Švajcarski direktori mogu da odahnu

Većina Švajcaraca se na današanjem referendumu izjasnila protiv predloga da se plate menadžera ograniče.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 24.11.2013.

12:44

Default images

Švajcarci su se danas izjašnjavali o tome da se iznos direktorskih plata ograniči na najviše 12 puta veći od minimalnih plata u kompanijama u kojima rade.

Prema prvim rezultatima, 65 odsto građana Švajcarske nije podržalo ovaj predlog.

U kantonima Cirih, Ženeva i Vo, protiv ograničavanja plata glasalo je 66, 51, odnosno 61 odsto građana.

Inicijativa "1:12 - Za pravične plate" potiče od Mladih socijalista, podmlatka švajcarske Socijalističke partije.

Da je njihov predlog podržan i da ga je potom prihvatio i parlament, najviša godišnja plata švajcarskih menadžera iznosila bi 576.000 švajcarskih franaka (467.000 evra).

To bi značilo da će bi im plate bile drastično smanjene, s obzirom da je 2012. godine prosečna godišnja zarada direktora u Švajcarskoj bila 6,7 miliona švajcarskih franaka (oko pet miliona evra).

"Neki su plaćeni 730 franaka po minutu", izjavio je uoči referenduma predsednik Mladih socijalista Kristijan Levra.

Predlog za ograničavanje plata ranije je zabrinuo švajcarsku vladu i privrednike koji su strahovali da bi takva promena za posledicu imala masovan odlazak velikih kompanija iz Švajcarske.

Velike kompanije kao što su Nestle i Novartis pozvale su svoje zaposlene da na današnjem referendumu glasaju protiv ograničavanja direktorskih plata.

Mladi socjalisti predložili su održavanje referenduma pošto je početkom godine objavljeno da je otpremnina za odlazak u penziju predsednika kompanije Novartis Danijela Vasele iznosila 72 miliona švajcarskih franaka (58 miliona evra.)

Sa druge strane, deset odsto zaposlenih u Švajcvarskoj mesecno zarađuje manje od 3.242 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: