Nemci tvrdi: Ništa od otpisa i pregovora

Nemačko ministarstvo finansija saopštilo je da otpis grčkog duga nije u nemačkom planu, ističući da je nemačka pozicija “dobro poznata”.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.07.2015.

13:21

Default images
Foto: Thinkstock.com

Portparol ministarstva Martin Jeger je istakao da rezanje dugova nije tema za razmatranje za Berlin.

On je rekao da nema osnova za restrukturiranje duga budući da Grčka tek treba da iznese nove predloge kako bi dobila finansijsku pomoć.

Prošle nedelje je Međunarodni monetarni fond sugerisao da će Grčkoj trebati otpis dugova. Jeger je istakao da ne vidi razlog za promenu pristupa i naveo uspehe drugih zemalja koje su dobile pomoć i sprovodile mere štednje.

"U svetlu jučerašnje odluke grčkih građana, ne postoji osnova za ulazak u pregovore o novom paketu pomoći", izjavio je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, a prenosi agencija Frans pres.

Više od 61 odsto Grka je na jučerašnjm referendumu reklo "ne" predlogu međunarodnih poverilaca, a premijer Aleksis Cipras poručio da je time Grčka okrenula novu stranicu istorije i da je spremna da nastavi pregovore.

Zajbert je, komentarišući jutrošnju ostavku grčkog ministra finansija Janisa Varufkaisa, koji je u više navrata kritikovao politiku štednje koju zagovara Berlin, rekao: "Ne radi se o ljudima, već o funkcijama".

Vezano za zahtev Atine za restrukturiranje njenog duga, portparol nemačkog ministarstva finansija Martin Jeger je rekao: "Ne vidim razlog za otpočinjanje pregovora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: