Južni tok da, ali po našim uslovima

Gasovod Južni tok može da postoji i radi u Evropskoj uniji samo po pravilima tog saveza, rekao je potpredsednik Evropske komisije za energetiku, Ginter Etinger.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

14:01

Default images

"Treba da budemo jednoglasni da Južnog toka može da bude, ali po našim pravilima", rekao je on na konferenciji u Berlinu.

Ruski gasni monopolista Gasprom realizuje projekat izgradnje gasovoda kroz akvatoriju Crnog mora u zemlje južne i sentralne Evrope, u cilju diversifikacije maršruta izvoznih isporuka prirodnog gasa iz Rusije, podseća Ria novosti.

Međutim, EK blokira projekat s obrazloženjem da on ne odgovara pravilima trećeg energetskog paketa, koji predviđa da kompanije koje proizvode gas ne mogu da budu istovremeno i vlasnice magistralnih gasovoda u EU.

Ginter Etinger će tokom posete Moskvi u petak, 29. avgusta, predstaviti nove predloge EK za postizanje kompromisa između Rusije i Ukrajine o gasu, u okviru trostranih ministarskih pregovora Brisela, Moskve i Kijeva, objavio je ranije Itar tas.

Cilj EU je da zemlje Unije, kao i zapadnog Balkana, plus Ukrajina i Moldavija, izbegnu probleme povezane sa energetskom bezbednošću u predstojećim mesecima, naveo je Etinger, dodajući da je iz tog razloga predložio da se nađe privremeno rešenje, prenosi agencija Interfaks.

Komesar je podsetio da parnice koje su pokrenuli Moskva i Kijev čekaju na presudu arbitražnog suda u Stokholmu, ali da će ti procesi trajati od 12 do 15 meseci i da Evropa ne može toliko da čeka.

"Potrebno je privremeno rešenje, jer zima dolazi", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: