Izrael otvorio novi aerodrom, tik uz more FOTO

Izrael je otvorio novi međunarodni aerodrom Ramon u pustinji na jugu zemlje, koji će biti alternativa za glavni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

14:56

Izrael otvorio novi aerodrom, tik uz more FOTO
Foto: Epa/ABIR SULTAN

Otvaranju je prisustvovao premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Aerodrom Ramon u početku će služiti za domaće letove, a datum za početak međunarodnih još nije utvrđen.

Dobio je ime po Ilanu Ramonu, prvom izraelskom astronautu koji je poginuo u esksploziji američkog svemirskog broda Kolumbija 2003. godine.

U početku će moći da primi dva miliona putnika godišnje, ali će se taj kapacitet proširiti, kako je planirano, na 4,2 miliona do 2030. godine.

Pista je duga 3.600 metara, a parking može da primi devet velikih i širokotrupnih aviona.

Aerodrom je udaljen oko 18 kilometara od letovališta Ejlata i blizu je jordanskoj luci Akaba, a nije daleko ni egipatsko letovalište Taba. Računa se da će novi aerodrom podstaći turizam na obližnjem Crvenom moru.
Foto: Epa/ABIR SULTAN
Čarter avioni trenutno sleću na vojni aerodrom Ovda 60 kilometara od Ejlata. Taj aerodrom koriste najpoznatije strane niskobudžetne aviokompanije.

U Ejlatu postoji i mali lokalni aerodrom. Novi međunarodni aerodrom koštao je 500 miliona dolara, a počeo je da se gradi 2013. godine.

Naredne godine plan je izmenjen zbog lekcija naučenih u ratu u pojasu Gaze. Zbog raketa ispaljenih s te palestinske teritorije međunarodne avio-kompanije su obustavile letove na aerodrom kraj Tel Aviva.

Novi aerodrom štiti 26 metara visoka i 4,5 kilometra duga protivraketna ograda, navode izraelski mediji.

Aerodrom je udaljen od Gaze oko 200 kilometara.

Izrael ima značajne prihode od turizma koji su iznosili 5,8 milijardi 2017. godine. Prošle godine tu zemlju je posetilo rekordnih 3,6 miliona turista. Najviše posetilca dolazi iz SAD, Rusije, Francuske, Nemačke i Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: