Svet

Subota, 01.08.2015.

10:24

Ko se to opet prevario oko "mistrala"?

Francuski predsednik Fransoa Oland je danas rekao da dogovor još nije postignut, te da su razgovori u toku, prenosi AFP.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

"Doneću odluku u narednim nedeljama", precizirao je šef francuske države na konferenciji za štampu.

S druge strane, savetnik ruskog predsednika za vojnu i tehničku saradnju Vladimir Kozin je sinoć rekao da su pregovori potpuno završeni i da je "o svemu već odlučeno, i o vremenskom okviru i o iznosu", prenela je agencija RIA Novosti.

Kozin je izrazio nadu da će u najkraćem roku biti potpisan sporazum o raskidu ugovora.

Sudbina dva nosača helikoptera već više od godinu dana baca senku na rusko-francuske odnose, nakon što je Pariz u novembru odlučio da zamrzne sporazum vredan 1,2 milijarde evra kada je Zapad Moskvi nametnuo sankcije zbog aneksije Krima i navodne podrške proruskim aktivistima u Ukrajini, podseća francuska agencija.

Oland je ranije ove godine ukazao da uslovi za isporuku "još nisu odgovarajući" i nagovestio da bi Pariz mogao da preispita situaciju samo ukoliko se primirje u istočnoj Ukrajini bude u potpunosti sprovodilo.

Prvi brod je trebalo da bude isporučen 2014. godine, a drugi ove godine.

Ruski dnevnik "Komersant" navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi kompenzacija Moskvi za neisporuku mogla da iznese oko 1,16 milijardi evra, a sporazum definitivno postignut u prvih 10 dana avgusta.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je minimalizovao značaj ovih brodova, ali je insistirao da francuska strana mora da nadoknadi Moskvi "sve rashode" ukoliko dođe do raskida ugovora.

Obuka ruskih vojnika koju je Francuska prošlog leta organizovala na prvom "Mistralu" u francuskoj luci Sen-Nazer razgnevila je njene zapadne partnere, koji su upozorili da će isporuka brodova Moskvi potkopati njihove zajedničke napore da izoluju Rusiju.

I američki predsednik Baraka Obama pozvao je u junu Pariz da "pritisne dugme za pauzu" kad je reč o ugovoru sa Rusijom, koji je potpisan 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

6 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

10 h

Podeli: