Tramp ih ojadio - za 20 min izbrisao im 25 mlrd $

Američki farmaceutski giganti izgubili su 25 milijardi dolara za samo 20 minuta tokom konferencije Donalda Trampa.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2017.

11:23

Tramp ih ojadio - za 20 min izbrisao im 25 mlrd $
(Foto: Getty images)

“Farmaceutske kompanije se izvlače sa ubistvom”, rekao je Tramp.

Blizu 25 milijardi dolara prvih devet kompanija zbrisano je sa berze u roku od nekoliko minuta, nakon što ih je Tramp kritikovao zbog skupih lekova. Akcije kompanija Johnson & Johnson, Pfizer, Merck, Amgen, AbbVie, Bristol-Myers Squibb, Gilead, Celgene and Eli Lilly pale su između 1 i više od 5 odsto odmah nakon njegovih komentara.

Akcije Fajzera, jedne od najvećih svetskih farmaceutskih kompanija, završile su dan sa padom od 2 odsto, i ostale bez 5 milijardi dolara.

Najteže je prošla kompanija Bristol-Myers Squibb čije su akcije pale 5,3 odsto.
Foto: Screenshot
"Ova industrija se izvlači sa ubistvom. U farmaceutskoj industriji postoji mnogo lobija, mnogo lobista i dosta moći", izjavio je Tramp na prvoj konferenciji za novinare od izbora za predsednika SAD.

"Naša farmaceutska industrija je u katastrofalnom stanju. Ona isporučuje lekove, ali ih u velikoj meri ne proizvodi ovde", kazao je Tramp, dodajući da će kreirati nove procedure za nabavku lekova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: