"Pala" jedna od najvećih, nije daleko od 2008.

Banka Engleske objavila rezultate stres-testova britanskih banaka, koji su pokazali da su banke na Ostrvu ranjive, a jedna od najvećih banaka na testu je pala

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

08:42

Foto: Thinkstock

Reč je o banci RBS (Royal bank of Scotland), koja nije zadovoljila kriterijume testiranja, dok su dve banke – Barkliz i Standard čarterd jedva prošle stres-testove. Testovi su potvrdili da ove tri banke nemaju dovoljno kapitala da izdrže sve okolnosti kojima mogu biti izložene.

RBS je potvrdila da je dogovoren revidirani plan kako bi se otklonili nedostaci koje je otkrila Banka Engleske. Iz banke je saopšteno da su posvećeni tome da stvore jaču i sigurniju banku za svoje klijente i akcionare.

Poznavaoci prilika ocenili su da su rezultati stres-testova pokazali da situacija nije daleko od krizne 2008. godine.

S druge strane, guverner Banke Engleske Mark Karni je na konferenciji za novinare insistirao na tome da su stres-testovi pokazali da je bankarski sistem Velike Britanije dobro kapitalizovan i u dobroj poziciji da nastavi kreditiranje građana i privrede.

"Iako su današnji testovi pokazali određene neadekvatnosti (kod RBS i Standar čarterd), dobro je da sada svaka banka ima neophodan plan da gradi svoju otpornost", naveo je Karni.

Karni se osvrnuo i na Bregzit, navodeći da će prilagođavanje novom odnosu svakako uticati na stabilnost, ali je i naveo da je britanski finansijski sistem vrlo dobro podneo sve bure ove godine, poput posledica odluke građana da zemlja izađe iz EU.

Kako je kazao, najveći rizici za stabilnost dolaze iz spoljnog okruženja i tu izdvojio Kinu, u kojoj je rast zasnovan na zaduživanju. Upozorio je da bi odliv kapitala iz Kine mogao da ubrza ako SAD poveća kamatne stope.

Karni je naveo i da bi evrozona mogla da bude dodatna pretnja finansijskoj stabilnosti Velike Britanije u budućnosti, ukoliko Bregzit ugrozi ekonomiju EU.

On je rekao da je pad funte od juna pokazao da strani investitori očekuju da Britanija bude manje otvorena za trgovinu i da raste sporije zbog Bregzita. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: