1 radno mesto - 30 Rusa u redu

Nezaposlenost u Rusiji raste, a najveća borba u ruskoj prestonici vodi se oko radnih mesta u oblasti kulture i zabave, navodi radio Komersant FM.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

12:36

Default images
Foto: Thinkstock.com

Za 12 meseci broj oglasa za nova radna mesta smanjio se za sedam odsto, a broj onih koji traže posao porastao je skoro za trećinu, pokazala je analiza te kompanije.

U skladu sa rezultatima analize, najteže je naći posao u državnoj službi, na jedno slobodno mesto javlja se više od 20 zainteresovanih.

Onima koji traže posao u sferi medija i umetnosti, takođe nije jednostavno, na jedno mesto konkuriše skoro 13 osoba.

Šef Istraživačkog centra portala Superdžob Natalija Golovanova smatra da se situacija u Moskvi sa zapošljavanjem takođe pogoršala.

"Broj prijava u poređenju sa februarom prošle godine porastao je za 12 odsto. Broj slobodnih mesta smanjio se za osam odsto. U proseku na jednu ponudu stiže 4,5 prijave", rekla je ona radiju.

Navela je da se u samoj Moskvi najviše traže radna mesta u oblasti kulture i zabave, na jedan oglas javlja se čak 30 zainteresovanih. U oblasti medija, izdavaštva - do 25.

Po podacima Superdžoba, problem sa zapošljavanjem pogodio je i bankarsku i investicionu sferu, lizing, finansije, računovodstvo, pošto je konkurencija za jedan mesec povećana dva i po puta.

Poslodavci su već našli korist u porastu konkurencije u borbi za radna mesta, navodi Direktor centra za istraživanje HeadHunter Gleb Lebedev.

"Poslodavci to koriste. Kada zapošljavaju nove radnike, nude nižu platu a oni koji se zapošljavanju pristaju na tu nižu platu. Broj prijava povećao se i na račun onih koji očekuju da će prvi biti otpušteni u firmama", naveo je Lebedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: