Novi drumski koridor - nova veza Rusije i Kine

Kina, Mongolija i Rusija otvorile su novi probni koridor za teretni saobraćaj koji će povezati Aziju sa Evropom.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.08.2016.

14:58

Novi drumski koridor - nova veza Rusije i Kine
Foto: Thinkstock

Osam kamiona, koji su u četvrtak krenuli iz kineskog lučkog grada Tjenđina, preći će oko 2.200 kilometara kako bi 24. avgusta stigli do ruskog grada Ulan Ude, administrativnog centra republike Burjatije u istočnom Sibiru, prenosi agencija Tass.

"Ovo je nova mreža transportnih veza između Evrope (Rusije) i Azije (Kine), a Mongolija kao tranzitna zemlja je još jedan igrač na ovom špediterskom tržištu. Ovo je potpuno nova transportna ruta koja će ukloniti barijere i omogućiće razvoj regiona i država duž ove transportne rute", izjavio je generalni direktor ruske Agencije za saobraćaj, Aleksej Dvojnik.

Oko 50 odsto tereta sa ovog transportnog koridora činiće "namirnice, cipele, tekstil, nameštaj, industrijski proizvodi, igračke i sportska oprema iz Kine", naveo je on.

Kako je dodao, nova ruta će omogućiti i isporuku artikala proizvedenih u oblastima istočnog Sibira, kao što su drvo, obojeni metali, automobili, električni proizvodi i poljoprivredni proizvodi.

U junu ove godine, predsednici Rusije, Kine i Mongolije su, posle trilateralnog sastanka, usvojili program o izgradnji ekonomskog koridora između njihovih zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: