Grčka "slobodnija", manje ograničenja

Dnevni limit na poslovne transakcije ka inostranstvu će u Grčkoj biti uvećan sa 5 na 7 miliona evra, saopštio je Komitet za odobravanje bankarskih transakcija.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

17:10

Default images
Foto: Thinkstock.com

Uvećanje limita je još jedan korak ka ublažavanju kontrola kapitala.

Pored toga, mesečni maksimum za prekogranične transfere za institucije određen je na 40 miliona evra, a limit za slične transakcije pojedinaca na 500 evra mesečno, prenosi grčki list Katimerini.

Podizanje limita za dnevne transfere trebalo bi da olakša poslovanje preduzeća u vreme kada Ministarstvo finansija radi na tome da se limit za uvoz podigne na 20.000 evra sa sadašnjih 10.000.

Sredstva koja je moguće izneti iz zemlje ostala su na nivou od 2.000 evra po osobi po putovanju, dok je maksimalno 5.000 evra po kvartalu dozvoljeno za pokivanje troškova života studenata u inostranstvu.

Ograničenja na kretanje kapitala uvedena su krajem juna, jer su banke imale problema sa manjkom novca i održavane su u životu pomoću sredstava iz Evropske centralne banke. Grci trenutno iz banaka mogu da podignu 420 evra nedeljno, a ne postoji ograničenje na potrošnju po osnovu debitinih kartica, pod uslovom da je transakcija obavljena u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: