Nobelovac odlučan, spasava Grčku

Ugledni ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade Džozef Stiglic, nagovestio je da je spreman da pomogne u rešavanju ekonomske krize u Grčkoj.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 19.07.2015.

09:25

Default images
Foto: Gettyimages

Stiglic u tu svrhu okuplja tim vodećih američkih i evropskih stručnjaka.

Bivši glavni ekonomista Svetske banke je rekao da su on i mnogi istaknuti stručnjaci iz Evrope i Amerike spremni da doprinesu rešavanju grčke ekonomske krize, rekli su izvori.

Američki ekonomista najavio je ovo na sastanku sa grčkim ministrom finansija Euklidom Cakalotosom u petak u Atini, saopštila je pres služba grčkog ministarstva finansija, preneo je Sputnjik.

Tokom sastanka, Stiglic je izrazio zabrinuost u vezi ekonomske opravdanosti novog sporazuma o paketu finansijske pomoći Grčkoj, koji su Atina i međunarodni kreditori sklopili 13. jula.

Stiglic je u više navrata kritikovao taktiku međunarodnih kreditora prema Grčkoj i strukturu sadašnjeg finansijskog sistema koji se oblikovao u toj državi kao posledica ove politike.

Poznati ekonomista je rekao da je, zajedno sa timom istaknutih evropskih i američkih stručnjaka, rešen i spreman da pomogne grčkoj vladi na svaki mogući način da okonča politiku štednje i izađe iz ekonomske krize.

Nakon maratonskih razgovora u Briselu, Grčka je pristala na mere štednje u zamenu za trogodišnji paket finansijske pomoći u iznosu do 86 milijardi evra, što je treći program spasavanja te države u pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: