Princ se pomirio s tužnom istinom, Arape čeka...

Saudijska Arabija planira da uvede dodatne mere štednje jer trenutno ima najveću budžetsku rupu među 20 najjačih ekonomija sveta.

Svet

Izvor: B92

Subota, 15.10.2016.

09:59

Princ se pomirio s tužnom istinom, Arape čeka...
Princ Muhamed bin Salman (Foto: Getty images)

Kraljevina planira da ukine projekte redne više od 20 milijardi dolara, pošto se pomirila sa nižim cenama nafte.

Kako prenosi Blumberg, Rijad će srezati kapitalna ulaganja na 20,6 milijardi dolara (75,8 milijardi rijala) ove godine u odnosu na 70,2 milijarde dolara (263,7 milijardi rijala) prošle godine.

Pre dve godine, kapitalna potrošnja u zemlji iznosila je 98,6 milijarde dolara (370 milijardi rijala).

"Volela bih da sam videla veća smanjenja u tekućoj potrošnji, umesto fokusiranja gotovo isključivo na kapitalne izdatke", izjavila je Katija Hak, direktorka istraživačkog odeljenja za Bliski istok u banci Emirejts NBD.

Prema njenom mišljenju, ovo će na kratak rok usporiti rast, pošto se smanjuje državna potrošnja i investicije.

Podsetimo, Saudijska Arabija već je srezala plate ministara 20% i smanjila bonuse državnih službenika, što je bio presedan u zemlji.

Očekuje se da će zbog ove mere potrošnja pasti na 155 milijardi dolara ove godine sa prošlogodišnjih 190 milijardi dolara.

Privredni rast kraljevine će, prema proceni banke HSBC Holdings, verovatno usporiti na 0,6 odsto u ovoj godini u odnosu na lanjskih 3,4 odsto.

Prestolonaslednik Muhamed bin Salman predstavio plan za poboljšanje ekonomije i spas od niske cene nafte. Ali izgleda da druge oblasti ekonomije te zemlje naprosto nisu dorasle naftnom sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: