate pitanje obrazovanja a DS ga reformisao
Toma bio ZLO samo sa Seseljom,a Tadic sa Dacicem i Palmom(Arkanova stranka) i kad su se ovi preobrazili,zasto ne bi mogao i Nikolic?
Sinoc je Tadic rekao kako je u svom prvom mandatu ciji smo pravni nalsednik SCG,bio ugnjetavan od vlade Kostunica-Labus,a imao je ovlascenja da izadje u janost,saopsti problem,preda ostavku,raspusti vladu i na izbore,ali je cutao.Znaci klasican foteljas.
Pricao je o tom kostunici,ali i kriminalu koji se ocigledno privatizacijom dogodio,ali nema odgovornih.Cinjenica da u Ministarstvu,odnosno agenciji za privatizaciju naj vise bio DS,pa su doslovce ljudi i sa osnovnom skolom zaposljavani.
Ja ne vidim da ce neki problem biti.Predpristupni proces traje 10 godina od datuma odpocinjanja pregovora.Pregovori nisu zakazani i ostavljen je taman prostor da Srbija iskoristi i da se vide pravi kapaciteti privrede.
U ovom razdoblju EU stavlja na test privredne kapacitete

Djole

pre 11 godina

Neverovatno kako se javno mnjenje menja preko noći. Tražili ste, gledajte! Pa da se čujemo ponovo za četiri godine...

I još nešto. Neka ne prođe nezabeleženo da je Brisel čestitao Nikoliću pre nego što je počelo brojanje glasova!! Gaf - svakako, slučajnost - hmmmmmmmmm...

sve ili nista

pre 11 godina

@Joca
objasni nam vezu ko je ko i kako se to odrazilo na izbore (a da ima veze sa grbom ) ?
mislis, podela kao nekad na obrenovicevce i karadjordjevicevce, samo sto je to sve vesto zamaskirano.

Petar A

pre 11 godina

Makar se Njemci nemaju sta cuditi. Identicno je bilo 1919. u Njemackoj, mada ovaj izbor ne moze da se poredi sa izborom Njemaca 1933 (svijet se ipak promijenio, pa vise ne moze bas svasta). Vajmarska njemacka republika je izasla ponizena i dezorijentisana iz Prvog svjetskog rata. Sve sto su uradili od 19-te do 33-e, uradili su naopako. Kulminacija je bila 33-a, ali kao sto napisah u pocetku, sve bas ne moze da se ponovi, jer se svijet promijenio. Mehanizmi kocenja raznih lokalnih budalastina ipak rade.

Joca

pre 11 godina

Niko ne sme da bude iznenađen.
Upozoravali smo, molili smo, predoćavali smo da ukoliko se ne vrati stari grb Srbije iz 2004 i ne ukine fašistička karikatura iz 2010 (za koju su glasali samo njen autor, Krunski savet i oni koji su u Vladi Srbije štitili Vandale koji su rušili Beograd),da će preko 78.000 ljudi bojkotovati izbore.
Peticiju za povratak grba iz 2004 je potpisali preko 100.000 ljudi i ništa!!!
Ti građani su mahom glasači DS ili čak njeni istaknuti članovi
Aroganciji i koketiranju sa fašizmom nije bilo kraja!
Sami ste krivi!
Kriv je Cvetković, Milivoje Mihajlović, Vuk Jeremić, svi oni koji su brže bolje okitili svoje zgrade sa dvoglavim Nedićevim papagajem!
Zašto?Zašto?Zašto?

Stara fora

pre 11 godina

Trenutak vise nije isti. To sto pricaju da moze "biti ugrozen"..bla,bla...vise ne pali. A osim toga istrazivanje naseg javnog mnjenja je mnogo "jako". Cak je normalnije bilo da se ovi oduvaju sa politicke scene,ali ostadose na opste zaprepascenje. Kad narod ukapira da mu isti ostadose na vlasti, okrenu se protiv g. Tadica te im nesto malo naplati za ovu nocnu moru koju zivimo.

trulex

pre 11 godina

I sta sada Zapadu vise smeta Tomislav Nikolic od Milosveicevog potrcka Ivice Dacica ??? Mada je isti taj Zapad i "sacuvao" Milosevica tvrdeci u jednom periodu devedesetih da je on garant mira na Balkanu...

Ђура

pre 11 godina

"Nikolićeva pobeda došla je iznenada, navodi "Špigl", ukazujući da je nisko učešće građana na izborima koristilo Nikoliću."

Заиста ми није јасно како "знају" да је мала излазност користила Николићу, а не Тадићу?

Mima

pre 11 godina

...Nikolić bio saveznik Miloševiću...a ovi žutaći vladaju, pardon pljačkaju sa SPS-om direktnim potomcima Velikog vođe već 4 godine-nikom ništa? ...zato se desio OVAKAV 20-i maj

Mima

pre 11 godina

...Nikolić bio saveznik Miloševiću...a ovi žutaći vladaju, pardon pljačkaju sa SPS-om direktnim potomcima Velikog vođe već 4 godine-nikom ništa? ...zato se desio OVAKAV 20-i maj

Marko (Dorcol)

pre 11 godina

Ne treba da su iznenadjeni. Ovo nije pobeda Nikolica, vec samar Tadicu i DS-u za 12 godina bahate politike. Ovo im je za Janjusevica i Kolesara, za nepronadjene kiparske pare, za Nacionalnu stedionicu, za Dinkicevih 1000 evra, za glasanje iz Bodruma, za burazerske i mafijaske privatizacije koje je osmislio Vlahovic, a koje su ostavile milion ljudi na ulici, za aferu Satelit, za Mileta Dragica, za plate clanova RIKa od 2 miliona dinara, za vakcine i Tomicu koga su tolerisali zbog koalicionog sporazuma, za Uskokovicevih 60 stanova u vlasnistvu, za Dulicev sajt od 25 hiljada evra, za Rasetin VIP salon na aerodromu, za Krista, za plate direktora agencija od 12 hiljada evra, za donosenje zakona sa unapred smislenim rupama po meri tajkuna, za isturanje u prvi plan silikonke Jelene Trivan, za aferu Indeks koja tapka u mestu 5 godina jer je njen otac na optuznici, za novih pola miliona mladih ljudi koji su otisli iz zemlje, za katastrofalnu reformu pravosudja koja je obogaljila najvazniju vlast u zemlji, a koju su direktno sproveli Bosko Ristic, Malovicka, Homen i Nata Mesarovic, za cinjenicu da su od zemlje napravili partijski provizorijum, gde je pripadnost partiji jedini smisao i svha postojanja, za to sto su sminka i marketing postale bitnije od onog sta si uradio kao politicar za svoju zemlju, za demagogiju ravnoj Milosevicevoj, za omogucavanje basnoslovnog bogacenja Miskovica, Beka, Hamovica, Lazarevica, Nicovica, Zeljka Mitrovica, Peconija, Matica, Vlahovica, Djunica, Drakulica, Subotica..., za to sto svakodnevno vidjam starije ljude kako kopaju po kontejnerima u predvece da ih niko ne vidi i najvise zato sto ste na sve moguce nacine ponizavali i sputavali heroja demokratske Srbije, gospodju Vericu Barac, koja vam je otvoreno ukazivala na sve navedene probleme.

trulex

pre 11 godina

I sta sada Zapadu vise smeta Tomislav Nikolic od Milosveicevog potrcka Ivice Dacica ??? Mada je isti taj Zapad i "sacuvao" Milosevica tvrdeci u jednom periodu devedesetih da je on garant mira na Balkanu...

Ђура

pre 11 godina

"Nikolićeva pobeda došla je iznenada, navodi "Špigl", ukazujući da je nisko učešće građana na izborima koristilo Nikoliću."

Заиста ми није јасно како "знају" да је мала излазност користила Николићу, а не Тадићу?

Stara fora

pre 11 godina

Trenutak vise nije isti. To sto pricaju da moze "biti ugrozen"..bla,bla...vise ne pali. A osim toga istrazivanje naseg javnog mnjenja je mnogo "jako". Cak je normalnije bilo da se ovi oduvaju sa politicke scene,ali ostadose na opste zaprepascenje. Kad narod ukapira da mu isti ostadose na vlasti, okrenu se protiv g. Tadica te im nesto malo naplati za ovu nocnu moru koju zivimo.

Sta ce taj covek tu?

pre 11 godina

Meni je jos gore kada vidim da se nikolicevi glasaci izgleda raduju sto je svet u soku. Oni se jos uvek igraju "macke i misa" sa svetom. Oni sad misle da su pobedili svet i da sad svet za njima pati. Oni su znali da pomenutog predsednika ne vole mnogo u svetu, ali su ga u inat svetu i bivsem predsedniku odabrali. Nadam se ipak da se njihov predsednik tako nece ponasati! Jer nama treba taj svet, mi bez njega ne mozemo. Mi zivimo u Svetu, a ne na Marsu. Mi trebamo biti isti kao taj svet, mi moramo biti Svet!

Sale

pre 11 godina

Bas zbog odvratne medijske propagande gde su gradjane zastrasivali ratom i pricali gluposti o diplomama je DS i izgubio izbore. I naravno zbog istorijske pljacke koju su u proteklom mandatu izvrsili.

bgd

pre 11 godina

prvi krug sam glasao za DS,a drugi za SNS.Jedini razlog je izjava politicara (znacete koji) je da se ne zna ko je predsednik ali se zna ko je premijer! toliko o tome!

Djole

pre 11 godina

Neverovatno kako se javno mnjenje menja preko noći. Tražili ste, gledajte! Pa da se čujemo ponovo za četiri godine...

I još nešto. Neka ne prođe nezabeleženo da je Brisel čestitao Nikoliću pre nego što je počelo brojanje glasova!! Gaf - svakako, slučajnost - hmmmmmmmmm...

Aleksa

pre 11 godina

21.maj.2012 U Srbiji suncano pre podne, posle podne mestimicno oblacno, ljudi se vratili svkodnevnici, nije bilo apokalipse (kakvu su neki predvidjali) sve ide dalje svojim tokom.

Otalovic

pre 11 godina

Interesantno pljujete Tomu sa 90-tim,postavljate pitanje obrazovanja a DS ga reformisao
Toma bio ZLO samo sa Seseljom,a Tadic sa Dacicem i Palmom(Arkanova stranka) i kad su se ovi preobrazili,zasto ne bi mogao i Nikolic?
Sinoc je Tadic rekao kako je u svom prvom mandatu ciji smo pravni nalsednik SCG,bio ugnjetavan od vlade Kostunica-Labus,a imao je ovlascenja da izadje u janost,saopsti problem,preda ostavku,raspusti vladu i na izbore,ali je cutao.Znaci klasican foteljas.
Pricao je o tom kostunici,ali i kriminalu koji se ocigledno privatizacijom dogodio,ali nema odgovornih.Cinjenica da u Ministarstvu,odnosno agenciji za privatizaciju naj vise bio DS,pa su doslovce ljudi i sa osnovnom skolom zaposljavani.
Ja ne vidim da ce neki problem biti.Predpristupni proces traje 10 godina od datuma odpocinjanja pregovora.Pregovori nisu zakazani i ostavljen je taman prostor da Srbija iskoristi i da se vide pravi kapaciteti privrede.
U ovom razdoblju EU stavlja na test privredne kapacitete

delta

pre 11 godina

Pametnjakovici koji nisu izasli da glasaju sada treba da cute i da gledaju Nikolica 4 god!Trazili ste gledajte!
(Nex, 21. maj 2012 08:17)

Mandat predsednika je 5 godina a ne 4 godine

jj

pre 11 godina

@Sta ce taj covek tu?
Posto je samo Tadic za predsednika i DS za formiranje vlade, aj da mi lepo ukinemo visepartijski sistem i da lepo Tadic bude novi Tito, a DS nova komunisticka partija.

Pera ( pogledajte i sami svetske medije)

pre 11 godina

Russia Today je rekla da je pobedio pro ruski predsednik, a bbc i ostali da je narod kaznio Tadica, zbog ogromne korupcije i jedne od najvece stope nezaposlenosti u Evropi, takodje prenose izjavu Nikolica da Srbija nece skrenuti sa evropskog puta.

ljubomir

pre 11 godina

kakvi su licemeri ove svabe. pa tadic je sve ovo vreme bio sa tom istom slobinom strankom na vlasti i plus arkanovom strankom, ali to im nije smetalo a toma smeta. verovatno zato so znaju da nije ljiga kao tadic i da im nece ustupati sve sto pozele,kao sto je bio slucaj svih ovih godina

Joca

pre 11 godina

Niko ne sme da bude iznenađen.
Upozoravali smo, molili smo, predoćavali smo da ukoliko se ne vrati stari grb Srbije iz 2004 i ne ukine fašistička karikatura iz 2010 (za koju su glasali samo njen autor, Krunski savet i oni koji su u Vladi Srbije štitili Vandale koji su rušili Beograd),da će preko 78.000 ljudi bojkotovati izbore.
Peticiju za povratak grba iz 2004 je potpisali preko 100.000 ljudi i ništa!!!
Ti građani su mahom glasači DS ili čak njeni istaknuti članovi
Aroganciji i koketiranju sa fašizmom nije bilo kraja!
Sami ste krivi!
Kriv je Cvetković, Milivoje Mihajlović, Vuk Jeremić, svi oni koji su brže bolje okitili svoje zgrade sa dvoglavim Nedićevim papagajem!
Zašto?Zašto?Zašto?

Kiza analiza

pre 11 godina

Neverovatno je kako se kratkorocno i povrsno sagledavajustvari. Dovoljno je pogledati naslove svetskih medija koji su preneli vest i videti da je Srbija vec u problemu! Kredibilitet se gradi godinama a rusi se veoma brzo. Sami naslovi koji govore o bekgraundu i politickoj proslosti Nikolica ne nagovestavaju nista dobro. Zivi bili pa videli, brzo ce se pokazati ali sada je kasno. Lepo je kazniti nekoga sto je lose radio ako je alternativa bolja ali kazniti nekoga da bi jos gori dosao na vlast je neracionalno i samoubilacki! Birati nekoga ko je gladovao da bi se vlasti domogao, ko je falsifikovao diplome, ko je lagao o predizbornoj kradji, zagovarao granice Karlobag - Virovitica - Ogulin pa se pretvorio potom u Evropejca, pa prihvatio podrsku Kostunice antievropejca govori o emocionalnim ali neracionalnim odlukama kojima smo skloni i govori da nam biti dobro nece. Ali ne cudi nista ovaj narod nikada nije propustio sansu da propust sansu i da izabere ono sto je najracionalnije i sto je ipak (nesavrsen ali ipak) najbolji izbor. Pet godina koje ce pojesti SNS skakavci ce skupo kostati ovu zemlju. Ja moju decu spremam da idu odavde uz zaljenje zasto i zbog koga Djindjic izgubi zivot.

mira

pre 11 godina

Iznenadjeni, uprkos svim istrazivanjima i anketama. Dobar vic.
Nisu samo oni, vec i DS. Sad su im se posluscnicki mediji i analiticari vratili kao bumerang.

Maks

pre 11 godina

Ja mislim da je Nikolić dobio više glasova od Tadića samo zbog toga što su mnogi ljudi bili toliko sigurni u Tadićevu pobedu, da nisu ni izašli da glasaju jer su mislili da će Tadić lako da pobedi i bez njihovog glasa. Pa pogledajte samo kakve su kvote bile na kladionicama... pa koliko je ljudi samo bilo spremno da se opkladi u pare da će Tadić da pobedi... a ako pogledate komentare koje su ljudi na raznim sajtovima pisali u protekle dve nedelje, možete da vidite i da su neki mislili da Tadić može i da sedi kući do drugog kruga i opet da pobedi Nikolića.
Izlaznost je bila niska... znam ljude koji bi sigurno glasali za Tadića, a nisu izašli da glasaju juče. Ja sam nekima govorio da izađu, ali džabe. Mnogi su jednostavno bili ubeđeni da nema šanse da Nikolić pobedi.
Znači, smatram da su ovi izbori bili slični onoj pričici o kornjači i zecu... zec je bio siguran da će lako da pobedi kornjaču, pa je u sred trke odlučio da legne da odspava malo... i kornjača ga je prestigla dok je spavao.
Da su se ljudi iz DS-a i stranaka koje podržavaju DS više potrudili da izvedu sve svoje gasače na izbore, rezultat bi najverovatnije bio drugačiji.
Uzgred... samo da napomenem da ja nisam član DS-a, da neki ne bi počeli da me nazivaju "DS-ovcem", ali ne želim da mi Nikolić bude predsednik i pre bih i za Ištvana Pastora glasao, iako nisam ni Mađar, niti znam nešto puno o Ištvanu Pastoru.

neso kraljevo

pre 11 godina

a gde si ti kupio diplomu?
da li si cuo za aferu index?
koliko vas je platilo ili dalo mito da bi ste polozili barem jedan ispit?
koliko ljudi znas da su bas posteno bez veza ili placanja zavrsili ili skolu ili fakultet?
koliko znas ljudi da je platilo ili dao mito da polozi neki ispi?
da li su oni kupili diplome ili smatras da je to posteno stecena diploma?
da li si ti barem jednom u zivotu dao mito ili ga primio?
da li si sto posto posten pa mozes da pljujes sve i svakoga bez obzira da li je to boris tadic,ili toma nikolic?
a vreme ce pokazati ko je kakav vazno je da svi shvatimo samo jednu stvar.
moj ili tvoj glas znaci mnogo i od njega sve zavisi.ko nije izasao na glasanje nema prava da se ljuti na one koji su glasali.zato sledeci put kada budu izbori izadjite na glasanje i sami odlucujte o svojoj sudbini.

mr.real

pre 11 godina

Ko se raduje pobedi Nikolića osim njegovih pristalica&simpatizera?
Niko, jer su juče najveći broj onih koji su 2008. glasali protiv Tome - jednostavno ostali kući....
Mislim da je u Prištini ubedljivo najveće zadovoljstvo ovakvim rezultatom jer je Nikolić predsednik baš po njihovoj meri. Živi bili pa videli.

SEki

pre 11 godina

Evropa ima drugih problema a to sto se kod nas dešava je toliko nebitno. Ako im nešto bude trebalo pozvaće Diplomisava očitati lekciju kao i Tadiću i gotovo. Zar neko stvarno misli da Srbija moze da se nosi i ucenjuje Bilo koju zemlju u Evropi. Smešno

Svi su iznenadjeni osim naroda,ma da?!?

pre 11 godina

Jesu pitali kako je narodu DW,BBC,SNN,SKY?
Zdravstvo(nema veze sa evropom,s obzrom da je zakon prepisan malo od ovih,malo od onih,a naj vise od onih tamo preko okeana)? Marze trgovacke? Dvostruko i trostuko oporezivanje,pa nas investitori i zaobilaze.
Obrazovanje? Nezaposlenost?
Citav narod je postao instrument jedne politicke partije je privatne interesne grupe od nekoliko ljudi,gde su posthumno pomirili Djindjica i Milosevica,a narod na to ne pristaje. Nisu nikoga nista pitali,nisu rekli ovo je u redu,ovo nije.
Sad se kao svi zgrazavaju,nije im jasno.Tu nema sta nije jasno,privredni kriminal od milosevica je doziveo ekspanziju i nevidjeni procvat.Lopovi i narko dileri su postali ugledni ljudi.
Ona mucenica Verica Barac se zalagala da se kriminalci prevedu pravdi,ali nista se nije dogodilo.No kad su prituzbe od tih kriminalaca stigle protiv doticne kako ih "zlostavlja",cvetkovic za manje od dva sata je reagovao.
Nisam izlazio na izbore od 5 oktobra,jer nemam za koga,a koliko vidim i vecina gradjana je istog misljenja.
Korupcija je dosla glave Tadicu ufigurativnom smislu i fotelje

Amos

pre 11 godina

Sta god da se u Srbiji desi - ocigledno su uvek za sve krivi 'dosljaci', izbeglice i slicni. Kad je pobedjivao Djindjic psovali su ga sto je 'Bosanac', pa onda Tadica sto je 'Crnogorac', a kad je jednom pobedio neko iz Sumadije, onda su sad opet krivi Srbi iz ne-Srbije jer su eto izabrali Sumadinca.
Srecom pa ovi original Srbi sto su ovde bili jos pre Ilira i ameba uvek imaju nekog da okrive, da l je to Nato, Madlen Olbrajt, Sloba, Seselj, Djindjic, Hrvati ili Srbi iz Bih i Hrvatske ili CG.

saša

pre 11 godina

Kakvo stado ,takav i predsednik.

Ps. moja ćera ,glasaće tek na sledećim izborima ako bude ovde,reče mi sinoć da je nju sramota a i mene je, što ovaj narod ovde nemože da izgradi normalno društvo, a to svi mi pismeni i polupismeni dobro znamo.

Petar A

pre 11 godina

Makar se Njemci nemaju sta cuditi. Identicno je bilo 1919. u Njemackoj, mada ovaj izbor ne moze da se poredi sa izborom Njemaca 1933 (svijet se ipak promijenio, pa vise ne moze bas svasta). Vajmarska njemacka republika je izasla ponizena i dezorijentisana iz Prvog svjetskog rata. Sve sto su uradili od 19-te do 33-e, uradili su naopako. Kulminacija je bila 33-a, ali kao sto napisah u pocetku, sve bas ne moze da se ponovi, jer se svijet promijenio. Mehanizmi kocenja raznih lokalnih budalastina ipak rade.

Jelena

pre 11 godina

Ne radi se ni o kakvoj 'apatiji' biraca, vec o klasicnom bojkotu izbora, buduci da vecina biraca od 53,68% nije izasla na izbore, odnosno bojkotovala ih je. I to je najrealniji i jedini stvarni rezultat i slika ovih predsednickih izbora - bojkot! Gradjani Srbije vecinski nisu izabrali nijednog od kandidata! Ko to ne bude imao na umu, ne moze se nadati dugoj 'vladavini' - sto se odnosi i na parlament i na vladu i na predsednicki kabinet - samo vi, dragi moji, pravite kombinacije i delite fotelje, tapsite jedni druge po ramenu, ali imajte na umu da su vam fotelje klizavije nego ikada ranije...

ЈVC

pre 11 godina

Светски медији изненађени, питам се зашто,па то је избор придошлих срба и неписмених грађана који су већина.Тешко поштеном грађанину који није навикао на разне ујдурме свих властодржаца већ 20 год.Неко рече да једна олигархија мења другу и у праву је 100%.Преживећемо, ваљда.

dragan

pre 11 godina

Mi smo 99%,oni su 1%,na izbore izaslo 46%,znaci ni pola gradjana sa pravom glas,od izaslih za Nikolica glasalo 50%,znaci pola od pola,mene bi bilo sramota da kazem da sam predsednik .....

Divos

pre 11 godina

Nisam toliko pratio (niti ću) svetsku štampu, ali čisto sumnjam da su izbori u Srbiji top tema, tek toliko možda par redaka i verovatno uprošćene i šture informacije (možda više u FBiH, ali ovi i inače stalno zaviruju u tuđe dvorište).
Pobeda gospodina Nikolića svakako jeste iznenađenje, za medije u Srbiji koji su imali pristrasan i navijački odnos u ovoj izbornoj kampanji za gospodina Tadića, pa i ispod granice dobrog ukusa. Biće puno analiza i pametovanja, ali zapravo su gospodin Tadić, i pre svega DS, izgubili ove izbore poodavno, omalovažavali su i ponižavali građane Srbije godinama, u kampanji su probali (ovaj put nemušto) prodati neku drugu priču. Na njihovu veliku žalost, ovog puta to nije prošlo.

Neko iz mase

pre 11 godina

Nažalost koliko kod se Toma pravio Evropejcem i demokratom ON je i dalje RADIKAL u duši, i to će veoma brzo izaći na videlo, već juče je to počeo da pokazuje, izjavom da očekuje da na Rusi pomognu je demantovao samog sebe da je za EU integracije, pa i sam Konuzin je to potvrdio, ne može i EU i saradnja sa Rusijom. KO ne veruje nek proveri: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=04&dd=18&nav_id=601624
Istorija nas je naučila da nam Rusi nikada nisu pomogli i da nam nisu nikakvi prijatelji i braća...uostalom ja bih sad pitao Nikolića a šta je sa onih 100.000.000.000 Eura koje je obećao??? Jednom rečju za one koji su glasali za Tomu i za one koji nisu izašli na izbore: Tražili ste gledajte! Svi oni koji su nezadovoljni stanjem u Srbiji u koje i ja spadam ubrzo će se gorko pokajati zbog pobede Tome Nikolića. Samo se pitam da li će im i onda biti kriv Boris Tadić.

hout

pre 11 godina

voleo bih da se probudim na nekom lepšem mestu gde cu ujutru videti nešto lepše na tv-u a ne ovaj haos po Srbiji,gde procenti nisu udarna vest,mandati,ministri...ova borba za vlast i prepucavanje je odvratno,zašto svi misle da mogu upravljati tuđim sudbinama?

Dusan

pre 11 godina

Pun mi je kufer prica o tome kako nas Nikolićeva pobeda vraća u 90-te i kako je on kriv za ratove?! Aloooooo, da li ste zaboravili partiju zvanu SPS?! A da, ona je u koaliciji na vlasti, pa se krivac trazi na drugoj strani...

Shvatite da UVEK postoji i treca mogucnost (ponisten list), osim "glasanja za manje zlo", cime pokazujete svoju bezvoljnost da ista uradite za "dragu vam Srbiju" (koju opet napustate u roku od jednog treptaja)! I da, ne mogu opisati koliko mi je drago sto je izlaznost sve manja, jer je upravo to znak da je sve manje ovaca za sisanje!

Kad smo vec kod propasti, jer "ce nam EU pobeci"... Ljudi, na geografskoj karti mi jesmo u EU, na politickoj nismo, a ovakva kava je sad (prepuna finsnsijskih problema gde se 3-4 drzave izivljavaju nad ostatkom), bolje da i ne idemo tamo! Progooglajte ko su i sta su zemlje BRICS-a, pa u celu pricu ubaciti dugogodisnje prijateljstvo sa Japanom i da pricamo gde bi nam bila (poljo)privreda!

Vladimir

pre 11 godina

Koliko ja čitam svuda oni svi insinuiraju da ne sme predsednik da bude niko osim onog ko njima odgovara da bude inače to je kraj sveta i totalna katastrofa.To je valjda ta demokratija o kojoj se stalno priča - možete vi da glasate, ali mora da pobedi onaj kojeg ja hoću da pobedi. Zašto li me ne čudi što je tako...

gde su cestitke

pre 11 godina

Cak su i ruski medij objavili da je u Srbiji pobedio Nikolic nacionalista.Da li je novom prdsedniku sem Tadica uopste neko cestitao.
Na linku pogledajte najblize saradnike ( Kemis i onaj sto pise Kursadzije),pa kome nije, ubrzo ce mu posati jasno zasto su svetski mediji iznanedjeni.
http://www.danas.rs/danasrs/naslovna.1.html

Nemanja

pre 11 godina

Ljudi, ja znam da Nikolic nije najbolje resenje za predsednika drzave i nisam clan ni pristalica njegove partije. ALI, neke stvari stvarno kod ljudi ne mogu da razumem. Kazete da je Tomislav protiv evrope i da ga zapad ne voli, a ne smeta vam da nam nov premijer bude ivica dacic (namerno malim slovima), zbog koga sam ja 5. oktobra stopirao do Beograda. Ja sam glasao juce za Tomu iz samo jednog OSNOVNOG razloga: uporedio sam cene 2008 god, koliko sam tad imao para i sta sam mogao sa mojom platom,a sta mogu posle cetiri godine Tadiceve vladavine!!!

LOL

pre 11 godina

Nije sok u Srbiji, vec u Sloveniji, Nemackoj, Austriji, Hrvatskoj, tj. medju svima koji su uvek gubili ratove od Srbije,
(sasav, 21. maj 2012 15:16)

Gubili?!? :D hahahahahahaha

Posmatrač

pre 11 godina

Nismo mi dobri, ali nismo ni baš toliko loši da nam Nikolić bude predsednik. Ali kakva god da je "ta Srbija" što je glasala za Nikolića, njeni pojedinačni glasovi vrede kao i svi ostali! To je demokratija i tome nema zamerke.
Izbore su odlučili "beli listići" koji su se odnosili na Tadića i DS. Srećna okolnost je što ovlašćenja predsednika nisu prevelika, a činjenica da Nikolić ne izgleda, ne razmišlja i ne govori kao predsednik nije katastrofa, već samo loša okolnost.
Ako Nikolić propadne na ovoj funkciji (sa razlogom ili mu ovi iz DS nešto smeste) to će biti dokaz glasačima da njega i SNS zaborave na sledećim izborima. A ako stvarno uradi nešto za sve nas, onda je zaslužio da bude tu! Ova druga stvar (iako izgleda malo verovatna) dobra je za Srbiju!

Igor

pre 11 godina

@Ђура

To ti Djuro samo kazuje da ti na zapadu nisu bas tolke neznalice sto se ovog naseg obora tice a kako se to medju prostim narodom prica. Sobzirom da ocigledno raspolazu dobrim informacijama, da su jedno 100 godina ispred nas (recimo poput Nemacke), i da su izvan ovog naseg obora, zakljuci koji dolaze sa te strane treba uvek uzeti kao mnogo objektivnije nego one nastale iza ograde jednog svinjca.

A inace sam i ja, moram priznati iznenadjen, znao sam ja da je narod zaostao, politicke pismenosti a i svake druge (od kojih je ona jezicka pismenost najmanje vazna) na nivou koacervatne kapi, al se ovome ipak nisam nado posle onih dzakova i nagovestaja koalicije sa SPS-om. Mislio sam skresace se Tomini glasovi sto zbog ovih sto vole da su na strani pobednika sto zbog onih koji su se mozda zgrozili nad onim glumatanjem sa dzakovima.

hrec

pre 11 godina

To sto je Nikolic kao bivsi Milosevicev saveznik sada izabran govori o stvarnoj podrsci yapada demokratskim promenama. Podrzavali su demokratu Tadica i nasli mu cak 24 problematicne privatizacije koje on nije ni zapoceo.

Dk

pre 11 godina

@(neso kraljevo, 21. maj 2012 11:52)

Mnogo, mnogo njih je kupilo diplome i ispite i davali mita na raznim mestim. Ja poznajem bar par njih. To ti je Neso normalna Srbija i glasali su sad za normalnog predsednika, jer u njemu vide nekog koji je jedan od njih i sami se osecaju postenije i normalnije.
Ne mislim da su svi glasaci SNS kupili diplome i davali mito, ali mislim da oni koji to jesu, nasli su se u ovoj prici oko Tomine diplome i osetili tako normalnim i zadovoljnim i srecnim!

466453

pre 11 godina

"Pored toga, Tadić je očigledno pogrešno shvatio politički priručnik kada je sazvao prevremene izbore," piše slovenački "Dnevnik" u tekstu pod nazivom "Šok u Srbiji." ..... jok, Tadicu je dojadilo da bude okrivljivan za rezultate vlade i ubrzao izlazak iz cirkusa. Sama zavrsna rec da napusta trgi-komediju sa recima, "Vidimo se u nekom drugom filmu" je rekla sve. Ovakvi kakvi ste ga ne zasluzujete!

Nepolitički neanalitičar koji je juče precrtao obojicu kandidata

pre 11 godina

Ne vidim ništa toliko iznenađujućeg i šokantnog u Nikolićevoj pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora.

Tomislav Nikolić pobedio je Borisa Tadića za nekih 2.16% glasova više, uz veoma malu izlasnost od 46,30%. Nakon rezultata parlamentarnih izbora u kojima je lista "Pokrenimo Srbiju-Tomislav Nikolić" osvojila nešto manje od 2% glasova više od liste "Izbor za bolji život-Boris Tadić", kao i rezultata prvog kruga predesdničkih izbora koji su završeni statistički neznačajnom prednošću Tadića nad Nikolićem od 0,3% - šta je sinoć bilo toliko neočekivano? Politički nepristrasan posmatrač mogao je da nakon TV duela da da veoma blagu prednost Nikoliću, jer se na Tadiću mogla očitati prevelika trema, uzimajući u obzir ogromno iskustvo, ako državničko, tako i pred TV kamerama.

Zemljotresi se upravo i dešavaju na trusnim područjima, pa tako ne mogu biti iznenađenje kada se dese u Japanu, u pacifičkom vatrenom prstenu, u srednjeaziskim dodirnim ivicama velikih tektonskih ploča, u podričju kalifirnijske raseline, itd.

Metafora izbornog zemljotresa upravo i jeste primenjljiva na sinoćni poraz Borisa Tadića i pobedu Tomislava Nikolića za par procenata, zbog toga što je bila relativno lako predvidiva. Izborni zemljotres jeste šok, ali pre svega za Demokratsku stranku, jer su predugo zanemarivali tektonske preduslove za takav ishod. Analogija sa 24. septembrom 1999. jeste umesna, nije potpuna, ali je medijski nepoželjna, jer su mediji, u ogromnoj većini pristrasni Borisu Tadiću. Otud danas u stranim medijima, u nedostatku nepristrasnih analiza, copy-paste navodnih istraživanja javnog mnjenja, naručenih predikcija izbornih rezultata i analiza "dvorskih" analitičara, jer je sve to, zapravo, bilo u funkciji Tadićeve izborne kampanje. Na nesreću Borisa Tadića i DS, sinoć se ispostavilo da narod sve manje veruje medijima, a političkim strankama još manje. Nikolić je pravovremeno poslao jasan signal da to nepoverenje uzima u obzir kada je rekao da će se povući sa funkcije predsednika SNS u slučaju da postane predsednik Srbije.

mirko

pre 11 godina

Potpuno je u redu, da međunarodni mediji budu iznenađeni, jer su sve prognoze davale prednost Tadiću. Ako je neko sinoč gledao tv, video je po uzbuđenju u Nikolićevom štabu, da su i oni bili iznenađeni.
Istinu govoreći lično nisam bio iznenađen, jer mnoge okolnosti su išle protiv Tadića: Podneo je ostavku, kandiduje se trći put, ekonomska situacija loša, kritičari su okrivljivali Tadića, za sve loše, što se događalo u Srbiji, tako da se ovo moglo očekivati.
Nikolić je dao mnoga obećanja, za koja sam siguran da se neće ostvariti, tako da mislim, da je Tadiću bolje što je izgubio ove izbore.
Vreme će dati odgovore na sva pitanja, tim koji je sinoč slavio sa Nikolićem, nije baš Bog zna kakav.

st.dragan

pre 11 godina

@Otalovic
Malo si ti kanda nešto pobrk'o... Arkanova stranka ne postoji (Stranka Srpskog Jedinstva) i pre neku godinu se utopila u Nikolićevu stranku, u paketu sa Borislavom Pelevićem. JS je s druge strane potpuno druga partija, i programski i kadrovski.

cudno

pre 11 godina

Obzirom na rezultate prvog kruga izbora gde SNS i pored najveceg broja mandata(pojedinacno)nije mogla da napravi dogovor o vladi nego DS,bilo bi logicno da mala izlaznost pogoduje Borisu Tadicu(vecina parlamentarnih stranaka je dala podrsku njemu).Ili glasaci nisu poslusali svoje partije ili su rezultati prvog kruga lazirani.

sve ili nista

pre 11 godina

@Joca
objasni nam vezu ko je ko i kako se to odrazilo na izbore (a da ima veze sa grbom ) ?
mislis, podela kao nekad na obrenovicevce i karadjordjevicevce, samo sto je to sve vesto zamaskirano.

slobodnomisleci

pre 11 godina

Potpuno mi je nejasno sta se svi iscudjavaju?!
Pa oni su pustili Tadica "niz vodu".
Evropa i Amerika su u stvari porazile Tadica na izborima.
Pred prosle izbore su dali beli sengen koji je imao nekakvo znacenje,oslobadjajuci Srbe iz rezervata.
Sada nisu dali nista:
Status kandidata imaju okolne zemlje godinama i decenijama kao sto je poznato, pa nikad nisu zapocele pregovore.
Ekonomske podska je takodje izostala. DS je u predhodnoj kampanji najavljivao investicije, radna mesta, puteve, a sve to bez ulaganja u Srbiju nije moguce, a u Srbiju od proslih izbora ulaganje je simbolicno.
Pred Srbiju se stalno postavljaju novi uslove na putu za EU. Odjednom nije uslov vise Hag, koji je bio na predhodnim izborima, vec su sada dobrosusedski odnosi sa Kosovom, a do pristupanja, ako do njega ikad i dodje, (obzirom na neprincipejlost u zahtevima), sigurno ce biti priznavanje Kosova.
Da ne pominjem sada i razne clanice sa ko zna kakvim idejama o pravima ove ili one manjine (a i same te manjine ne znaju da su njihova prava ugrozena), koje samo otezavaju.
Da su postavili realne zahteve kao sto je uredjivanje pravosudja, prosvete, zdravstva, bilo bi u redu i sigurno da bi bilo vidljivih koraka u tom pravcu.
Ovako se stvara slika u javnosti da Srbija ima ko zna koliko dug put do EU, sa nepoznatim i ponizavajucim preprekama, gde je stalno izlozena ucenama, i neprekidno na optuzenickoj klupi okajavajuci stalno nove grehe.
Osim toga iz EU se stalno salju signali da je dosta sa prosirenjem i da se sledeca planiraju ko zna kada (20,30 ili 100 godina, pa ko prezivi, mozda i dozivi)
Dakle Srbija se definitivno nije posmatrala, kao zemlja o kojoj neko ima pozitivan stav, vec je stalno bila pod ucenama, uz neprekidne nove zahteve, i prazna obecanja, koja nestaju cim se neki od uslova ispuni.
Jedino sto je uradjeno da bi Srbija ostala na evropskom putu, je beskonacno i bezrazlozno zadrzavanje Seselja u Hagu, za koga imam utisak (iako nisam njegov simpatizer) da bi na bilo kojim izborima uz ovakvu neprincipelnost EU i Amerike prema Srbiji, "pomeo" i Tadica i Nikolica zajedno.

ociglednojeistina

pre 11 godina

Kultura daje lice naciji. Bavimo se kulturom i podignimo moral iznad analnih analiziranja. Nema se sta analizirati, jer je sve ocigledno. Kada se kultura i moral podignu i ljudi ne budu svesni samo licnog, tj. postanu svesni ljudi oko sebe u svojoj zemlji, onda cemo lako razumeti zemlje oko sebe.
Koliko vladajuci zapravo razumeju cemu je vladanje svrha, onda je jako lako primetiti rezultate bilo kog sistema koji nas vodi, kako god se on zvao ili deklarisao, jer to je na kraju postalo nebitno i to i treba da bude nebitno. Bitni treba da budu oni kojima se sluzi, a to smo mi. Nije obrnuto, mi ne treba da sluzimo sistemu. Sistem treba da sluzi nama. I! Upravo se to desilo, jedan nemi glas je progovorio.
Svi politicari pricaju o Evropi, kao da se tamo nalazi nesto izuzetno posebno sto ce pomoci, da li je to stvarno tako, hvata me vec sumnja. Iskreno mislim da se i njima desava zapravo isto sto i nama, sto i svima, sto i politici. Opet, ako vlast obezbedjuje sebe, pa cak i tom novom politikom namakne sve na licno i uski krug ljudi na vlasti i to ce opet postati ocigledno.
Rezultati glasanja su zapravo ovo; ljudi koji su ostali kuci i nisu glasali su vecina i to je nasa najvisa kulturna tacka i ti ljudi nisu nekulturni kako je receno i kako ih mnogi okrivljuju. Oni su zadali udarac koji nas sve zbunjuje, ali i konacno gasi iluziju o celokupnoj politici u ovoj zemlji.
Upalite svetlo u sebi, edukujte svoju decu, iznedrice se jednom pametna glava i veliko srce koje ce moci da nosi odgovornost vladanja.

Nista se znacajno dogoditi nece,kurta sjasi,uzjasi murta

pre 11 godina

@st.dragan, 21. maj 2012 10:29
A koja je razlika izmedju Palme i Pelevica? Vrhovni komadant im je isti,a to je dokaz da je Tadic u koaliciji sa Arkanom. 55% biraca se smucila ova politicka scena,30% pokusava da menja svoj zivot,ali bezuspesno jer je politika nepromenjena,a ciljevi su isti. U svim normalnim zemljama privreda vuce drzavu,a sad ispada da narod bez prava glasa satro odlucuje o svojoj sudbini. Invalidi,trudnice,majke sa decom,porodice sa decom,radnici,poljoprivrednici,LGBT populacija ima problema sa zagarantovanim ljudskim pravima na slobodno okupljanje i protest.
Ovo Timislav sto je rekao da nece menjati zakone Jelene Trivan,zakone Nade Kolundzije je opasno i bojim se naj goreg,jer smo zajedno sa HR svrstani u zemlju nepozeljne za rad,gde radnici ostaju po zakonu ne isplaceni,uz saglasnost sindikata

sasav

pre 11 godina

Nije sok u Srbiji, vec u Sloveniji, Nemackoj, Austriji, Hrvatskoj, tj. medju svima koji su uvek gubili ratove od Srbije, kao odraz pravde Bozije i kazne za nepojmljive zlocine koje su vrsili nad Srbima. U svojoj aroganciji mislili su da mogu da nas kupe, ko sto su kupili Tadica i njegove vajne savetnike, pa da za svoje pokradene pare narucuju sta hoce. Sad se sokiraju, pokusavaju u panici da uvrede novizabranog Predsednika Srbije ismejavajuci se sa njegovom "grobarskom" i "nacionalistickom" prosloscu. Al se dobro secaju kako su kakili u gace kad je Toma izabran za predsednika Skupstine. Naravno da su sad u soku.

DPolitika

pre 11 godina

@gde su cestitke

cestitao mu je Brisel, predsednik Italije, predsednik Francuske,predsednik Rusije, USA(ambasador Mary Burce Warlick u ime zemlje), Crnogorski predsednik Filip Vujanović i premijer Igor Lukšić, itd...
Sve sto treba je da nedemokratski mediji tipa RTS, PINK i Prva to i objave, a tebi treba da bude jasno gde zivis....
Isto tako treba da postavis pitanje zasto si do sada cutao sto zivis u medijskom mraku koji je vodio u totalitarizam i vladanje jednog coveka u preiodu od 15 godina sto se na srecu nije desilo...
Prava sreca za Srbiju bi bili izbori makar na svake 2 godine ako ne i cesce...
Time bi se izbeglo mnogo sta pa i da novi predsednik dodje u iskusenje da vlada 15 godina...

ahaa

pre 11 godina

RE:

Hajde da probamo jednom posle vise od 100 godina da Srbijom vlada neko ko je ovde rodjen,bio on Srbin, Madjar, Slovak, Bosnjak ali rodjen u Srbiji.
(Sale, 21. maj 2012 16:02)

??? I to smo imali. U doba kada je nikolic bio potpredsednik zemljak mu sloba bese predsednik! Videli smo sta su uradili.

Oddball

pre 11 godina

@ Kiza analiza.

Jača analiza u jednom komentaru nego u sili agencija, analitičara, političkih think-tankova i medija....

U potpunosti se slažem.

Riba

pre 11 godina

Moje mišljenje:
Gospodin bivši predsednik je izgubio na izborima jer na prvo mesto nije stavio socijalnu politiku, tačnije hleb i mleko na svim stolovima u Srbiji.
E sad, gospodin sadašnji predsednik ima priliku da se dokaže ili da potvrdi sve negativne priče za njega i povuče nas još 10 godina unazad.

sve ili nista

pre 11 godina

@Joca
objasni nam vezu ko je ko i kako se to odrazilo na izbore (a da ima veze sa grbom ) ?
mislis, podela kao nekad na obrenovicevce i karadjordjevicevce, samo sto je to sve vesto zamaskirano.

Eh, taj inat

pre 11 godina

@Joca
Jeste, glasali ste protiv njih zbog grba (ili ste iz istih razloga ostali kod kuće) da bi došli drugi koji imaju isti odnos prema grbu, a još gori prema drugim antifašističkim tekovinama. Pogledajte fotografije likova koji su se sinoć "veselili" po ulicama srpskih gradova, sve sam antifašista do antifašiste.

Sale

pre 11 godina

@Amos

Tvoj komentar je cist govor mrznje.....
Hajde da probamo jednom posle vise od 100 godina da Srbijom vlada neko ko je ovde rodjen,bio on Srbin, Madjar, Slovak, Bosnjak ali rodjen u Srbiji.

Saša_bg

pre 11 godina

Iznenadjeni ste, sram vas bilo. Ucenjujete nas već 12 godina ko da smo najgori svetski šljam. Ako i krene nizbrdo u ovom delu evrope, znajte da ste vi potpuni krivci. Od Srpskog naroda koji je želeo život sa ostatkom evrope, ponizili ste nas svakojakim ucenama i izigrali naše nade i poverenje u EU. Šta sada očekujete posle vaših taktika i igrarija. Da glasamo za vas, sada je vrlo kasno. Netreba nama trula EU da bi smo znali gde smo geografski, mi smo u Evropi ma kolko vi to nevoleli.

kaiser

pre 11 godina

"Oni nisu ziveli zadnjih 10tak godina u Srbiji zato su i iznenadjeni
(Djoka, 21. maj 2012 13:31)"

ALi smo zato iznenadjeni mi, koji u Srbiji živimo više od 20 zadnjih godina.

I koji, što je izgleda retkost, pamte to vreme.

@Jelena

Tako je, gradjani Srbije nisu izabrali ni jednog, tako da će Toma sledećih 5 godina biti predsednik u nekoj drugoj dimenziji, a SNS najveća stranka u parlamentu takodje u nekoj drugoj dimenziji.

Besmislenije opravdanje od vašeg, koje je veoma prisutno inače, teško da bi osmislio i neki profesionalni komičar.

Joca

pre 11 godina

Niko ne sme da bude iznenađen.
Upozoravali smo, molili smo, predoćavali smo da ukoliko se ne vrati stari grb Srbije iz 2004 i ne ukine fašistička karikatura iz 2010 (za koju su glasali samo njen autor, Krunski savet i oni koji su u Vladi Srbije štitili Vandale koji su rušili Beograd),da će preko 78.000 ljudi bojkotovati izbore.
Peticiju za povratak grba iz 2004 je potpisali preko 100.000 ljudi i ništa!!!
Ti građani su mahom glasači DS ili čak njeni istaknuti članovi
Aroganciji i koketiranju sa fašizmom nije bilo kraja!
Sami ste krivi!
Kriv je Cvetković, Milivoje Mihajlović, Vuk Jeremić, svi oni koji su brže bolje okitili svoje zgrade sa dvoglavim Nedićevim papagajem!
Zašto?Zašto?Zašto?

Ђура

pre 11 godina

"Nikolićeva pobeda došla je iznenada, navodi "Špigl", ukazujući da je nisko učešće građana na izborima koristilo Nikoliću."

Заиста ми није јасно како "знају" да је мала излазност користила Николићу, а не Тадићу?

Sta ce taj covek tu?

pre 11 godina

Meni je jos gore kada vidim da se nikolicevi glasaci izgleda raduju sto je svet u soku. Oni se jos uvek igraju "macke i misa" sa svetom. Oni sad misle da su pobedili svet i da sad svet za njima pati. Oni su znali da pomenutog predsednika ne vole mnogo u svetu, ali su ga u inat svetu i bivsem predsedniku odabrali. Nadam se ipak da se njihov predsednik tako nece ponasati! Jer nama treba taj svet, mi bez njega ne mozemo. Mi zivimo u Svetu, a ne na Marsu. Mi trebamo biti isti kao taj svet, mi moramo biti Svet!

ЈVC

pre 11 godina

Светски медији изненађени, питам се зашто,па то је избор придошлих срба и неписмених грађана који су већина.Тешко поштеном грађанину који није навикао на разне ујдурме свих властодржаца већ 20 год.Неко рече да једна олигархија мења другу и у праву је 100%.Преживећемо, ваљда.

dragan

pre 11 godina

Mi smo 99%,oni su 1%,na izbore izaslo 46%,znaci ni pola gradjana sa pravom glas,od izaslih za Nikolica glasalo 50%,znaci pola od pola,mene bi bilo sramota da kazem da sam predsednik .....

Mima

pre 11 godina

...Nikolić bio saveznik Miloševiću...a ovi žutaći vladaju, pardon pljačkaju sa SPS-om direktnim potomcima Velikog vođe već 4 godine-nikom ništa? ...zato se desio OVAKAV 20-i maj

st.dragan

pre 11 godina

@Otalovic
Malo si ti kanda nešto pobrk'o... Arkanova stranka ne postoji (Stranka Srpskog Jedinstva) i pre neku godinu se utopila u Nikolićevu stranku, u paketu sa Borislavom Pelevićem. JS je s druge strane potpuno druga partija, i programski i kadrovski.

mr.real

pre 11 godina

Ko se raduje pobedi Nikolića osim njegovih pristalica&simpatizera?
Niko, jer su juče najveći broj onih koji su 2008. glasali protiv Tome - jednostavno ostali kući....
Mislim da je u Prištini ubedljivo najveće zadovoljstvo ovakvim rezultatom jer je Nikolić predsednik baš po njihovoj meri. Živi bili pa videli.

sasav

pre 11 godina

Nije sok u Srbiji, vec u Sloveniji, Nemackoj, Austriji, Hrvatskoj, tj. medju svima koji su uvek gubili ratove od Srbije, kao odraz pravde Bozije i kazne za nepojmljive zlocine koje su vrsili nad Srbima. U svojoj aroganciji mislili su da mogu da nas kupe, ko sto su kupili Tadica i njegove vajne savetnike, pa da za svoje pokradene pare narucuju sta hoce. Sad se sokiraju, pokusavaju u panici da uvrede novizabranog Predsednika Srbije ismejavajuci se sa njegovom "grobarskom" i "nacionalistickom" prosloscu. Al se dobro secaju kako su kakili u gace kad je Toma izabran za predsednika Skupstine. Naravno da su sad u soku.

Maks

pre 11 godina

Ja mislim da je Nikolić dobio više glasova od Tadića samo zbog toga što su mnogi ljudi bili toliko sigurni u Tadićevu pobedu, da nisu ni izašli da glasaju jer su mislili da će Tadić lako da pobedi i bez njihovog glasa. Pa pogledajte samo kakve su kvote bile na kladionicama... pa koliko je ljudi samo bilo spremno da se opkladi u pare da će Tadić da pobedi... a ako pogledate komentare koje su ljudi na raznim sajtovima pisali u protekle dve nedelje, možete da vidite i da su neki mislili da Tadić može i da sedi kući do drugog kruga i opet da pobedi Nikolića.
Izlaznost je bila niska... znam ljude koji bi sigurno glasali za Tadića, a nisu izašli da glasaju juče. Ja sam nekima govorio da izađu, ali džabe. Mnogi su jednostavno bili ubeđeni da nema šanse da Nikolić pobedi.
Znači, smatram da su ovi izbori bili slični onoj pričici o kornjači i zecu... zec je bio siguran da će lako da pobedi kornjaču, pa je u sred trke odlučio da legne da odspava malo... i kornjača ga je prestigla dok je spavao.
Da su se ljudi iz DS-a i stranaka koje podržavaju DS više potrudili da izvedu sve svoje gasače na izbore, rezultat bi najverovatnije bio drugačiji.
Uzgred... samo da napomenem da ja nisam član DS-a, da neki ne bi počeli da me nazivaju "DS-ovcem", ali ne želim da mi Nikolić bude predsednik i pre bih i za Ištvana Pastora glasao, iako nisam ni Mađar, niti znam nešto puno o Ištvanu Pastoru.

Kiza analiza

pre 11 godina

Neverovatno je kako se kratkorocno i povrsno sagledavajustvari. Dovoljno je pogledati naslove svetskih medija koji su preneli vest i videti da je Srbija vec u problemu! Kredibilitet se gradi godinama a rusi se veoma brzo. Sami naslovi koji govore o bekgraundu i politickoj proslosti Nikolica ne nagovestavaju nista dobro. Zivi bili pa videli, brzo ce se pokazati ali sada je kasno. Lepo je kazniti nekoga sto je lose radio ako je alternativa bolja ali kazniti nekoga da bi jos gori dosao na vlast je neracionalno i samoubilacki! Birati nekoga ko je gladovao da bi se vlasti domogao, ko je falsifikovao diplome, ko je lagao o predizbornoj kradji, zagovarao granice Karlobag - Virovitica - Ogulin pa se pretvorio potom u Evropejca, pa prihvatio podrsku Kostunice antievropejca govori o emocionalnim ali neracionalnim odlukama kojima smo skloni i govori da nam biti dobro nece. Ali ne cudi nista ovaj narod nikada nije propustio sansu da propust sansu i da izabere ono sto je najracionalnije i sto je ipak (nesavrsen ali ipak) najbolji izbor. Pet godina koje ce pojesti SNS skakavci ce skupo kostati ovu zemlju. Ja moju decu spremam da idu odavde uz zaljenje zasto i zbog koga Djindjic izgubi zivot.

466453

pre 11 godina

"Pored toga, Tadić je očigledno pogrešno shvatio politički priručnik kada je sazvao prevremene izbore," piše slovenački "Dnevnik" u tekstu pod nazivom "Šok u Srbiji." ..... jok, Tadicu je dojadilo da bude okrivljivan za rezultate vlade i ubrzao izlazak iz cirkusa. Sama zavrsna rec da napusta trgi-komediju sa recima, "Vidimo se u nekom drugom filmu" je rekla sve. Ovakvi kakvi ste ga ne zasluzujete!

Sale

pre 11 godina

Bas zbog odvratne medijske propagande gde su gradjane zastrasivali ratom i pricali gluposti o diplomama je DS i izgubio izbore. I naravno zbog istorijske pljacke koju su u proteklom mandatu izvrsili.

trulex

pre 11 godina

I sta sada Zapadu vise smeta Tomislav Nikolic od Milosveicevog potrcka Ivice Dacica ??? Mada je isti taj Zapad i "sacuvao" Milosevica tvrdeci u jednom periodu devedesetih da je on garant mira na Balkanu...

bgd

pre 11 godina

prvi krug sam glasao za DS,a drugi za SNS.Jedini razlog je izjava politicara (znacete koji) je da se ne zna ko je predsednik ali se zna ko je premijer! toliko o tome!

neso kraljevo

pre 11 godina

a gde si ti kupio diplomu?
da li si cuo za aferu index?
koliko vas je platilo ili dalo mito da bi ste polozili barem jedan ispit?
koliko ljudi znas da su bas posteno bez veza ili placanja zavrsili ili skolu ili fakultet?
koliko znas ljudi da je platilo ili dao mito da polozi neki ispi?
da li su oni kupili diplome ili smatras da je to posteno stecena diploma?
da li si ti barem jednom u zivotu dao mito ili ga primio?
da li si sto posto posten pa mozes da pljujes sve i svakoga bez obzira da li je to boris tadic,ili toma nikolic?
a vreme ce pokazati ko je kakav vazno je da svi shvatimo samo jednu stvar.
moj ili tvoj glas znaci mnogo i od njega sve zavisi.ko nije izasao na glasanje nema prava da se ljuti na one koji su glasali.zato sledeci put kada budu izbori izadjite na glasanje i sami odlucujte o svojoj sudbini.

Neko iz mase

pre 11 godina

Nažalost koliko kod se Toma pravio Evropejcem i demokratom ON je i dalje RADIKAL u duši, i to će veoma brzo izaći na videlo, već juče je to počeo da pokazuje, izjavom da očekuje da na Rusi pomognu je demantovao samog sebe da je za EU integracije, pa i sam Konuzin je to potvrdio, ne može i EU i saradnja sa Rusijom. KO ne veruje nek proveri: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=04&dd=18&nav_id=601624
Istorija nas je naučila da nam Rusi nikada nisu pomogli i da nam nisu nikakvi prijatelji i braća...uostalom ja bih sad pitao Nikolića a šta je sa onih 100.000.000.000 Eura koje je obećao??? Jednom rečju za one koji su glasali za Tomu i za one koji nisu izašli na izbore: Tražili ste gledajte! Svi oni koji su nezadovoljni stanjem u Srbiji u koje i ja spadam ubrzo će se gorko pokajati zbog pobede Tome Nikolića. Samo se pitam da li će im i onda biti kriv Boris Tadić.

ljubomir

pre 11 godina

kakvi su licemeri ove svabe. pa tadic je sve ovo vreme bio sa tom istom slobinom strankom na vlasti i plus arkanovom strankom, ali to im nije smetalo a toma smeta. verovatno zato so znaju da nije ljiga kao tadic i da im nece ustupati sve sto pozele,kao sto je bio slucaj svih ovih godina

Petar A

pre 11 godina

Makar se Njemci nemaju sta cuditi. Identicno je bilo 1919. u Njemackoj, mada ovaj izbor ne moze da se poredi sa izborom Njemaca 1933 (svijet se ipak promijenio, pa vise ne moze bas svasta). Vajmarska njemacka republika je izasla ponizena i dezorijentisana iz Prvog svjetskog rata. Sve sto su uradili od 19-te do 33-e, uradili su naopako. Kulminacija je bila 33-a, ali kao sto napisah u pocetku, sve bas ne moze da se ponovi, jer se svijet promijenio. Mehanizmi kocenja raznih lokalnih budalastina ipak rade.

saša

pre 11 godina

Kakvo stado ,takav i predsednik.

Ps. moja ćera ,glasaće tek na sledećim izborima ako bude ovde,reče mi sinoć da je nju sramota a i mene je, što ovaj narod ovde nemože da izgradi normalno društvo, a to svi mi pismeni i polupismeni dobro znamo.

Stara fora

pre 11 godina

Trenutak vise nije isti. To sto pricaju da moze "biti ugrozen"..bla,bla...vise ne pali. A osim toga istrazivanje naseg javnog mnjenja je mnogo "jako". Cak je normalnije bilo da se ovi oduvaju sa politicke scene,ali ostadose na opste zaprepascenje. Kad narod ukapira da mu isti ostadose na vlasti, okrenu se protiv g. Tadica te im nesto malo naplati za ovu nocnu moru koju zivimo.

Amos

pre 11 godina

Sta god da se u Srbiji desi - ocigledno su uvek za sve krivi 'dosljaci', izbeglice i slicni. Kad je pobedjivao Djindjic psovali su ga sto je 'Bosanac', pa onda Tadica sto je 'Crnogorac', a kad je jednom pobedio neko iz Sumadije, onda su sad opet krivi Srbi iz ne-Srbije jer su eto izabrali Sumadinca.
Srecom pa ovi original Srbi sto su ovde bili jos pre Ilira i ameba uvek imaju nekog da okrive, da l je to Nato, Madlen Olbrajt, Sloba, Seselj, Djindjic, Hrvati ili Srbi iz Bih i Hrvatske ili CG.

Dusan

pre 11 godina

Pun mi je kufer prica o tome kako nas Nikolićeva pobeda vraća u 90-te i kako je on kriv za ratove?! Aloooooo, da li ste zaboravili partiju zvanu SPS?! A da, ona je u koaliciji na vlasti, pa se krivac trazi na drugoj strani...

Shvatite da UVEK postoji i treca mogucnost (ponisten list), osim "glasanja za manje zlo", cime pokazujete svoju bezvoljnost da ista uradite za "dragu vam Srbiju" (koju opet napustate u roku od jednog treptaja)! I da, ne mogu opisati koliko mi je drago sto je izlaznost sve manja, jer je upravo to znak da je sve manje ovaca za sisanje!

Kad smo vec kod propasti, jer "ce nam EU pobeci"... Ljudi, na geografskoj karti mi jesmo u EU, na politickoj nismo, a ovakva kava je sad (prepuna finsnsijskih problema gde se 3-4 drzave izivljavaju nad ostatkom), bolje da i ne idemo tamo! Progooglajte ko su i sta su zemlje BRICS-a, pa u celu pricu ubaciti dugogodisnje prijateljstvo sa Japanom i da pricamo gde bi nam bila (poljo)privreda!

Divos

pre 11 godina

Nisam toliko pratio (niti ću) svetsku štampu, ali čisto sumnjam da su izbori u Srbiji top tema, tek toliko možda par redaka i verovatno uprošćene i šture informacije (možda više u FBiH, ali ovi i inače stalno zaviruju u tuđe dvorište).
Pobeda gospodina Nikolića svakako jeste iznenađenje, za medije u Srbiji koji su imali pristrasan i navijački odnos u ovoj izbornoj kampanji za gospodina Tadića, pa i ispod granice dobrog ukusa. Biće puno analiza i pametovanja, ali zapravo su gospodin Tadić, i pre svega DS, izgubili ove izbore poodavno, omalovažavali su i ponižavali građane Srbije godinama, u kampanji su probali (ovaj put nemušto) prodati neku drugu priču. Na njihovu veliku žalost, ovog puta to nije prošlo.

LOL

pre 11 godina

Nije sok u Srbiji, vec u Sloveniji, Nemackoj, Austriji, Hrvatskoj, tj. medju svima koji su uvek gubili ratove od Srbije,
(sasav, 21. maj 2012 15:16)

Gubili?!? :D hahahahahahaha

Aleksa

pre 11 godina

21.maj.2012 U Srbiji suncano pre podne, posle podne mestimicno oblacno, ljudi se vratili svkodnevnici, nije bilo apokalipse (kakvu su neki predvidjali) sve ide dalje svojim tokom.

hrec

pre 11 godina

To sto je Nikolic kao bivsi Milosevicev saveznik sada izabran govori o stvarnoj podrsci yapada demokratskim promenama. Podrzavali su demokratu Tadica i nasli mu cak 24 problematicne privatizacije koje on nije ni zapoceo.

gde su cestitke

pre 11 godina

Cak su i ruski medij objavili da je u Srbiji pobedio Nikolic nacionalista.Da li je novom prdsedniku sem Tadica uopste neko cestitao.
Na linku pogledajte najblize saradnike ( Kemis i onaj sto pise Kursadzije),pa kome nije, ubrzo ce mu posati jasno zasto su svetski mediji iznanedjeni.
http://www.danas.rs/danasrs/naslovna.1.html

Sale

pre 11 godina

@Amos

Tvoj komentar je cist govor mrznje.....
Hajde da probamo jednom posle vise od 100 godina da Srbijom vlada neko ko je ovde rodjen,bio on Srbin, Madjar, Slovak, Bosnjak ali rodjen u Srbiji.

Djole

pre 11 godina

Neverovatno kako se javno mnjenje menja preko noći. Tražili ste, gledajte! Pa da se čujemo ponovo za četiri godine...

I još nešto. Neka ne prođe nezabeleženo da je Brisel čestitao Nikoliću pre nego što je počelo brojanje glasova!! Gaf - svakako, slučajnost - hmmmmmmmmm...

Otalovic

pre 11 godina

Interesantno pljujete Tomu sa 90-tim,postavljate pitanje obrazovanja a DS ga reformisao
Toma bio ZLO samo sa Seseljom,a Tadic sa Dacicem i Palmom(Arkanova stranka) i kad su se ovi preobrazili,zasto ne bi mogao i Nikolic?
Sinoc je Tadic rekao kako je u svom prvom mandatu ciji smo pravni nalsednik SCG,bio ugnjetavan od vlade Kostunica-Labus,a imao je ovlascenja da izadje u janost,saopsti problem,preda ostavku,raspusti vladu i na izbore,ali je cutao.Znaci klasican foteljas.
Pricao je o tom kostunici,ali i kriminalu koji se ocigledno privatizacijom dogodio,ali nema odgovornih.Cinjenica da u Ministarstvu,odnosno agenciji za privatizaciju naj vise bio DS,pa su doslovce ljudi i sa osnovnom skolom zaposljavani.
Ja ne vidim da ce neki problem biti.Predpristupni proces traje 10 godina od datuma odpocinjanja pregovora.Pregovori nisu zakazani i ostavljen je taman prostor da Srbija iskoristi i da se vide pravi kapaciteti privrede.
U ovom razdoblju EU stavlja na test privredne kapacitete

mira

pre 11 godina

Iznenadjeni, uprkos svim istrazivanjima i anketama. Dobar vic.
Nisu samo oni, vec i DS. Sad su im se posluscnicki mediji i analiticari vratili kao bumerang.

Dk

pre 11 godina

@(neso kraljevo, 21. maj 2012 11:52)

Mnogo, mnogo njih je kupilo diplome i ispite i davali mita na raznim mestim. Ja poznajem bar par njih. To ti je Neso normalna Srbija i glasali su sad za normalnog predsednika, jer u njemu vide nekog koji je jedan od njih i sami se osecaju postenije i normalnije.
Ne mislim da su svi glasaci SNS kupili diplome i davali mito, ali mislim da oni koji to jesu, nasli su se u ovoj prici oko Tomine diplome i osetili tako normalnim i zadovoljnim i srecnim!

Nemanja

pre 11 godina

Ljudi, ja znam da Nikolic nije najbolje resenje za predsednika drzave i nisam clan ni pristalica njegove partije. ALI, neke stvari stvarno kod ljudi ne mogu da razumem. Kazete da je Tomislav protiv evrope i da ga zapad ne voli, a ne smeta vam da nam nov premijer bude ivica dacic (namerno malim slovima), zbog koga sam ja 5. oktobra stopirao do Beograda. Ja sam glasao juce za Tomu iz samo jednog OSNOVNOG razloga: uporedio sam cene 2008 god, koliko sam tad imao para i sta sam mogao sa mojom platom,a sta mogu posle cetiri godine Tadiceve vladavine!!!

jj

pre 11 godina

@Sta ce taj covek tu?
Posto je samo Tadic za predsednika i DS za formiranje vlade, aj da mi lepo ukinemo visepartijski sistem i da lepo Tadic bude novi Tito, a DS nova komunisticka partija.

SEki

pre 11 godina

Evropa ima drugih problema a to sto se kod nas dešava je toliko nebitno. Ako im nešto bude trebalo pozvaće Diplomisava očitati lekciju kao i Tadiću i gotovo. Zar neko stvarno misli da Srbija moze da se nosi i ucenjuje Bilo koju zemlju u Evropi. Smešno

Vladimir

pre 11 godina

Koliko ja čitam svuda oni svi insinuiraju da ne sme predsednik da bude niko osim onog ko njima odgovara da bude inače to je kraj sveta i totalna katastrofa.To je valjda ta demokratija o kojoj se stalno priča - možete vi da glasate, ali mora da pobedi onaj kojeg ja hoću da pobedi. Zašto li me ne čudi što je tako...

Nepolitički neanalitičar koji je juče precrtao obojicu kandidata

pre 11 godina

Ne vidim ništa toliko iznenađujućeg i šokantnog u Nikolićevoj pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora.

Tomislav Nikolić pobedio je Borisa Tadića za nekih 2.16% glasova više, uz veoma malu izlasnost od 46,30%. Nakon rezultata parlamentarnih izbora u kojima je lista "Pokrenimo Srbiju-Tomislav Nikolić" osvojila nešto manje od 2% glasova više od liste "Izbor za bolji život-Boris Tadić", kao i rezultata prvog kruga predesdničkih izbora koji su završeni statistički neznačajnom prednošću Tadića nad Nikolićem od 0,3% - šta je sinoć bilo toliko neočekivano? Politički nepristrasan posmatrač mogao je da nakon TV duela da da veoma blagu prednost Nikoliću, jer se na Tadiću mogla očitati prevelika trema, uzimajući u obzir ogromno iskustvo, ako državničko, tako i pred TV kamerama.

Zemljotresi se upravo i dešavaju na trusnim područjima, pa tako ne mogu biti iznenađenje kada se dese u Japanu, u pacifičkom vatrenom prstenu, u srednjeaziskim dodirnim ivicama velikih tektonskih ploča, u podričju kalifirnijske raseline, itd.

Metafora izbornog zemljotresa upravo i jeste primenjljiva na sinoćni poraz Borisa Tadića i pobedu Tomislava Nikolića za par procenata, zbog toga što je bila relativno lako predvidiva. Izborni zemljotres jeste šok, ali pre svega za Demokratsku stranku, jer su predugo zanemarivali tektonske preduslove za takav ishod. Analogija sa 24. septembrom 1999. jeste umesna, nije potpuna, ali je medijski nepoželjna, jer su mediji, u ogromnoj većini pristrasni Borisu Tadiću. Otud danas u stranim medijima, u nedostatku nepristrasnih analiza, copy-paste navodnih istraživanja javnog mnjenja, naručenih predikcija izbornih rezultata i analiza "dvorskih" analitičara, jer je sve to, zapravo, bilo u funkciji Tadićeve izborne kampanje. Na nesreću Borisa Tadića i DS, sinoć se ispostavilo da narod sve manje veruje medijima, a političkim strankama još manje. Nikolić je pravovremeno poslao jasan signal da to nepoverenje uzima u obzir kada je rekao da će se povući sa funkcije predsednika SNS u slučaju da postane predsednik Srbije.

Igor

pre 11 godina

@Ђура

To ti Djuro samo kazuje da ti na zapadu nisu bas tolke neznalice sto se ovog naseg obora tice a kako se to medju prostim narodom prica. Sobzirom da ocigledno raspolazu dobrim informacijama, da su jedno 100 godina ispred nas (recimo poput Nemacke), i da su izvan ovog naseg obora, zakljuci koji dolaze sa te strane treba uvek uzeti kao mnogo objektivnije nego one nastale iza ograde jednog svinjca.

A inace sam i ja, moram priznati iznenadjen, znao sam ja da je narod zaostao, politicke pismenosti a i svake druge (od kojih je ona jezicka pismenost najmanje vazna) na nivou koacervatne kapi, al se ovome ipak nisam nado posle onih dzakova i nagovestaja koalicije sa SPS-om. Mislio sam skresace se Tomini glasovi sto zbog ovih sto vole da su na strani pobednika sto zbog onih koji su se mozda zgrozili nad onim glumatanjem sa dzakovima.

cudno

pre 11 godina

Obzirom na rezultate prvog kruga izbora gde SNS i pored najveceg broja mandata(pojedinacno)nije mogla da napravi dogovor o vladi nego DS,bilo bi logicno da mala izlaznost pogoduje Borisu Tadicu(vecina parlamentarnih stranaka je dala podrsku njemu).Ili glasaci nisu poslusali svoje partije ili su rezultati prvog kruga lazirani.

Svi su iznenadjeni osim naroda,ma da?!?

pre 11 godina

Jesu pitali kako je narodu DW,BBC,SNN,SKY?
Zdravstvo(nema veze sa evropom,s obzrom da je zakon prepisan malo od ovih,malo od onih,a naj vise od onih tamo preko okeana)? Marze trgovacke? Dvostruko i trostuko oporezivanje,pa nas investitori i zaobilaze.
Obrazovanje? Nezaposlenost?
Citav narod je postao instrument jedne politicke partije je privatne interesne grupe od nekoliko ljudi,gde su posthumno pomirili Djindjica i Milosevica,a narod na to ne pristaje. Nisu nikoga nista pitali,nisu rekli ovo je u redu,ovo nije.
Sad se kao svi zgrazavaju,nije im jasno.Tu nema sta nije jasno,privredni kriminal od milosevica je doziveo ekspanziju i nevidjeni procvat.Lopovi i narko dileri su postali ugledni ljudi.
Ona mucenica Verica Barac se zalagala da se kriminalci prevedu pravdi,ali nista se nije dogodilo.No kad su prituzbe od tih kriminalaca stigle protiv doticne kako ih "zlostavlja",cvetkovic za manje od dva sata je reagovao.
Nisam izlazio na izbore od 5 oktobra,jer nemam za koga,a koliko vidim i vecina gradjana je istog misljenja.
Korupcija je dosla glave Tadicu ufigurativnom smislu i fotelje

Posmatrač

pre 11 godina

Nismo mi dobri, ali nismo ni baš toliko loši da nam Nikolić bude predsednik. Ali kakva god da je "ta Srbija" što je glasala za Nikolića, njeni pojedinačni glasovi vrede kao i svi ostali! To je demokratija i tome nema zamerke.
Izbore su odlučili "beli listići" koji su se odnosili na Tadića i DS. Srećna okolnost je što ovlašćenja predsednika nisu prevelika, a činjenica da Nikolić ne izgleda, ne razmišlja i ne govori kao predsednik nije katastrofa, već samo loša okolnost.
Ako Nikolić propadne na ovoj funkciji (sa razlogom ili mu ovi iz DS nešto smeste) to će biti dokaz glasačima da njega i SNS zaborave na sledećim izborima. A ako stvarno uradi nešto za sve nas, onda je zaslužio da bude tu! Ova druga stvar (iako izgleda malo verovatna) dobra je za Srbiju!

ahaa

pre 11 godina

RE:

Hajde da probamo jednom posle vise od 100 godina da Srbijom vlada neko ko je ovde rodjen,bio on Srbin, Madjar, Slovak, Bosnjak ali rodjen u Srbiji.
(Sale, 21. maj 2012 16:02)

??? I to smo imali. U doba kada je nikolic bio potpredsednik zemljak mu sloba bese predsednik! Videli smo sta su uradili.

sve ili nista

pre 11 godina

@Joca
objasni nam vezu ko je ko i kako se to odrazilo na izbore (a da ima veze sa grbom ) ?
mislis, podela kao nekad na obrenovicevce i karadjordjevicevce, samo sto je to sve vesto zamaskirano.

Marko (Dorcol)

pre 11 godina

Ne treba da su iznenadjeni. Ovo nije pobeda Nikolica, vec samar Tadicu i DS-u za 12 godina bahate politike. Ovo im je za Janjusevica i Kolesara, za nepronadjene kiparske pare, za Nacionalnu stedionicu, za Dinkicevih 1000 evra, za glasanje iz Bodruma, za burazerske i mafijaske privatizacije koje je osmislio Vlahovic, a koje su ostavile milion ljudi na ulici, za aferu Satelit, za Mileta Dragica, za plate clanova RIKa od 2 miliona dinara, za vakcine i Tomicu koga su tolerisali zbog koalicionog sporazuma, za Uskokovicevih 60 stanova u vlasnistvu, za Dulicev sajt od 25 hiljada evra, za Rasetin VIP salon na aerodromu, za Krista, za plate direktora agencija od 12 hiljada evra, za donosenje zakona sa unapred smislenim rupama po meri tajkuna, za isturanje u prvi plan silikonke Jelene Trivan, za aferu Indeks koja tapka u mestu 5 godina jer je njen otac na optuznici, za novih pola miliona mladih ljudi koji su otisli iz zemlje, za katastrofalnu reformu pravosudja koja je obogaljila najvazniju vlast u zemlji, a koju su direktno sproveli Bosko Ristic, Malovicka, Homen i Nata Mesarovic, za cinjenicu da su od zemlje napravili partijski provizorijum, gde je pripadnost partiji jedini smisao i svha postojanja, za to sto su sminka i marketing postale bitnije od onog sta si uradio kao politicar za svoju zemlju, za demagogiju ravnoj Milosevicevoj, za omogucavanje basnoslovnog bogacenja Miskovica, Beka, Hamovica, Lazarevica, Nicovica, Zeljka Mitrovica, Peconija, Matica, Vlahovica, Djunica, Drakulica, Subotica..., za to sto svakodnevno vidjam starije ljude kako kopaju po kontejnerima u predvece da ih niko ne vidi i najvise zato sto ste na sve moguce nacine ponizavali i sputavali heroja demokratske Srbije, gospodju Vericu Barac, koja vam je otvoreno ukazivala na sve navedene probleme.

delta

pre 11 godina

Pametnjakovici koji nisu izasli da glasaju sada treba da cute i da gledaju Nikolica 4 god!Trazili ste gledajte!
(Nex, 21. maj 2012 08:17)

Mandat predsednika je 5 godina a ne 4 godine

Eh, taj inat

pre 11 godina

@Joca
Jeste, glasali ste protiv njih zbog grba (ili ste iz istih razloga ostali kod kuće) da bi došli drugi koji imaju isti odnos prema grbu, a još gori prema drugim antifašističkim tekovinama. Pogledajte fotografije likova koji su se sinoć "veselili" po ulicama srpskih gradova, sve sam antifašista do antifašiste.

Pera ( pogledajte i sami svetske medije)

pre 11 godina

Russia Today je rekla da je pobedio pro ruski predsednik, a bbc i ostali da je narod kaznio Tadica, zbog ogromne korupcije i jedne od najvece stope nezaposlenosti u Evropi, takodje prenose izjavu Nikolica da Srbija nece skrenuti sa evropskog puta.

mirko

pre 11 godina

Potpuno je u redu, da međunarodni mediji budu iznenađeni, jer su sve prognoze davale prednost Tadiću. Ako je neko sinoč gledao tv, video je po uzbuđenju u Nikolićevom štabu, da su i oni bili iznenađeni.
Istinu govoreći lično nisam bio iznenađen, jer mnoge okolnosti su išle protiv Tadića: Podneo je ostavku, kandiduje se trći put, ekonomska situacija loša, kritičari su okrivljivali Tadića, za sve loše, što se događalo u Srbiji, tako da se ovo moglo očekivati.
Nikolić je dao mnoga obećanja, za koja sam siguran da se neće ostvariti, tako da mislim, da je Tadiću bolje što je izgubio ove izbore.
Vreme će dati odgovore na sva pitanja, tim koji je sinoč slavio sa Nikolićem, nije baš Bog zna kakav.

Saša_bg

pre 11 godina

Iznenadjeni ste, sram vas bilo. Ucenjujete nas već 12 godina ko da smo najgori svetski šljam. Ako i krene nizbrdo u ovom delu evrope, znajte da ste vi potpuni krivci. Od Srpskog naroda koji je želeo život sa ostatkom evrope, ponizili ste nas svakojakim ucenama i izigrali naše nade i poverenje u EU. Šta sada očekujete posle vaših taktika i igrarija. Da glasamo za vas, sada je vrlo kasno. Netreba nama trula EU da bi smo znali gde smo geografski, mi smo u Evropi ma kolko vi to nevoleli.

ociglednojeistina

pre 11 godina

Kultura daje lice naciji. Bavimo se kulturom i podignimo moral iznad analnih analiziranja. Nema se sta analizirati, jer je sve ocigledno. Kada se kultura i moral podignu i ljudi ne budu svesni samo licnog, tj. postanu svesni ljudi oko sebe u svojoj zemlji, onda cemo lako razumeti zemlje oko sebe.
Koliko vladajuci zapravo razumeju cemu je vladanje svrha, onda je jako lako primetiti rezultate bilo kog sistema koji nas vodi, kako god se on zvao ili deklarisao, jer to je na kraju postalo nebitno i to i treba da bude nebitno. Bitni treba da budu oni kojima se sluzi, a to smo mi. Nije obrnuto, mi ne treba da sluzimo sistemu. Sistem treba da sluzi nama. I! Upravo se to desilo, jedan nemi glas je progovorio.
Svi politicari pricaju o Evropi, kao da se tamo nalazi nesto izuzetno posebno sto ce pomoci, da li je to stvarno tako, hvata me vec sumnja. Iskreno mislim da se i njima desava zapravo isto sto i nama, sto i svima, sto i politici. Opet, ako vlast obezbedjuje sebe, pa cak i tom novom politikom namakne sve na licno i uski krug ljudi na vlasti i to ce opet postati ocigledno.
Rezultati glasanja su zapravo ovo; ljudi koji su ostali kuci i nisu glasali su vecina i to je nasa najvisa kulturna tacka i ti ljudi nisu nekulturni kako je receno i kako ih mnogi okrivljuju. Oni su zadali udarac koji nas sve zbunjuje, ali i konacno gasi iluziju o celokupnoj politici u ovoj zemlji.
Upalite svetlo u sebi, edukujte svoju decu, iznedrice se jednom pametna glava i veliko srce koje ce moci da nosi odgovornost vladanja.

Nista se znacajno dogoditi nece,kurta sjasi,uzjasi murta

pre 11 godina

@st.dragan, 21. maj 2012 10:29
A koja je razlika izmedju Palme i Pelevica? Vrhovni komadant im je isti,a to je dokaz da je Tadic u koaliciji sa Arkanom. 55% biraca se smucila ova politicka scena,30% pokusava da menja svoj zivot,ali bezuspesno jer je politika nepromenjena,a ciljevi su isti. U svim normalnim zemljama privreda vuce drzavu,a sad ispada da narod bez prava glasa satro odlucuje o svojoj sudbini. Invalidi,trudnice,majke sa decom,porodice sa decom,radnici,poljoprivrednici,LGBT populacija ima problema sa zagarantovanim ljudskim pravima na slobodno okupljanje i protest.
Ovo Timislav sto je rekao da nece menjati zakone Jelene Trivan,zakone Nade Kolundzije je opasno i bojim se naj goreg,jer smo zajedno sa HR svrstani u zemlju nepozeljne za rad,gde radnici ostaju po zakonu ne isplaceni,uz saglasnost sindikata

hout

pre 11 godina

voleo bih da se probudim na nekom lepšem mestu gde cu ujutru videti nešto lepše na tv-u a ne ovaj haos po Srbiji,gde procenti nisu udarna vest,mandati,ministri...ova borba za vlast i prepucavanje je odvratno,zašto svi misle da mogu upravljati tuđim sudbinama?

sve ili nista

pre 11 godina

@Joca
objasni nam vezu ko je ko i kako se to odrazilo na izbore (a da ima veze sa grbom ) ?
mislis, podela kao nekad na obrenovicevce i karadjordjevicevce, samo sto je to sve vesto zamaskirano.

Jelena

pre 11 godina

Ne radi se ni o kakvoj 'apatiji' biraca, vec o klasicnom bojkotu izbora, buduci da vecina biraca od 53,68% nije izasla na izbore, odnosno bojkotovala ih je. I to je najrealniji i jedini stvarni rezultat i slika ovih predsednickih izbora - bojkot! Gradjani Srbije vecinski nisu izabrali nijednog od kandidata! Ko to ne bude imao na umu, ne moze se nadati dugoj 'vladavini' - sto se odnosi i na parlament i na vladu i na predsednicki kabinet - samo vi, dragi moji, pravite kombinacije i delite fotelje, tapsite jedni druge po ramenu, ali imajte na umu da su vam fotelje klizavije nego ikada ranije...

Oddball

pre 11 godina

@ Kiza analiza.

Jača analiza u jednom komentaru nego u sili agencija, analitičara, političkih think-tankova i medija....

U potpunosti se slažem.

kaiser

pre 11 godina

"Oni nisu ziveli zadnjih 10tak godina u Srbiji zato su i iznenadjeni
(Djoka, 21. maj 2012 13:31)"

ALi smo zato iznenadjeni mi, koji u Srbiji živimo više od 20 zadnjih godina.

I koji, što je izgleda retkost, pamte to vreme.

@Jelena

Tako je, gradjani Srbije nisu izabrali ni jednog, tako da će Toma sledećih 5 godina biti predsednik u nekoj drugoj dimenziji, a SNS najveća stranka u parlamentu takodje u nekoj drugoj dimenziji.

Besmislenije opravdanje od vašeg, koje je veoma prisutno inače, teško da bi osmislio i neki profesionalni komičar.

slobodnomisleci

pre 11 godina

Potpuno mi je nejasno sta se svi iscudjavaju?!
Pa oni su pustili Tadica "niz vodu".
Evropa i Amerika su u stvari porazile Tadica na izborima.
Pred prosle izbore su dali beli sengen koji je imao nekakvo znacenje,oslobadjajuci Srbe iz rezervata.
Sada nisu dali nista:
Status kandidata imaju okolne zemlje godinama i decenijama kao sto je poznato, pa nikad nisu zapocele pregovore.
Ekonomske podska je takodje izostala. DS je u predhodnoj kampanji najavljivao investicije, radna mesta, puteve, a sve to bez ulaganja u Srbiju nije moguce, a u Srbiju od proslih izbora ulaganje je simbolicno.
Pred Srbiju se stalno postavljaju novi uslove na putu za EU. Odjednom nije uslov vise Hag, koji je bio na predhodnim izborima, vec su sada dobrosusedski odnosi sa Kosovom, a do pristupanja, ako do njega ikad i dodje, (obzirom na neprincipejlost u zahtevima), sigurno ce biti priznavanje Kosova.
Da ne pominjem sada i razne clanice sa ko zna kakvim idejama o pravima ove ili one manjine (a i same te manjine ne znaju da su njihova prava ugrozena), koje samo otezavaju.
Da su postavili realne zahteve kao sto je uredjivanje pravosudja, prosvete, zdravstva, bilo bi u redu i sigurno da bi bilo vidljivih koraka u tom pravcu.
Ovako se stvara slika u javnosti da Srbija ima ko zna koliko dug put do EU, sa nepoznatim i ponizavajucim preprekama, gde je stalno izlozena ucenama, i neprekidno na optuzenickoj klupi okajavajuci stalno nove grehe.
Osim toga iz EU se stalno salju signali da je dosta sa prosirenjem i da se sledeca planiraju ko zna kada (20,30 ili 100 godina, pa ko prezivi, mozda i dozivi)
Dakle Srbija se definitivno nije posmatrala, kao zemlja o kojoj neko ima pozitivan stav, vec je stalno bila pod ucenama, uz neprekidne nove zahteve, i prazna obecanja, koja nestaju cim se neki od uslova ispuni.
Jedino sto je uradjeno da bi Srbija ostala na evropskom putu, je beskonacno i bezrazlozno zadrzavanje Seselja u Hagu, za koga imam utisak (iako nisam njegov simpatizer) da bi na bilo kojim izborima uz ovakvu neprincipelnost EU i Amerike prema Srbiji, "pomeo" i Tadica i Nikolica zajedno.

DPolitika

pre 11 godina

@gde su cestitke

cestitao mu je Brisel, predsednik Italije, predsednik Francuske,predsednik Rusije, USA(ambasador Mary Burce Warlick u ime zemlje), Crnogorski predsednik Filip Vujanović i premijer Igor Lukšić, itd...
Sve sto treba je da nedemokratski mediji tipa RTS, PINK i Prva to i objave, a tebi treba da bude jasno gde zivis....
Isto tako treba da postavis pitanje zasto si do sada cutao sto zivis u medijskom mraku koji je vodio u totalitarizam i vladanje jednog coveka u preiodu od 15 godina sto se na srecu nije desilo...
Prava sreca za Srbiju bi bili izbori makar na svake 2 godine ako ne i cesce...
Time bi se izbeglo mnogo sta pa i da novi predsednik dodje u iskusenje da vlada 15 godina...

Riba

pre 11 godina

Moje mišljenje:
Gospodin bivši predsednik je izgubio na izborima jer na prvo mesto nije stavio socijalnu politiku, tačnije hleb i mleko na svim stolovima u Srbiji.
E sad, gospodin sadašnji predsednik ima priliku da se dokaže ili da potvrdi sve negativne priče za njega i povuče nas još 10 godina unazad.