Kanadski region napravio svoj novac

Niko nije siguran kako je počelo, ali ljudi u jednom kanadskom regionu preseku novčanice pre nego što ga potroše, objavio je Si-Bi-Si.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

15:21

Default images
Foto: Thinkstock

Na poluostrvu Gaspe, u istočnom Kvebeku, koje broji oko 140.000 žitelja, neki trgovci prihvataju prepolovljene novčanice od 20, 10 i 5 kanadskih dolara i računaju ih kao polovinu njihove vrednosti.

Stanovnici nazivaju novu lokalnu valutu “demi”, što na francuskom znači “pola”.

Banka Kanade smatra da iako sečenje moneta na pola nije nezakonito, ipak je "neprimereno".

Stanovnici tog dela Kanade, međutim, tvrde da upotreba “demija”, koja je navodno počela ranije ove godine, daje impuls lokalnoj ekonomiji jer osigurava da gotovina ostaje u tom području.

"U najgorem slučaju, ako se zbog toga nađemo u nevolji, samo treba da sakupimo novčanice, sparimo po serijskom broju i tako vratimo njihovu vrednost. Uvek ih možemo sastaviti”, kazali su stanovnici i korisnici nove valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

15 h

Podeli: