Srbija i Hrvatska među 10 najgorih

Svetska ekonomija u 2015. zabeležiće rast od 2,9 odsto, pospešena niskim cenama nafte na svetskom tržištu, prognozira Ekonomist intelidžens junit.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2015.

12:03

Default images
Foto: Freeimages

Pad cena "crnog zlata" od 10 odsto rezultiraće globalnim ekonomskim rastom od 0,2 procentna poena, smatraju stručnjaci.

Dok će lokomotivu rasta najbogatijih država predvoditi Sjedinjene Američke Države s rastom bruto domaćeg proizvoda od 3,3 odsto, Evropska unija i Japan će kaskati.

Kineska privreda takođe će usporiti, i to na sedam odsto u 2015, a ne računajući Japan, Azija i Australija biće najbrže rastući regioni u svetu, predviđa EIU.

Lestvicu najgorih privreda predvodi Sijera Leone zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, s negativnom stopom većom od četiri odsto, sledi Makao (zbog pada prihoda od kockanja), Rusija (zbog sankcija i niskih cena nafte), Ekvatorijalna Gvineja, Venecuela, Ukrajina, Istočni Timor i Portoriko.

Dok Zapadna Evropa raste prosečno 1,4 odsto, a Istočna Evropa zajedno s Rusijom jedan odsto, balkanske države Srbija i Hrvatska su deveta i deseta zemlja u svetu s najvećim padom BDP-a, navodi EIU.

Najveći privredni rast u ovoj godini imaće Papua Nova Gvineja od skoro 15 odsto, a zatim Turkmenistan, Kongo, Laos, Obala Slonovače, Mozambik, Tanzanija, Šri Lanka i Kambodža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: