Dve najstarije SAD kompanije postaju - jedna

Evropska unija odobrila je 130 milijardi dolara vredno spajanje američkih agro-hemijskih giganata Dau kemikala i Duponta.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2017.

09:59

Dve najstarije SAD kompanije postaju - jedna
Foto: Thinkstock

Time je otvoren put za veliku konsolidaciju u tom sektoru.

"Naša današnja odluka osigurava da spajanje između Dau kemikala i Duponta neće smanjiti konkurentne cene postojećih pesticida ili inovacija", navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, a prenosi agencija Rojters.

Dau kemikal i Dupont, dve najstarije američke kompanije, najavile su spajanje u decembru 2015. godine, s ciljem kreiranja najveće svetske hemijske grupacije.

Obe kompanije su dominantni igrači u širokom spektru hemijskih proizvoda, a kako bi otklonile zabrinutost regulatora i potrošača vezano za moguće ugrožavanje konkurencije, pristale su na prodaju ključnih ogranaka Duponta za pesticide, kao i celokupnog R&D odeljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: