Petak, 13.06.2014.

20:11

EK: Zašto smo rekli ne Južnom toku

Projekat gasovoda Južni tok nije prioritetan jer on ne obezbeđuje diversifikaciju snabdevanja gasom Evrope, kaže predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

Izvor: Tanjug

EK: Zašto smo rekli ne Južnom toku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Miloje

pre 9 godina

Najcrnje je shto obustavom juznog toka negubi niti Rusija niti severna Evropa. Vec napaceni Balkan. Ruse boli ona stvar, oni gas prodali dirikno nama ili preko posrednika u Berlinu. Cenu ce placati siromashni Balkanci jer nemogu da se ujeine u odbrani sopstvenih interesa.

Samouk

pre 9 godina

Sasvim ispravno. Gasovod DA ali samo ako moze da preuzima gas i od drugih proizvodjaca van Rusije. Ne moze monopol Rusima iz jasnih razloga.
(EU citizen^2, 14. jun 2014 11:00)

Ok, nemam ništa protiv više prodavaca... a, ko će onda da gradi i da bude vlasnik tih cevi?
Zašto onda, recimo EBRD, ne izgradi gasovod i omogući priključke svim zainteresovanim proizvođačima? U tom slučaju nema ruskog monopola...
Eto, pošto vidim da si ti jedan izuzetno pametan i napredan EU Citizen, odgovori nama, zaostalim i proruski orijentisanim Srbima...

Ivan

pre 9 godina

Ja ne vidim ovde nikakavo razumljivo objašnjenje? Osim fluskula i izlizanih fraza ovaj birokrata nije ništa saopštio ovom izjavom.

EU citizen^2

pre 9 godina

Sasvim ispravno. Gasovod DA ali samo ako moze da preuzima gas i od drugih proizvodjaca van Rusije. Ne moze monopol Rusima iz jasnih razloga.

ivan

pre 9 godina

A sta mislite zasto su Rusi navalili da ga prave, da isporucuju gas neplatisama poput Srbije i Bugarske onak bratski iz ljubavi.Juzni tok treba da snabdeva zapadnu evropu gasom koji oni redovno placaju u kesu.Rusi vole kes kao i sav normalan svet.Srbija od juznog toka svakako nema ama bas nikakve koristi( a u tu tvrdnju bi smeo uloziti svoju celomesecnu platu) tako da nema potrebe da se nerviramo za ruske investicije posto ce oni i ovako i onako zaraditi

sojic

pre 9 godina

Pa ako Gasprom nesme da bude vlasnik cevi i da prodaje gas onda mogu rusi samo na brzaka da otvore drugu firmu koja prodaje gas pa su ipak dobili šta su hteli

Eukaliptus

pre 9 godina

Bez zelje da iznesem neki pristrasan komentar, evo predlog za interesantan tekst nekom od novinara: pokupite po datumima sta je ovaj gospodin pricao da ne kazem lupetao poslednjih 4 meseca. Tu cete naici na najkontroverznije ideje i zakljucke u suprotnosti sa elementarnom logikom, kulturom. Ovaj covek vise ne zna gde cetkicom za zube mlatara, da li gore ili dole, da li spreda ili pozadi. Verovatno, dole i pozadi, jer njemu mudrost izlazi samo tamo.

milan

pre 9 godina

Očigledno je da je izjava Baroza za naivne i da sa stvarnom pozadinom razloga zašto navodno Južni tok nije u skladu sa propisima EU samo prikrivena sankcija Rusiji.

neutralan

pre 9 godina

E moji Rusi, vi mislili da evropejci ne znaju da glume ludilo, kad ono... Vi uzeli Krim, oni uzeli Juzni tok, i kao po obicaju Srbi izvukli deblji kraj!

Filip Višnjić

pre 9 godina

Naravučenije mi u EU treba da dobijamo direktno gas koji ćemo kasnije prosleđivati i skupo naplaćivati ovoj gologuziji sa balkana ! Ako rusi omoguće prosperitet i laku zaradu zemljama na balkanu onda smo se džabe trudili da ih osiromašimo i zadužimo i ceo koncept potčinjavanja malih balkanskih primitivaca pada u vodu ! NE Južni tok je direktna pretnja konceptu EU

mrki

pre 9 godina

Da verujemo mu jer smo svi glupi pa ne razumemo da odjednom EU nije prioritet juzni tok. Debeljko koji se hrani tudom hranom i odraduje posao za ameriku a kao radi za evropu potcenjuje ljudsku inteligenciju.

Aldi

pre 9 godina

Barozo ce jos vrlo kratko biti na ovoj poziciji. Mnogo je vaznije kako ce razmisljati sledeci sastav Evropske komisije, verovatno sa G. Juncker-om na celu.

Duke

pre 9 godina

U potpunosti se slazem.Evo naprimer severni tok je diversifikovao ponudu pa gas iz Alzira lakse stize.Hoce to.

I posle se neki pitaju sto neki krive nemce za sve sto se desava u Evropi.Jel moze neko da pita gospodina koja to industrija u Bugarskoj,Grckoj,Italiji pa i Srbiji iako nismo clan Eu , moze da bude konkurent nemackoj sa njihovim cenama energenata?
Mi u ovim zemljama da spustimo cene rada na 0 i dalje bi nemacki proizvodi bili jeftiniji jer oni enormnu prednost koju ostvaruju ovakvom politikom gde i te male sanse koje ovaj deo Evrope dobije sasece ovakvom poitikom koja dolazi od poslusnika iz Brisela

miki

pre 9 godina

A severni tok? Dozvoljavanje minusa od 7% umesto 3% mad su Francuska, Spanija i Italija? Kakva pravila kakvi bakraci! Dobrodosli u neokolonijalizam zapadne moci koja svoju finansijsku i politicku moc na sve nacina mora da sacuva. Istok Evrope joj uglavnom sluzi kao izvor jeftine radne snage i sirovina jer nr zele arape i crnce a i intergrisemo se brze. Zalosno. I kako da tek sada, bas kad je zagustilo u Ukrajni pricaju o nekim pravilima? Pa Juzni tok se priprema vec preko 7 godina i do sada ne sve bilo ok. Male zemlje ce opet morati da plate ceh.

fujj

pre 9 godina

Inače Azerbejdžan je bio ključan za gasovod Nabuko. Teoretski. Fantomski gasovod koji nikada neće zaživeti.
A ovaj krim*s što priča nije iz njegove glave nego preko Atlantskog okeana.

Sramno obrzaloženje

pre 9 godina

Pa Srbiji, Bugarskoj to bi značila bukvalno diverzifikacija u odnosu na namete koje moramo da plaćamo ostalim zemljama prilikom transporta gasa.
Zašto bismo mi bili talac neke treće zemlje? EU ako neće gas neka škrgolji. O kojoj diverzifikaciji ovaj priča? - Kad samo Rusi u daljoj budućnosti mogu da obezbede ovaj enrgent.
Ovo je vređanje i pljuvanje Balkanskih naroda.
Da smo mi država mi bi tužili Bugarsku zbog štete koja će biti prouzrokovana nepoštovanjem ugovora.

Smarty

pre 9 godina

Jos ce EU moliti da se ubrza izgradnja Juznog toka.
Plasim se samo da ovaj Baroso do tada ne izjavi: "Ja sam svoj zadatak ispunio - EU vise nema"!

prellee

pre 9 godina

E ovaj gospodin iz EU srpskom narodu je uzeo 3-5 milijardi EURA.Tako kada Srbija bude u EU samo će izgubiti, ovo je pravi primjer.Srbija će raditi za EU ali na svoju štetu.Neće EU ulagati u Srbiju, Srbija im treba samo da šamaraju Rusiju.Teško Srbima.Volio bi da bude drugaćije, ali drugaćije ne može biti.

Bojan

pre 9 godina

Politicka odluka da se lupi kontra Rusiji na stetu svih zemalja gde je gasovod trebao da prodje. Sad treba da ih tuzimo za gubitak zarade kao da nam nadoknade troskove dosadasnjih radova. Dzabe je Toma glumatao na otvaranju...

gorango

pre 9 godina

Barozo je jedan naucen covek, prica perfektno par jezika, ali je uz to samo jedan od prodatih sramova koji su nasli udobno utociste ustrukture Evropske unije. Taj covek je toliko zahvalan polozaju koji mu je poklonjen da je spreman da da izvrsi sve niskosti koje bi bile korisne njegovim gazdama: finansijskim centrima moci koji ruse EU iznutra, Wall-streetu i svom Londonskom pandanu u city-u. Evropa bi dobila mnogo od juznog toka, samo bi Ameri i Englezi izgubili puno. Ameri zbog manjeg uvoza gasa iz perzijskog golfa od kojeg su kao glavni posrednici vrlo zavisni,dok Englezi gledaju da plasiraju ogromne izraelske rezerve (pronadjene u moru)jer su zaduzili eksploataciju tih resursa. Toliko je aktuelno da sad planiraju reunifikaciju Kipra jer bi tu bila glavna tranzitna stanica za uvoz u Evropu. Dakle Ameri da ne izgube, a Englezi da zarade. Zato nije bitno sta ce to kostati Evropu, vazno da je njima bolje. Barozo i ostale sluge ce lobirati za njih, sto kroz Evropske strukture, sto kroz strukture maticnih drzava. Baroza nije briga sto je u njegovom portugalu minimalax ispod 400 Evra a cene Evropske. Nije ga briga ni sto je Portugal prezaduzen do srzi samo da bi se zadovoljili apetiti bjegovih gazda. Nazalost uz njega je i citava armija prodatih politicara, novinara, finansijera, koji rade iskljucivo u svoj i tudji interes protiv sopstvenih drzava.Manipulisu podatcima, informacijom, ljudima, sire zlo kao gangrenu jer su i sami zlo i gangrena. Ali sve ima kraj... Samo koji ?

niki

pre 9 godina

Ovo je najomrazeniji cojek u zapadnoj Evropi i moze samo u Azerbejdjanu da prodaje ovo sto prica.l Ovu organizaciju koju on predstavlja u zapadnoj Evropi zovu ESSSR i ne priznaju je uopste ali zato u istocnoj evropi je izuzetno popularan.

obi van

pre 9 godina

Sad se i ova moralna gromada javlja! Bio neuspješan premijer u Portugalu (otjeran sa vlasti), niko ne zna ko ga je izabrao na tu funkciju sa koje ga već deset godina sve nervira i niko ne može da skine. Umješan u bezbrojne skandale sa subvencijama, blokira svaku istragu lobizma u EK..
Samo se nerviram, bolje da ne nabrajam nećete mi objaviti

Ventilator

pre 9 godina

Pa sta je Bugarska, Srbija i ostale zemlje gde bi isao juzni tok. Amerika? Boze kad vidim kakve mozgove imaju ovi na zapadu nije mi bas najjasnije kako imaju bolji standard. Za njih je vrhovni vodja mooozaaak.

obi van

pre 9 godina

Sad se i ova moralna gromada javlja! Bio neuspješan premijer u Portugalu (otjeran sa vlasti), niko ne zna ko ga je izabrao na tu funkciju sa koje ga već deset godina sve nervira i niko ne može da skine. Umješan u bezbrojne skandale sa subvencijama, blokira svaku istragu lobizma u EK..
Samo se nerviram, bolje da ne nabrajam nećete mi objaviti

gorango

pre 9 godina

Barozo je jedan naucen covek, prica perfektno par jezika, ali je uz to samo jedan od prodatih sramova koji su nasli udobno utociste ustrukture Evropske unije. Taj covek je toliko zahvalan polozaju koji mu je poklonjen da je spreman da da izvrsi sve niskosti koje bi bile korisne njegovim gazdama: finansijskim centrima moci koji ruse EU iznutra, Wall-streetu i svom Londonskom pandanu u city-u. Evropa bi dobila mnogo od juznog toka, samo bi Ameri i Englezi izgubili puno. Ameri zbog manjeg uvoza gasa iz perzijskog golfa od kojeg su kao glavni posrednici vrlo zavisni,dok Englezi gledaju da plasiraju ogromne izraelske rezerve (pronadjene u moru)jer su zaduzili eksploataciju tih resursa. Toliko je aktuelno da sad planiraju reunifikaciju Kipra jer bi tu bila glavna tranzitna stanica za uvoz u Evropu. Dakle Ameri da ne izgube, a Englezi da zarade. Zato nije bitno sta ce to kostati Evropu, vazno da je njima bolje. Barozo i ostale sluge ce lobirati za njih, sto kroz Evropske strukture, sto kroz strukture maticnih drzava. Baroza nije briga sto je u njegovom portugalu minimalax ispod 400 Evra a cene Evropske. Nije ga briga ni sto je Portugal prezaduzen do srzi samo da bi se zadovoljili apetiti bjegovih gazda. Nazalost uz njega je i citava armija prodatih politicara, novinara, finansijera, koji rade iskljucivo u svoj i tudji interes protiv sopstvenih drzava.Manipulisu podatcima, informacijom, ljudima, sire zlo kao gangrenu jer su i sami zlo i gangrena. Ali sve ima kraj... Samo koji ?

niki

pre 9 godina

Ovo je najomrazeniji cojek u zapadnoj Evropi i moze samo u Azerbejdjanu da prodaje ovo sto prica.l Ovu organizaciju koju on predstavlja u zapadnoj Evropi zovu ESSSR i ne priznaju je uopste ali zato u istocnoj evropi je izuzetno popularan.

Bojan

pre 9 godina

Politicka odluka da se lupi kontra Rusiji na stetu svih zemalja gde je gasovod trebao da prodje. Sad treba da ih tuzimo za gubitak zarade kao da nam nadoknade troskove dosadasnjih radova. Dzabe je Toma glumatao na otvaranju...

Ventilator

pre 9 godina

Pa sta je Bugarska, Srbija i ostale zemlje gde bi isao juzni tok. Amerika? Boze kad vidim kakve mozgove imaju ovi na zapadu nije mi bas najjasnije kako imaju bolji standard. Za njih je vrhovni vodja mooozaaak.

Sramno obrzaloženje

pre 9 godina

Pa Srbiji, Bugarskoj to bi značila bukvalno diverzifikacija u odnosu na namete koje moramo da plaćamo ostalim zemljama prilikom transporta gasa.
Zašto bismo mi bili talac neke treće zemlje? EU ako neće gas neka škrgolji. O kojoj diverzifikaciji ovaj priča? - Kad samo Rusi u daljoj budućnosti mogu da obezbede ovaj enrgent.
Ovo je vređanje i pljuvanje Balkanskih naroda.
Da smo mi država mi bi tužili Bugarsku zbog štete koja će biti prouzrokovana nepoštovanjem ugovora.

prellee

pre 9 godina

E ovaj gospodin iz EU srpskom narodu je uzeo 3-5 milijardi EURA.Tako kada Srbija bude u EU samo će izgubiti, ovo je pravi primjer.Srbija će raditi za EU ali na svoju štetu.Neće EU ulagati u Srbiju, Srbija im treba samo da šamaraju Rusiju.Teško Srbima.Volio bi da bude drugaćije, ali drugaćije ne može biti.

Smarty

pre 9 godina

Jos ce EU moliti da se ubrza izgradnja Juznog toka.
Plasim se samo da ovaj Baroso do tada ne izjavi: "Ja sam svoj zadatak ispunio - EU vise nema"!

fujj

pre 9 godina

Inače Azerbejdžan je bio ključan za gasovod Nabuko. Teoretski. Fantomski gasovod koji nikada neće zaživeti.
A ovaj krim*s što priča nije iz njegove glave nego preko Atlantskog okeana.

Filip Višnjić

pre 9 godina

Naravučenije mi u EU treba da dobijamo direktno gas koji ćemo kasnije prosleđivati i skupo naplaćivati ovoj gologuziji sa balkana ! Ako rusi omoguće prosperitet i laku zaradu zemljama na balkanu onda smo se džabe trudili da ih osiromašimo i zadužimo i ceo koncept potčinjavanja malih balkanskih primitivaca pada u vodu ! NE Južni tok je direktna pretnja konceptu EU

milan

pre 9 godina

Očigledno je da je izjava Baroza za naivne i da sa stvarnom pozadinom razloga zašto navodno Južni tok nije u skladu sa propisima EU samo prikrivena sankcija Rusiji.

Duke

pre 9 godina

U potpunosti se slazem.Evo naprimer severni tok je diversifikovao ponudu pa gas iz Alzira lakse stize.Hoce to.

I posle se neki pitaju sto neki krive nemce za sve sto se desava u Evropi.Jel moze neko da pita gospodina koja to industrija u Bugarskoj,Grckoj,Italiji pa i Srbiji iako nismo clan Eu , moze da bude konkurent nemackoj sa njihovim cenama energenata?
Mi u ovim zemljama da spustimo cene rada na 0 i dalje bi nemacki proizvodi bili jeftiniji jer oni enormnu prednost koju ostvaruju ovakvom politikom gde i te male sanse koje ovaj deo Evrope dobije sasece ovakvom poitikom koja dolazi od poslusnika iz Brisela

miki

pre 9 godina

A severni tok? Dozvoljavanje minusa od 7% umesto 3% mad su Francuska, Spanija i Italija? Kakva pravila kakvi bakraci! Dobrodosli u neokolonijalizam zapadne moci koja svoju finansijsku i politicku moc na sve nacina mora da sacuva. Istok Evrope joj uglavnom sluzi kao izvor jeftine radne snage i sirovina jer nr zele arape i crnce a i intergrisemo se brze. Zalosno. I kako da tek sada, bas kad je zagustilo u Ukrajni pricaju o nekim pravilima? Pa Juzni tok se priprema vec preko 7 godina i do sada ne sve bilo ok. Male zemlje ce opet morati da plate ceh.

Eukaliptus

pre 9 godina

Bez zelje da iznesem neki pristrasan komentar, evo predlog za interesantan tekst nekom od novinara: pokupite po datumima sta je ovaj gospodin pricao da ne kazem lupetao poslednjih 4 meseca. Tu cete naici na najkontroverznije ideje i zakljucke u suprotnosti sa elementarnom logikom, kulturom. Ovaj covek vise ne zna gde cetkicom za zube mlatara, da li gore ili dole, da li spreda ili pozadi. Verovatno, dole i pozadi, jer njemu mudrost izlazi samo tamo.

mrki

pre 9 godina

Da verujemo mu jer smo svi glupi pa ne razumemo da odjednom EU nije prioritet juzni tok. Debeljko koji se hrani tudom hranom i odraduje posao za ameriku a kao radi za evropu potcenjuje ljudsku inteligenciju.

Samouk

pre 9 godina

Sasvim ispravno. Gasovod DA ali samo ako moze da preuzima gas i od drugih proizvodjaca van Rusije. Ne moze monopol Rusima iz jasnih razloga.
(EU citizen^2, 14. jun 2014 11:00)

Ok, nemam ništa protiv više prodavaca... a, ko će onda da gradi i da bude vlasnik tih cevi?
Zašto onda, recimo EBRD, ne izgradi gasovod i omogući priključke svim zainteresovanim proizvođačima? U tom slučaju nema ruskog monopola...
Eto, pošto vidim da si ti jedan izuzetno pametan i napredan EU Citizen, odgovori nama, zaostalim i proruski orijentisanim Srbima...

Ivan

pre 9 godina

Ja ne vidim ovde nikakavo razumljivo objašnjenje? Osim fluskula i izlizanih fraza ovaj birokrata nije ništa saopštio ovom izjavom.

Aldi

pre 9 godina

Barozo ce jos vrlo kratko biti na ovoj poziciji. Mnogo je vaznije kako ce razmisljati sledeci sastav Evropske komisije, verovatno sa G. Juncker-om na celu.

ivan

pre 9 godina

A sta mislite zasto su Rusi navalili da ga prave, da isporucuju gas neplatisama poput Srbije i Bugarske onak bratski iz ljubavi.Juzni tok treba da snabdeva zapadnu evropu gasom koji oni redovno placaju u kesu.Rusi vole kes kao i sav normalan svet.Srbija od juznog toka svakako nema ama bas nikakve koristi( a u tu tvrdnju bi smeo uloziti svoju celomesecnu platu) tako da nema potrebe da se nerviramo za ruske investicije posto ce oni i ovako i onako zaraditi

EU citizen^2

pre 9 godina

Sasvim ispravno. Gasovod DA ali samo ako moze da preuzima gas i od drugih proizvodjaca van Rusije. Ne moze monopol Rusima iz jasnih razloga.

neutralan

pre 9 godina

E moji Rusi, vi mislili da evropejci ne znaju da glume ludilo, kad ono... Vi uzeli Krim, oni uzeli Juzni tok, i kao po obicaju Srbi izvukli deblji kraj!

sojic

pre 9 godina

Pa ako Gasprom nesme da bude vlasnik cevi i da prodaje gas onda mogu rusi samo na brzaka da otvore drugu firmu koja prodaje gas pa su ipak dobili šta su hteli

Miloje

pre 9 godina

Najcrnje je shto obustavom juznog toka negubi niti Rusija niti severna Evropa. Vec napaceni Balkan. Ruse boli ona stvar, oni gas prodali dirikno nama ili preko posrednika u Berlinu. Cenu ce placati siromashni Balkanci jer nemogu da se ujeine u odbrani sopstvenih interesa.

Ventilator

pre 9 godina

Pa sta je Bugarska, Srbija i ostale zemlje gde bi isao juzni tok. Amerika? Boze kad vidim kakve mozgove imaju ovi na zapadu nije mi bas najjasnije kako imaju bolji standard. Za njih je vrhovni vodja mooozaaak.

gorango

pre 9 godina

Barozo je jedan naucen covek, prica perfektno par jezika, ali je uz to samo jedan od prodatih sramova koji su nasli udobno utociste ustrukture Evropske unije. Taj covek je toliko zahvalan polozaju koji mu je poklonjen da je spreman da da izvrsi sve niskosti koje bi bile korisne njegovim gazdama: finansijskim centrima moci koji ruse EU iznutra, Wall-streetu i svom Londonskom pandanu u city-u. Evropa bi dobila mnogo od juznog toka, samo bi Ameri i Englezi izgubili puno. Ameri zbog manjeg uvoza gasa iz perzijskog golfa od kojeg su kao glavni posrednici vrlo zavisni,dok Englezi gledaju da plasiraju ogromne izraelske rezerve (pronadjene u moru)jer su zaduzili eksploataciju tih resursa. Toliko je aktuelno da sad planiraju reunifikaciju Kipra jer bi tu bila glavna tranzitna stanica za uvoz u Evropu. Dakle Ameri da ne izgube, a Englezi da zarade. Zato nije bitno sta ce to kostati Evropu, vazno da je njima bolje. Barozo i ostale sluge ce lobirati za njih, sto kroz Evropske strukture, sto kroz strukture maticnih drzava. Baroza nije briga sto je u njegovom portugalu minimalax ispod 400 Evra a cene Evropske. Nije ga briga ni sto je Portugal prezaduzen do srzi samo da bi se zadovoljili apetiti bjegovih gazda. Nazalost uz njega je i citava armija prodatih politicara, novinara, finansijera, koji rade iskljucivo u svoj i tudji interes protiv sopstvenih drzava.Manipulisu podatcima, informacijom, ljudima, sire zlo kao gangrenu jer su i sami zlo i gangrena. Ali sve ima kraj... Samo koji ?

obi van

pre 9 godina

Sad se i ova moralna gromada javlja! Bio neuspješan premijer u Portugalu (otjeran sa vlasti), niko ne zna ko ga je izabrao na tu funkciju sa koje ga već deset godina sve nervira i niko ne može da skine. Umješan u bezbrojne skandale sa subvencijama, blokira svaku istragu lobizma u EK..
Samo se nerviram, bolje da ne nabrajam nećete mi objaviti

niki

pre 9 godina

Ovo je najomrazeniji cojek u zapadnoj Evropi i moze samo u Azerbejdjanu da prodaje ovo sto prica.l Ovu organizaciju koju on predstavlja u zapadnoj Evropi zovu ESSSR i ne priznaju je uopste ali zato u istocnoj evropi je izuzetno popularan.

Bojan

pre 9 godina

Politicka odluka da se lupi kontra Rusiji na stetu svih zemalja gde je gasovod trebao da prodje. Sad treba da ih tuzimo za gubitak zarade kao da nam nadoknade troskove dosadasnjih radova. Dzabe je Toma glumatao na otvaranju...

prellee

pre 9 godina

E ovaj gospodin iz EU srpskom narodu je uzeo 3-5 milijardi EURA.Tako kada Srbija bude u EU samo će izgubiti, ovo je pravi primjer.Srbija će raditi za EU ali na svoju štetu.Neće EU ulagati u Srbiju, Srbija im treba samo da šamaraju Rusiju.Teško Srbima.Volio bi da bude drugaćije, ali drugaćije ne može biti.

Smarty

pre 9 godina

Jos ce EU moliti da se ubrza izgradnja Juznog toka.
Plasim se samo da ovaj Baroso do tada ne izjavi: "Ja sam svoj zadatak ispunio - EU vise nema"!

Sramno obrzaloženje

pre 9 godina

Pa Srbiji, Bugarskoj to bi značila bukvalno diverzifikacija u odnosu na namete koje moramo da plaćamo ostalim zemljama prilikom transporta gasa.
Zašto bismo mi bili talac neke treće zemlje? EU ako neće gas neka škrgolji. O kojoj diverzifikaciji ovaj priča? - Kad samo Rusi u daljoj budućnosti mogu da obezbede ovaj enrgent.
Ovo je vređanje i pljuvanje Balkanskih naroda.
Da smo mi država mi bi tužili Bugarsku zbog štete koja će biti prouzrokovana nepoštovanjem ugovora.

fujj

pre 9 godina

Inače Azerbejdžan je bio ključan za gasovod Nabuko. Teoretski. Fantomski gasovod koji nikada neće zaživeti.
A ovaj krim*s što priča nije iz njegove glave nego preko Atlantskog okeana.

EU citizen^2

pre 9 godina

Sasvim ispravno. Gasovod DA ali samo ako moze da preuzima gas i od drugih proizvodjaca van Rusije. Ne moze monopol Rusima iz jasnih razloga.

ivan

pre 9 godina

A sta mislite zasto su Rusi navalili da ga prave, da isporucuju gas neplatisama poput Srbije i Bugarske onak bratski iz ljubavi.Juzni tok treba da snabdeva zapadnu evropu gasom koji oni redovno placaju u kesu.Rusi vole kes kao i sav normalan svet.Srbija od juznog toka svakako nema ama bas nikakve koristi( a u tu tvrdnju bi smeo uloziti svoju celomesecnu platu) tako da nema potrebe da se nerviramo za ruske investicije posto ce oni i ovako i onako zaraditi

neutralan

pre 9 godina

E moji Rusi, vi mislili da evropejci ne znaju da glume ludilo, kad ono... Vi uzeli Krim, oni uzeli Juzni tok, i kao po obicaju Srbi izvukli deblji kraj!

Filip Višnjić

pre 9 godina

Naravučenije mi u EU treba da dobijamo direktno gas koji ćemo kasnije prosleđivati i skupo naplaćivati ovoj gologuziji sa balkana ! Ako rusi omoguće prosperitet i laku zaradu zemljama na balkanu onda smo se džabe trudili da ih osiromašimo i zadužimo i ceo koncept potčinjavanja malih balkanskih primitivaca pada u vodu ! NE Južni tok je direktna pretnja konceptu EU

sojic

pre 9 godina

Pa ako Gasprom nesme da bude vlasnik cevi i da prodaje gas onda mogu rusi samo na brzaka da otvore drugu firmu koja prodaje gas pa su ipak dobili šta su hteli

miki

pre 9 godina

A severni tok? Dozvoljavanje minusa od 7% umesto 3% mad su Francuska, Spanija i Italija? Kakva pravila kakvi bakraci! Dobrodosli u neokolonijalizam zapadne moci koja svoju finansijsku i politicku moc na sve nacina mora da sacuva. Istok Evrope joj uglavnom sluzi kao izvor jeftine radne snage i sirovina jer nr zele arape i crnce a i intergrisemo se brze. Zalosno. I kako da tek sada, bas kad je zagustilo u Ukrajni pricaju o nekim pravilima? Pa Juzni tok se priprema vec preko 7 godina i do sada ne sve bilo ok. Male zemlje ce opet morati da plate ceh.

Eukaliptus

pre 9 godina

Bez zelje da iznesem neki pristrasan komentar, evo predlog za interesantan tekst nekom od novinara: pokupite po datumima sta je ovaj gospodin pricao da ne kazem lupetao poslednjih 4 meseca. Tu cete naici na najkontroverznije ideje i zakljucke u suprotnosti sa elementarnom logikom, kulturom. Ovaj covek vise ne zna gde cetkicom za zube mlatara, da li gore ili dole, da li spreda ili pozadi. Verovatno, dole i pozadi, jer njemu mudrost izlazi samo tamo.

milan

pre 9 godina

Očigledno je da je izjava Baroza za naivne i da sa stvarnom pozadinom razloga zašto navodno Južni tok nije u skladu sa propisima EU samo prikrivena sankcija Rusiji.

Samouk

pre 9 godina

Sasvim ispravno. Gasovod DA ali samo ako moze da preuzima gas i od drugih proizvodjaca van Rusije. Ne moze monopol Rusima iz jasnih razloga.
(EU citizen^2, 14. jun 2014 11:00)

Ok, nemam ništa protiv više prodavaca... a, ko će onda da gradi i da bude vlasnik tih cevi?
Zašto onda, recimo EBRD, ne izgradi gasovod i omogući priključke svim zainteresovanim proizvođačima? U tom slučaju nema ruskog monopola...
Eto, pošto vidim da si ti jedan izuzetno pametan i napredan EU Citizen, odgovori nama, zaostalim i proruski orijentisanim Srbima...

Duke

pre 9 godina

U potpunosti se slazem.Evo naprimer severni tok je diversifikovao ponudu pa gas iz Alzira lakse stize.Hoce to.

I posle se neki pitaju sto neki krive nemce za sve sto se desava u Evropi.Jel moze neko da pita gospodina koja to industrija u Bugarskoj,Grckoj,Italiji pa i Srbiji iako nismo clan Eu , moze da bude konkurent nemackoj sa njihovim cenama energenata?
Mi u ovim zemljama da spustimo cene rada na 0 i dalje bi nemacki proizvodi bili jeftiniji jer oni enormnu prednost koju ostvaruju ovakvom politikom gde i te male sanse koje ovaj deo Evrope dobije sasece ovakvom poitikom koja dolazi od poslusnika iz Brisela

Aldi

pre 9 godina

Barozo ce jos vrlo kratko biti na ovoj poziciji. Mnogo je vaznije kako ce razmisljati sledeci sastav Evropske komisije, verovatno sa G. Juncker-om na celu.

mrki

pre 9 godina

Da verujemo mu jer smo svi glupi pa ne razumemo da odjednom EU nije prioritet juzni tok. Debeljko koji se hrani tudom hranom i odraduje posao za ameriku a kao radi za evropu potcenjuje ljudsku inteligenciju.

Ivan

pre 9 godina

Ja ne vidim ovde nikakavo razumljivo objašnjenje? Osim fluskula i izlizanih fraza ovaj birokrata nije ništa saopštio ovom izjavom.

Miloje

pre 9 godina

Najcrnje je shto obustavom juznog toka negubi niti Rusija niti severna Evropa. Vec napaceni Balkan. Ruse boli ona stvar, oni gas prodali dirikno nama ili preko posrednika u Berlinu. Cenu ce placati siromashni Balkanci jer nemogu da se ujeine u odbrani sopstvenih interesa.