Rusi uvode porez na brzu hranu

Ruska vlada planira da uvede dodatne namete na hranu kojoj se dodaje palmino ulje, zatim na gazirana pića i grickalice, pišu ruski mediji.

Svet

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

12:25

Rusi uvode porez na brzu hranu
(Foto: Thinkstock.com)

Ova mera deo je plana da Rusi počnu zdravije da se hrane, ali i da se prikupi novac od poreskih prihoda.

Predlog je podržalo rusko Ministarstvo poljoprivrede.

Na toj listi može se naći bilo koja roba koja sadrži prekomerne količine masnoće ili šećera.

“Takve mere je predložila i Svetska zdravstvena organizacija, kao jedan od načina borbe protiv dijabetesa i sličnih bolesti”, rekao je jedan ruski zvaničnik.

Palmino ulje biće prvo na ovoj “crnoj listi”, a mera će se primenjivati od 1. jula. Moguće je da će biti oporezovano sa oko 200 dolara po toni.

Novija istraživanja sve više povezuju palmino ulje sa rizicima od kardiovaskularnih bolesti, većim nivoom holesterola u krvi i sl

Palmino ulje se uglavnom koristi kao dodatak u mlečnim konditorskim proizvodima, a firme koje snabdevaju Rusiju povećale su uvoz tog ulja 31, 7 odsto.

Statistike pokazuju i da raste broj gojaznih Rusa.

Ipak, proizvođači bezalkoholnih pića u Rusiji već su rekli da im je ovaj predlog neprihvatljiv i da će novi porez loše uticati na finansijske rezultate, kao i da će morati zbog toga da smanje broj radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: