Lagard Nemcima: Morate dići plate

Direktorka MMF Kristin Lagard želi da Nemačka odigra veću ulogu u podsticaju oporavka Evrope, napominjući da bi plate u najvećoj privredi trebalo da porastu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.08.2014.

12:54

Default images

Komentari Lagardove slični su onima koje je tokom vikenda izložio francuski ministar ekonomije Arno Montbur, koji je kritikovao politiku štednje u Francuskoj, Nemačkoj i celokupnoj Evropskoj uniji, prenosi agencija Frans pres.

"Smatram da je veoma važno da Nemačka intenzivno učestvuje u oporavku. Ona je sposobna da to učini", rekla je direktorka MMF-a za švajcarski javni servis RTS.

Opisavši evropski ekonomski oporavak "mukotrpnim", Lagard je napomenula da najveća evropska privreda ima "prostora za manevrisanje", što se može videti na primeru nedavnih pregovora između asocijacija poslodavaca i sindikata o podizanju plata.

Direktorka MMF-a izjavila je da se nada da će pregovori biti uspešni i da će podstaći evropski privredni oporavak. Prošlog meseca, guverner Bundesbanke, Jens Vajdman, rekao je da bi nemačke plate mogle da porastu do tri odsto, budući da u Nemačkoj praktično postoji puna zaposlenost.

Rastu plata se, međutim, protive nemački desničari, uključujući kancelarku Angelu Merkel, koja veruje da politika niskih plata Nemačkoj pruža konkurentnost.

Od početka dužničke krize u evrozoni 2010, Nemačka se suočava sa optužbama da ne koristi svoj status najveće evropske privrede da učini više i pokrene ekonomski rast EU, ostavljajući svoje partnere iz Unije "na cedilu".

"Videli smo veoma oštre budžetske rezove u protekle tri godine. Srećom, ta praksa će ove i iduće godine biti nešto ublažena", navela je Lagard.

Montbur je u subotu izjavio da je Nemačka zarobljena u politici štednje, koju je nametnula celoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: