Svet

Ponedeljak, 24.11.2014.

16:26

Novi strujni udar preti Nemačkoj

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel namerava da zatraži prekid rada nekih termoelektrana na ugalj, kako bi se smanjilo zagađenje.

Izvor: Beta

Default images

Kako navode nemački mediji, Gabijel je s nemačkom ministarkom za zaštitu životne sredine Barbarom Hendriks postigao dogovor o tome da se energetskom sektoru u Nemačkoj do 2020. godine ograniči pravo na emitovanje ugljen-dikosida na 22 miliona tona.

Da bi se to postiglo, biće neophodno zatvoriti termoelektrane na ugalj koje najviše zagađuju, a sa čijim će se vlasnicima Zigmar danas sastati.

Termoelektrane na ugalj proizvode 46 odsto ukupne količine struje u Nemačkoj.

Odluka o njihovom zatvaranju trebalo bi da bude doneta do 3. decembra, kada će akcioni plan za pitanja klime biti predat Vladi.

Po nekim procenama, zatvaranje nekih termo-centrala na ugalj bi izazvalo poskupljenje struje za 15 odsto do 2020. godine i ukidanje 74.000 radnih mesta.

Institut za istraživanje, koju je osnovala fondacija Hajnrih Bel, bliska zelenima, tvrdi, međutim, da negativnih posledica ne bi bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

22 h

Podeli: