Svet

Utorak, 29.07.2014.

08:12

Bankija na talasu oporavka Šanije

Neto profit španske banke, Bankija, porastao je u prvoj polovini godine za skoro polovinu u odnosu isti period lani.

Izvor: Tanjug

Default images

Banka je ostvarila rast jer su gubici po osnovu rizičnih zajmova smanjeni usled ubrzanja španske privrede.

Neto profit Bankije je u prvih šest meseci 2014. porastao na 431 milion evra, u poređenju sa 291 milion evra iz istog perioda lane, navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija Frans pres.

"Najnoviji rezultati potvrđuju da je banka na dobrom putu. Prihodi banke su porasli, napori za smanjenje troškova se nastavljaju, dok je bilans nenaplativih zajmova takođe smanjen", navodi se u saopštenju.

Veći profit Bankije rezultat je ubrzanja privrednog rasta Španije, koja je u drugom ovogodišnjem kvartalu, zabeležila najbrži tempo rasta u poslednjih šest godina od 0,5 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Nivo nenaplativih zajmova Bankije je u drugom kvartalu smanjen na 14,03 odsto celokupnog kreditnog portfolija te banke sa 14,65 odsto sa kraja decembra prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: