"Obećanja Sirize su lažna nada"

Britanski premijer Dejvid Kameron, upozorio je da će pobeda levičarske Sirize, proširiti ekonomsku nesigurnost po celoj Evropi.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.01.2015.

08:51

Default images
Foto: Tanjug

Kako je dodao, to znači da Velika Britanija mora da se drži njegovog plana sopstvene ekonomije.

"Grčki izbori pojačaće ekonomsku nesigurnost širom Evrope. Zato Velika Britanija mora da se drži svog plana i tu bezbednost osigura kod kuće", napisao je Kameron na svom zvaničnom nalogu na Tviteru. Kameronov komentar usledio je pošto je grčka levičarska stranka Siriza pobedila na izborima, što bi moglo da rezultira sukobom s međunarodnim kreditorima, preneo je Rojters.

Ishod parlamentarnih izbora u Grčkoj ne predstavlja poraz mera štednje, već poraz propalog ekonomskog plana, što bi trebalo da posluži kao podsetnik Velikoj Britaniji da mora da ostane pri sopstvenom planu, izjavio je britanski ministar finansija DŽordž Ozborn.

"LJudi su se umorili od ekonomskih poraza i rastuće nezaposlenosti. Ono što vidite nije poraz mera štednje, već poraz ekonomskog plana koji ne funkcioniše, dok u Britaniji imamo ekonomski plan koji deluje", izjavio je Ozborn za britanski javni servis "Bi-Bi-Si".

Ozborn kaže da će obećanja grčke levičarske partije Sirize, koja je odnela pobedu na jučerašnjim izborima, biti veoma teško ostvariti, kao i da je obećanje o većoj javnoj potrošnji samo davanje "lažne nade".

"Nadam se da će obe strane sada reagovati odgovorno. Svakako da je u interesu Velike Britanije da imamo stabilnost, kao i i istinski dijalog između članica evrozone. Grčka je podsetnik za Britaniju da moramo da radimo na ekonomskom planu koji donosi nižu stopu nezaposlenosti i viši rast, ali i ekonomsku bezbednost", zaključio je Ozborn.

Pobeda Sirize bi, prema ocenama agencija, mogla da označi ne samo politički preokret u Evropi, već i da bude presudna za ostanak Grčke u evrozoni.

Lider stranke Aleksis Cipras je najavio da, u slučaju pobede, namerava da pregovara o otpisu velikog dela grčkog duga i okončanju strogih mera štednje, što je posebno zabrinulo takozvanu "trojku" (EU, MMF i Evropsku centralnu banku).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: