€: Možda nije kriza, ali nije dobro

Poslovna aktivnost u 18-članoj evrozoni nastavila je da usporava u septembru, podgrejavši zabrinutost da ionako slab ekonomski oporavak regiona usporava.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

12:23

Default images

Indeks menadžera nabavke (PMI) kog izračunava Markit, pao je ovog meseca na devetomesečni minimum od 52,3 sa 52,5 poena iz avgusta, prenosi agencija Frans pres.

"Podaci ukazuju da slabosti privrede evrozone još nisu iščezle, a uz usporavanje rasta proizvodnje i tražnje, zaposlenost ni ovog meseca nije značajnije uvećana", rekao je ekonomista Markita Kris Vilijamson, dodajući da slaba tražnja povećava pritisak na cene i rizike od deflacije, odnosno kontinuiranog pada cena, zbog kog kupci odlažu kupovinu, uvereni da će cene dodatno padati.

Markit navodi da je PMI u uslužnom sektoru evrozone u septembru smanjen na 52,8 sa 53,1 poena iz avgusta, dok je u prerađivačkom sektoru indeks mirovao na 51 poen, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

"Ekonomija evrozone i dalje je u problemima u svetlu geopolitičkih tenzija koje utiču na poverenje i poslovanje u ionako teškim tržišnim uslovima. Zabrinutost oko Ukrajine, sankcije uvedene Rusiji i unutrašnje ekonomske tenzije u evrozoni sve više ugrožavaju prospekte privrednog rasta", navodi Hauard Arčer iz kompanije IHS global insajt, dodajući da će ekonomija monetarne unije u trećem kvartalu porasti u najboljem slučaju 0,3 odsto, uz dobre šanse da rast dodatno uspori u četvrtom tromesečju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

13 h

Podeli: