Kurc za B92: Važna je budućnost, prošlost je za istoričare

U intervjuu za B92, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc govorio je o susretu sa Vučićem, uslovima koje Srbija mora da ispuni da bi postala članica EU i polemici o krivcima za izbijanje Prvog svetskog rata.

Info

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Sreda, 26.02.2014.

17:37

Default images

- Srbija je za nas veoma važna. Imamo snažne ekonomske veze, kulturne veze, a isto tako su jake i veze među ljudima. Oko 300 hiljada ljudi koji žive u Austriji poreklom su iz Srbije ili su Srbi, a Austrija je jedan od investitiora na prvom mestu. Kada sam pre tri godine postao državni sekretar za integracije prva zemlja koju sam posetio bila je Srbija, a i sada mi je bilo važno da kao ministrar inostranih poslova, dođem u Srbiju.

B92: U Srbiju dolazite u jeku predizborne kampanje. Šta ste poručili Vašim sagovornicima u Beogradu?

- Obavio sam veoma dobar razgovor sa potpredsednikom Vlade Vučićem. Ja smatram da je on impozantna ličnost, a upoznao sam i gospodina Dačića još dok sam bio državni sekretar za integracije. Veoma nam je važno da se nastave reforme u domenu jačanja pravne države i borbe protiv korupcije jer će to biti značajni uslovi za brže napredovanje ka Evropskoj uniji. Naš je interes da Srbija što brže postane punopravni član EU.

B92: Austrija je među prvim zemljama priznala nezavisnost Kosova, Vi insistirate na nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Šta su još uslovi za brzi nastavak evropskih integracija Srbije, o čemu često govorite?

- Biće važno da se nastave reforme, naročito one u pravosuđu i one važne za jačanje pravne sigurnosti. To je osnova za brz pristup EU. Takođe će biti potrebo ostvariti i ekonomski napredak ali to ide paralelno sa reformom pravosuđa... Naravno i dijalog sa Kosovom će biti od velikog značaja, biće presudan. Tačno je, Austrija je priznala Kosovo ali mi je drago da sam od svih političara u Srbiji stekao utisak da su odnosi između Sribje i Kosova nešto što se razvija u dobrom pravcu i da, korak po korak, dolazi do normalizacije u dobrom pravcu.

B92: Videla sam u austrijskim medijima da će sa 120 manifestacija, u Austriji, biti obeležena stogodišnjica početka Prvog svetskog rata. Nedavno ste držali predavanje diplomatama i studentima i rekli ste da je važno obeležiti tu godišnjicu, kao i da je važno suočiti se s prošlošću. Pošto se o tome govori i u Srbiji, koristim priliku da Vas pitam - gledano iz Beča - ko je kriv za taj rat?

- Tačno je da želimo da obeležimo ovu 2014. godinu u kojoj se navršava sto godina od početka Prvog svetskog rata. Mi se svesno ne opredeljujemo i ne osvrćemo se nazad jer nije reč samo o suočavanju s prošlošću. Nije najvažnije organizovati nekakve parade, niti razgovarati o tome ko je kriv. To nas nikud ne bi odvelo ili nas ne bi odvelo napred. Mi želimo da ovu godinu obeležimo tako što ćemo se zapitati šta možemo da naučimo iz prethodnog veka, iz Prvog i Drugog svetskog rata? I na koji način ubuduće hoćemo da se odnosimo jedni prema drugima. Kroz ovih 120 manifestacija bavićemo se pitanjem budućnosti, a ne krivice. Pitanje je kako dalje i ja nemam dilemu - mi želimo Evropu u kojoj će biti sve zemlje koje žele mogu da postanu članice, a ja u te zemlje ubrajam i Srbiju. Želimo da svima damo mogućnost da budu deo Evropske unije. Mislimo da iz prošlosti, iz dva svetska rata treba da naučimo da je mirovni projekat Evropske unije nešto izuzetno dragoceno i značajno. Mislim da ćemo narednih godina biti dužni da osiguramo da se ova bela fleka koju imamo na Zapadnom Balkanu, izjednače sa ostatkom, da nestane kao nešto što štrči. I da, sto godina posle Prvog svetskog rata, imamo ujedinjenu Evropsku uniju u kojoj ćemo svi biti zajedno.

B92: Nećete, dakle, da se uključite u polemiku koja se vodi već neko vreme, a na temu da li za Veliki rat odgovornost snosi Nemačka, Austro-Ugarska monarhija ili možda Srbija?

- To je uzbudljiv spor za istoričare. Svaka zemlja, naravno, na svoj način gleda na ovo pitanje. Međutim, a to je možda zato što sam ja mlad čovek, za mene je mnogo važnije kako ćemo se mi odnositi jedni prema drugima u budućnosti i koje su nam zajedničke mogućnosti, kao zemljama koje sve snažnije sarađuju i to ne samo ekonomski. I, ako dozvolite, još jednu napomenu: bio je lep simbol kada je, sto godina posle izbijanja Prvog svetskog rata, u januaru, u Briselu održana prva Međuvladina konferencija sa Srbijom na kojoj su otvoreni pregovori o ulasku Srbije u EU. MIslim da bi trebalo da se bavimo tim stvarima, a ne pitanjem krivice za Prvi svetski rat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: