Saks: Nema EU snage za Ukrajinu

Ekonomski rast u EU suviše je slab da bi Ukrajina mogla da uđe u sastav evropskog bloka, izjavio je vodeći američki ekonomista Džefri Saks.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 04.10.2015.

12:32

Default images
Foto: thinkstock.com

"Rast u Evropi nije dovoljno jak da bi Ukrajina mogla da uđe u EU“, izjavio je Saks na marginama regionalne poslovne konferencije u poljskom odmaralištu "Sopot“ na Baltičkom moru.

On je naglasio da ne veruje da Ukrajina može biti integrisana u Evropu i da je to nerealno.

Prema njegovim rečima, reforme koje sprovodi Kijev previše su slabe da bi privukle strane investicije sa Zapada, "čime Ukrajina ostaje više integrisana u rusku ekonomiju“.

Prema predviđanju Evropske komisije u maju, ekonomija EU proširiće se za 2,1 odsto ove godine, što je na nivou prošlogodišnjeg povećanja od 1,8 odsto. Očekuje se da će se ukrajinska ekonomija smanjiti za skoro deset odsto zbog, između ostalog, gubitka ključnih postrojenja za ugalj i čelik na istoku te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: