Ovo je sve čemu se evrozona nada

Skroman ekonomski oporavak evrozone i dalje traje, ali tempom koji obećava samo zanemarljiv rast u čitavoj ovoj godini, pokazuju poslednji podaci.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

13:40

Default images

"Privreda evrozone je u avgustu nastavila da beleži stabilan napredak, jer se region izgleda oporavio od nedavno objavljenih slabijih od očekivanih podataka o bruto domaćem proizvodu evrozone", izjavio je glavni ekonomista privatne istraživačke kompanije "Markit", Rob Dobson, a prenosi agencija Frans pres.

Indeks upravljanja nabavkom (PMI) za proizvodni i uslužni sektor evrozone, koji izračunava londonska kompanija Markit, u avgustu je bio na 52,8 poena, što je ispod julskih 53,8 poena, ali i dalje iznad granice od 50 poena koja ukazuje na jačanje sektorske aktivnosti.

"Zahvaljujući tom nivou, evrozona bi u trećem tromesečju mogla zabeležiti potencijalni rast od 0,3 do 0,4 odsto, koji verovatno neće izazvati neki veći zaokret na tržištu rada", dodao je Dobson.

Prošlonedeljeni podaci ukazali su na stagnaciju privrednog rasta evrozone u drugom kvartalu, pri čemu nijedna od tri najveće privrede tog bloka - Nemačka, Francuska, Italija - nije registrovala rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: