Nemci Ciprasu: To se tako ne radi

Nemačka vlada ocenila je da je grčki premijer Aleksis Cipras napravio "grešku" optužujući Španiju i Portugal za "finansijsko gušenje" Grčke.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2015.

08:54

Default images
Foto: Tanjug AP

"Takva izjava predstavlja neobičnu grešku prema evropskim standardima. To se ne radi u Evrogrupi", izjavio je portparol nemačkog Mnistarstva finansija Martin Jeger povodom Ciprasove izjave o nedavnim pregovorima o nastavku kreditne pomoći toj zemlji.

Odnosi između Berlina i Atine značajno su se zategli od dolaska Ciprasa i njegove levičarske stranke Sirize na vlast 25. januara, jer nova vlada osporava politiku privrednih reformi koje zagovara Nemačka u evrozoni.

Nemački poslanici odobrili su prošlog petka produženje za četiri meseca kreditne pomoći Grčkoj, uprkos otporu dela nemačkog javnog mnjenja.

Jeger je stao u odbranu Španije i Portugala, rekavši da su te dve zemlje "zaslužne za dobro sprovedene reforme poslednjih nekoliko godina".

Te dve države su se ranije usprotivile stavu nove grčke vlade koje žele da prekinu oštre mere štednje.

Cipras, čijem su se dogovoru s EU usprotivili i pojedinci u samoj Grčkoj, optužio je u subotu Španiju i Portugal za "finansijsko gušenje" na pregovorima u Briselu. "Te sile ne žele da primer Grčke utiče na druge zemlje, posebno u kontekstu predstojećih parlamentarnih izbora u Španiji i Portugalu", rekao je grčki premijer.

Španske i portugalske vlasti su reagovale u nedelju i zatražile zvaničan protest od Evropske komisije i Evropskog saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: