Svet

Petak, 17.06.2016.

16:50

"Izgradili put, nama mala nadoknada"

Grupa građana iz Ovče i Borče kojim je oduzeto zemljište za gradnju puta Zemun-Borča-Pančevo saopštila je da nisu dobili pravičnu nadoknadu za oduzeto zemljište

Izvor: Beta

(Foto: Thinkstock.com)

Oni tvrde da su na neprimereni način izigrani i izbrisani kao vlasnici oko 25 hektara na tom potezu.

Jedan od vlasnika oduzete parcele Lazar Šikl kazao je na konferenciji za novinare da je postupak eksproprijacije zemljišta sa desne strane Zrenjaninskog puta, sve do Pančevačkog puta, započet još 2010, a da i danas još traju sudski postupci zbog neprimerene naknade koja im je ponuđena.

"Sudske postupke smo pokrenuli, jer mi kao vlasnici parcela nismo mogli da prihvatimo sramno niske procene zemljišta koje su bile 164 i 320 dinara po metru kvadratnom za atar Ovče i Borče", kazao je Šikl.

Šikl je dodao i da je Grad Beograd prodao 10 hektara zemljišta u blizini njihovih parcela nemačkom trgovinskom lancu Lidl po ceni od 9.000 evra po aru.

On je dodao da su nekim vlasnicima pored površina potrebnih za izgradnju autoputa, oduzete i parcele od oko šest hektara, za druge potrebe kao što su izgradnja benzinskih pumpi, iako po tadašnjem zakonu o eksproprijaciji to nije bilo predviđeno ni moguće.

Dodao je i da su sudski veštaci u toku sudskih postupaka procenjivali da parcele koje su im oduzete vrede 10 puta više, a da se zemljište oduzeto za potrebe gradnje benzinske pumpe i druge namene može prodavati po ceni od oko 20.000 evra po aru.

Prema njegovim rečima Direkcija za izgradnju grada Beograda koja u ime grada kao uknjiženog krajnjeg korisnika vodi sudski spor sa vlasnicima opstruiše suđenja, pa su i posle šest godina neki vlasnici još na početku procesa.

Prema njegovim rečima, oko 100 vlasnika parcela koji nisu prihvatili ponuđene cene, na početku eksproprijacije je tražilo da im se umesto oduzetih površina dodeli drugo zemljište i da im se dozvoli otkup tog zemljišta po cenama po kojima su njima oduzeli zemljište, ali da to nije uvaženo.

Šikl je naglasio da oštećeni vlasnici oduzetih parcela neće odustati od svojih zahteva za pravičnu nadoknadu, a ako bude potrebno obratiće se i sudu pravde u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

12 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: