Šumaher od ove sezone nosi pilotsku kacigu

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.02.2003.

15:57

Default images
Šampion Formule 1 Mihael Šumaher nada se da će mu kaciga nalik na one kakve nose piloti aviona-lovca pomoći da ove sezone bude još brži tako što će smanjiti zaglušujuću buku njegovog Ferarija.

"Ono što želi da smanji jeste buka. Ne trpi on mnogo zbog nje, ali oseća da bi to moglo da se popravi. Mihael oseća da bi vožnja mogla da se popravi ako bi se smanjila buka, jer bi mogao lakše da se koncentriše", rekla je Šumaherova predstavnica za medije Sabin Kem.

Ona je objasnila da će kaciga, koju razvija nemačka kompanija "Šubert", biti zatvorena oko glave petostrukog šampiona, a da će disati pomoću nepomične maske, na isti način kao što dišu i piloti lovaca.

Šumaher, međutim, tek treba da testira kacigu, tako da je verovatno neće nositi u prvoj trci nove sezone, u Melburnu 9. marta.

"Mihael se trenutno nalazi u Herezu na testiranju bolida. Maska tek treba da se unapredi i možda će mu biti neudobna", kazala je Kemova.

Glavni projektant "Šuberta" Oliver Šimpf rekao je da će kaciga značajno smanjiti buku urlajućeg "V-10" motora, koji se u bolidu nalazi tačno iza vozačeve glave.

"Mihael trenutno trpi buku od 114 decibela, što je bučno skoro kao pneumatska bušilica. Gornja granica je 120 decibela, a sa novom kacigom biće oko 98 - kao u diskoteci", objasnio je Šimpf. Šumaher stalno nosi nove, unapređene verzije kaciga i već duže vreme sarađuje sa "Šubertom". Pre dve godine dospeo je na naslovne strane kada je počeo da nosi model otporan na metke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: