Nikolić: Srbija vapi za promenama

Mi nismo nikoga pozivali u koaliciju, a neki su se već izjasnili da neće sa nama, kazao lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić u emisiji B92 "Odluka".

Info

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2012.

21:19

Default images

"Ja želim u koaliciju sa onima koji imaju iste ciljeve kao mi," rekao je Nikolić gostujući u emisiji "Odluka 2012" na TV B92.

On je dodao da ne može da kaže koje su to stranke s kojima bi ušao u vlast, jer nije još video programe.

"Ova grupa koja je na vlasti će pokušati da ostane na vlasti, jer su neki od njih direktno ugroženi ako ne budu na vlasti, zbog onoga što su radili u prethodnih 12. godina", rekao je Nikolić. "Ova koalicija može samo dodatno da ukopa Srbiju, kao što je to radila poslednje 4 godine, pa su se poslednjih mesec dana rastrčali da nešto promene. Sa DS-om očigledno da nećemo," kaže lider SNS-a dodajući da Srbija "vapi za promenama".

"Tadić bi trebalo da podnese ostavku i da u kampanju ide sa svojom strankom. To bi bio moralan čin... U razvijenim državama se ne bi više ni kandidovao," kaže Nikolić.
Beta, arhiva
Predsednica Skupštine Slavica Đukić- Dejanović je, gostujući u istoj emisiji TV B92, rekla da će SPS, u čijem je vođstvu, u narednom periodu imati bitnu ulogu za građane Srbije i da će oni prepoznati da im ova stranka želi da žive bolje. Ona smatra da će građani imati više poverenja za one partije koje u svoj program na prvo mesto stavljaju socijalni plan.

O eventualnim koalicijama Đukić- Dejanovićeva nije htela da govori. Ona smatra da će o tome odlučivati građani na izborima 6.maja. "Ko će s kim znaćemo tek od 7. maja. Mi smo već od danas u predizbornoj trci," rekla je ona.

"Da SPS nije imao ispravne orijentire mi danas ne bismo imali status kandidata," rekla je predsednica Skupštine. Ona je napomenula koliko je vladajuća koalicija uradila u prethodnom periodu, narošito naglašavajući stvaranje povoljne klime i pravne regulative za investitore. " Skupština je donela 1000 akata kojima je srpsko zakonodavstvo usklađeno sa evropskim, kako bi se privukli investitori." Ona je rekla da je to ono što je bitno za građane.

"Pozivamo na sinergizam, niko neće moći sam da vodi Srbiju," smatra Đukić-Dejanovićeva.
FoNet, arhiva
Potpredsednik DS-a Dušan Petrović kaže da ne postoje dodirne tačke između nas DS-a i SNS-a.

"Mi smo voljom građana dobili mandat jer smo dobili najviše glasova. Mi smo okupili koaliciju sa jasnim ciljem-EU i bobra za državne ciljeve. Srbija ima jedno otvoreno nacionalno pitanje-Kosovo, treba se posebno baviti time.. Uspeli smo da zaokružimo mandat, to je dobro za društvo, za politički sistem."

On je dodao da DS nastavlja da vodi istu politiku i da je Srbija danas zemlja sa više šansi nego pre 4 godine.

Na pitanje da li je DS "digao ruke" od SNS, popredsednik DS je rekao da "nismo ni spuštali niti podižemo ruke", jer DS sa SNS "nema dodirnih tačaka".

"Pre 4 godine smo potpisali SSP, tada je Tomislav Nikolić rekao da Srbiji ne može da se desi ništa dobro, rekao je da je to veleizdaja, osvojili smo kandidaturu za EU. Morali smo mnoge krupne stvari da uradimo, posle je usledila odluka Nemacke i Austrije da dobijemo kandidaturu. Mi branimo svoju politiku, moramo da se staramo o ljudima na Kosovu."

"Nikolić nije sposoban i njegova partija nije sposobna da vodi zemlju koja se približava EU. Oni možda jesu trenutno na drugoj verbalnoj poziciji...., rekao je Dušan Petrović.

On je dodao da partneri DS ne mogu biti ni DSS i radikali jer te stranke smatraju da je EU loša za Srbiju.
Beta, arhiva
Lider URS-a Mlađan Dinkić je rekao da ne želi koaliciju sa DS-om ako se nastavi kontinuitet ove vlade.

"Nisam se slagao sa ovom vladom i zato ih ne podržavam. Fijat i kandidatura su jedini razlog što nismo otisli u opoziciju. Unutrašnja politika mora da bude važnija nego spoljna, to mora da se promeni. Pre godinu i po dana sam rekao Tadiću da promeni premijera, jer treba nam jak premijer. Ako je Cvetković bio dobar neka ga opet kandiduju, nemam ništa lično protiv njega. Sada su javne finansije u Srbiji u haosu, deficit je mnogo veći od onoga što piše", kaže dinkić.

On je dodao i da je njegova partija ušla u vladu sa drugim idealima, ali da se to promenilo.

"Mi smo u vladi bili kao topovsko meso, očekivalo se od mene da pregovaram sa MMF-om, a kad je nešto dobro oni dođu da se slikaju."

Upitan o svom stavu u vezi sa Preokretom, Dinkić odgovara:

"Sa delom se slažemo, a sa delom ne. Treba napraviti promenu, a sad da li je to preoket ili zaoket...."

Dinkić je rekao i da na republičkom nivou nema koalicija sa naprednjacima i radikalima.

"Mi uopšte nismo zapeli da budemo u vladi, ako ona ne bude promenila politiku i ne bude imala jakog premijera koji ima političku odgovornost nećemo biti u njoj", kazao je Dinkić. "Ako bude politika kontinuiteta ove vlade onda nećemo. Srbiji treba drugačija politika, a ja bih bio u vladi da sam se slagao s tom politikom", kazao je Dinkić ukazujući da bi ta stranka bolje prošla politički da nije bila u vladi.
Tanjug. arhiva
Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović kaže da na izbore gleda malo drugačije i da su ovi izbori drugačiji od svih do sada.

Jovanović je kazao da je LDP posvećen izgradnji evropske, demokratske Srbije i da će nastojati da se omogući bolji život građanima.
"Sada je došlo vreme za dogovor sa ljudima oko posla koji ćemo uraditi. Nema zemlje koju je stvarala jedna stranka ili jedan pojedinac", naveo je Jovanović i naglasio da će LDP insistirati na tome da se građanima govori samo istina.

"Niko ovde ne spominje ljude koji žive u Srbiji, šta je sa njima? Mi nudimo različita rešenja.. Da li je ovo Srbija na koju smo osuđeni? Da li imamo pravo da ignorišemo stvarnost, postavljena je visoka cena koja se ne može plaćati na rate. Moramo kao ljudi da dođemo do pitanja šta je cilj ovo gruštva, onda moramo da počnemo da stvaramo zemlju. Došlo je vreme da uradimo taj posao i to uz podršku onih koji su i prethodno radili taj posao. Naša obaveza je da učinimo ljude ponosnim."

Jovanović je prokomentarisao i druge partije u Srbiji.

"Nikolić ima veliku obavezu prema Srbiji, kada je započeo promenu svoje pozicije. On je Srbiji dužan mnogo više istina od mene. Moja je obaveza da pronađem način da iskoristi snagu Nikolića da dođemo do krajnjeg cilja."

On se i direktno obratio Dinkiću: "Mlađane, slažem se sa tobom u mnogo toga, ali radiš isto kao Milošević kad u Loznici pričaš to što pričaš, to je alibi za propadanje. Naši problemi su veoma ozbiljni i ja tražim za pomoć", zaključio je Jovanović.

"Vladajuća koalicija je neiskrena. Od istine beže najodgovornije osobe. Svi su okrenuti ka osvajanju vlasti, nema razlike između Tadića i Nikolića- da saopšte istinu, samo su im uloge drugačije," kaže Jovanović. On je rekao da se zna koje su to istine, podsećajući na onu o barikadama na koju su upozoravali, pa se ispostavilo da su neki akteri uhapšeni, a prelazi u svetu označeni kao glavne rute u prometu narkotika.

"Nema socijalne pravde u vakuumu," kaže Jovanović.

"Srbiji možemo da ponudimo jednu vrstu sposobnosti, mi okupljamo različite stranke ali smo stvorili jednu zajedničku platformu, " rekao je lider LDP-a.

Srbija- partokratija ili ozbiljna zemlja?

Tokom debate Petrović je izrazio sumnju u iskrenosti opredeljenja SNS za Evropu, a Nikolić je uzvratio da se Evropa, a ne DS pita ko je za nju prihvatljiv. "Ja sam potpuno privržen evropskoj ideji", tvrdi lider naprednjaka.

Nikolić se nekoliko puta tokom emisije vraćao na sporne privatizacije, rekavši da je i Brisel tražio da se preispita 20-ak takvih privatizacija. On je kritikovao i postojeći sistem javnih nabavki kao i "partokratsku državu".

"Stvorili ste državu koja je zasnovana na partijskim kadrovima. Koje javno preduzece vode stručni ljudi," zapitao se on.

Na to se uključio Dinkić koji je izjavio da u budućnosti radna mesta ne smeju više da se dodeljuju na osnovu partijske knjižice, već da se do njih dolazi na osnovu poštenih konkursa.

Dinkić je objasnio i da on nije protiv Beograda, nego protiv "beogradskog centralizma" i da se zalaže da se krediti uzimaju i za infrastrukturne objekte u unutrašnjosti, a ne samo u prestonici.

"Rekao sam da nije fer da se krediti uzimaju samo kad se grade mostovi u Beogradu. Ja jesam za to da se gradi Beograd, most preko Ade potreban je Beogradu, ali sam protiv toga da se samo u Beogradu grade mostovi. Problem je kada na red dođe Šabac, Loznica, Sombor, onda se kaže da nema para, ali se nađu pare da se pokrije dubioza u železari u Smederevu", rekao je lider URS.

Tema debate učesnika emisije bilo je i stanje u pravosuđu.
Petrović je naveo da je u poslednje četiri godine Srbija dobila ugledno mesto u međunarodnoj zajednici kada su u pitanju službe bezbednosti, pravosuđe, a onaj deo pravosuđa koji se bavi borbom protiv organizovanog kriminala i ratnim zločinima ima najviši ugled u svetu.
"Srbija je danas ozbiljna zemlja koja je sposobna da se sukobi sa organizovanim kriminalom i ratnim zločinima", rekao je on.

Pre četiri godine niko nije smeo da odredi ni pritvor okorelim kriminalcima koji su sedeli po Beogradu, podsetio je Petrović.
Jovanović je rekao da je reforma pravosuđa problematična zbog kadrova.

"Ne govorimo o zakonima već o kadrovima u sudstvu", dodao je on i odgovorio da jeste učestvovao u reformi pravosuđa. "Nismo pogrešili u reformi pravosuđa, ali se to pretvorilo u kadrovski ringišpil."

Đukić- Dejanović je istakla da su jako važne reforme u pravosuđu, jer je to bio osnov za borbu protiv organizovanog kriminala, ali da su još važniji dobri početni rezultati. Ona je navela da, ipak, još ima korupcije i kriminala ali neuporedivo manje.

Nikolić je prigovorio Djukić Dejanovićevoj, koja je i predsednica parlamenta, da je mali broj amandmana koje je opozicija uložila usvojen, a da su oni koji su usvojeni simbolični, što je ona negirala.
"Toliko ste bili retko u Skupštini, a da ste bili češće i da ste ih obrazlagali možda bi bilo i više prihvaćeno", rekla je Djukić Dejanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

208 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: