Alijanc: Nepogode i niske kamate oborile profit

Nemačka osiguravajuća kuća Alijanc izrazila je uverenje da će ispuniti svoje godišnje ciljeve uprkos padu profita za 46 odsto u drugom tromesečju ove godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 05.08.2016.

09:43

Alijanc: Nepogode i niske kamate oborile profit
Foto: Thinkstock

Pad profita je uglavnom zbog troškova usled elementarnih nepogoda i zatvaranja ogranka u Južnoj Koreji.

Neto dobit Alijanca pala je u periodu april-jun za 46 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, na 1,1 milijardi evra, usled jednokratnih rashoda od 352 miliona evra vezanih za okončanje njene aktivnosti u Južnoj Koreji, kao i troškova na ime isplata obeštećenja zbog prirodnih katastrofa i vremenskih nepogoda, prenosi agencija AFP.

Usled aktuelnih turbulencija u svetskoj privredi, prihodi Alijanca su pali za 2,5 odsto na 29,4 milijarde evra, a operativna dobit za 17,2 procenta na 2,4 milijarde evra.

"Drugu kvartal ove godine su posebno obeležile velike štete od poplava i oluja u Evropi tokom proletnjih meseci", naveo je generalni direktor Oliver Baete u saopštenju.

Operativni profit odeljenja za osiguranje imovine od nezgoda i prirodnih katastrofa pao je u prvoj polovini godine za 16,2 odsto, na 2,5 milijarde evra u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Nasuprot tome, profitabilnost odeljenja za životno i zdravstveno osiguranje ostala je stabilna u prvoj polovini godine na 1,9 milijardi evra, uprkos teškim uslovima na tržištu.

"Dobar rast dobiti u sektoru životnog i zdravstvenog osiguranja ne može u potpunosti da nadoknadi pad u segmentu osiguranja imovine i nezgoda", naveo je Baete.

Poput banaka i drugih osiguravajućih kuća, i Aliajnc trpi pritisak niskih kamatnih stopa, koje otežavaju grupi da ponudi klijentima atraktivne povrate na ulaganja, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: