"Vojska nam se raspada, šta ćemo?"

Ministar odbrane Austrije Gerald Klug upozorava da austrijskoj vojsci, koja je suočena sa velikim merama štednje, preti finansijski kolaps 2016.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2014.

08:53

Default images

On je, u izjavi bečkom dnevniku "Kronen cajtung", ukazao da je starim avionima tipa SAAB pri kraju vek trajanja, a helikopterima "Blek hauk" je potrebna modernizacija, i dodaje da je vojna obaveza skupa.

Prema njegovim rečima Narodna partija (OVP) je u obavezi prema vojsci, jer je vodila kampanju za zadržavanje vojne obaveze, koja godišnje košta 30 miliona evra.

Takođe je, kako je podsetio Klug, nekadašnji ministar koji je bio iz redova OVP poručio avione "Eurofajter", čije troškove je teško pokriti.

"U obavezi smo da 2014. i 2015. ispoštujemo prihvaćenu štednju. Međutim 2016. na ovaj način to nećemo uspeti", poručuje ministar odbrane.

On je kazao da je razgovarao sa ministrom finansija Mihaelom Špindelegerom koji razume zabrinutost vojske.

Klug je ukazao da se odluka o zameni avion SAAB 105 OE mora doneti već iduće godine, i da to košta.

Ukoliko se ništa ne uradi vojska, prema njegovim rečima, više neće biti u stanju da obavi svoju ustavnu obavezu čuvanja vazdušnog prostora.

Klug je najavio da će Generalštab na jesen izneti svoje ideje o štednji, koja mora sadržati sveobuhvatnu reformu osoblja.

Pema njegovim rečima troškovi osoblja "pojedu" 69 odsto ukupnog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: