Deceniju nije bilo bolje, konačno im svanulo

Ekonomija evrozone je u maju porasla najbržim tempom u poslednjih šest godina, zbog najvećeg otvaranja novih radnih mesta u Evropi u deceniji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2017.

12:02

Deceniju nije bilo bolje, konačno im svanulo
Foto: Tanjug/AP, arhiva

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu je u maju iznosio 56,8 poena, što je nepromenjeno u odnosu na april kada je takođe registrovan najbolji PMI u šest godina, prema podacima londonske kompanije Markit, prenosi agencija Frans pres.

"Tempo otvaranja radnih mesta je porastao na najviši nivo u protekloj deceniji usled rastućeg optimizma u pogledu budućih perspektiva", navodi se u saopštenju Markita.

Podaci su, takođe, pokazali da je uslužni sektor, koji daje najveći doprinos ekonomskoj aktivnosti, ostao na nepromenjenih 56,2 poena u maju, dok je indeks industrijske aktivnosti porastao na 58,4 poena sa 57,9 poena.

"Ekonomija evrozone će ostvariti rast od oko 0,6 do 0,7 odsto u drugom kvartalu, što se poklapa sa rastom iz prva tri meseca ove godine," smatra glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson.

Situacija sa zapošljavanjem je, kako dodaje, izuzetno ohrabrujuća, jer kompanije nastoje da prošire kapacitete i zadovolje rastuću tražnju.

PMI meri spremnost kompanija na ulaganja u svoje poslovanje i pruža dobar uvid u generalno stanje ekonomije. Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje ekonomije, a ispod 50 poena na njeno posrtanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: