EK: Zašto smo rekli ne Južnom toku

Projekat gasovoda Južni tok nije prioritetan jer on ne obezbeđuje diversifikaciju snabdevanja gasom Evrope, kaže predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

Svet

Izvor: B92

Petak, 13.06.2014.

20:11

Default images

On je u danas objavljenom intervjuju azerbejdžanskoj novinskoj agenciji APA naglasio da Evropska komisija nije protiv projekta Južni tok, i da je to više puta istaknuto.

Međutim, taj projekat nije prioritetan jer ne obezbeđuje diversifikaciju snabdevanja gasom Evrope, kazao je Barozo komentarišući pitanje o tome što je posle događaja u Ukrajini EK tražila obustavljanje projekta.

On je istakao da Južni tok u Evropskoj uniji, kao i svaki drugi energetski projekat, u potpunosti mora da ispuni zahteve Evrope za energijom, konkurencijom i drugim pravilima.

To se takođe naglašava u nedavno usvojenoj Evropskoj strategiji energetske bezbednosti. Strategia zahteva da projekat Južni tok bude u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom EU, kazao je Barozo.

On je podsetio da je EK dovela u pitanje usklađenost nekih aspekata projekta Južni tok, kao i međuvladinih sporazuma između Rusije i zemalja EU sa zakonodavstvom EU, o čemu je komisija obavestila zainteresovane zemlje članice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: