Svet

Subota, 20.07.2013.

16:07

Rampa za kineske igračke u EU

U EU danas stupa na snagu nova regulativa o dečjim igračkama, koja uvodi za sada najstroža pravila na svetu.

Izvor: B92

Default images

Cilj je da se poboljša kvalitet igračaka, pogotovo zbog velikog upliva robe iz Kine, ali će nove mere ugroziti i evropske proizvođače.

Nove zabrane uvode se za elektronska i mehanička svojstva igračaka, a zabranjena je i upotreba nekoliko desetina hemijskih supstanci za koje naučnici tvrde da mogu da izazovu rak, alergije ili naškode plodnosti. Igračka će morati da ispunjava sve standarde bezbednosti, a pogotovo ako ima delove koji se mogu progutati ili izazvati gušenje.

"Roditelji sada imaju 10 puta više pitanja o igračkama nego pre 10 -20 godina, jer žele da znaju sve o kvalitetu a pogotovo gde su napravljene. Čak 80 odsto igračaka u EU je iz Kine, a nove mere se odnose na sve igračke u EU, bez obzira gde su napravljene", kaže Vensan Kebo
prodavac igračaka

"Nove mere pogodiće kineske igračke u istoj meri kao i domaće", kaže Sebastjan Kuk portparol za privredu u Evropskoj komisiji.

Da etiketa PROIZVEDENO U KINI ne bi postala noćna mora za roditelje u EVROPU, pobrinuli su se i evropski proizvođači koji su već pokušali da utiču svoje kolege u Kini.

"Bili smo nekoliko puta u Kini da objasnimo proizvođačima kako će na njih uticati nove mere, jer i oni moraju sad da nauče kako da rade isto kao i mi u Evropi", kaže Ketrin Van Rit - generalna direktorka Industrije igračaka Evrope.

Inače, evropske zemlje su prošle godine Evropskom sistemu upozoravanja potrošača prijavile najviše opasnih proizvoda iz Kine, i to odeće i igračaka. Evropska komisija se neće zaustaviti na ovim merama, težnja je da ponovo ispitaju bezbednost igračaka po decu, i po potrebi, pooštre pravila

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

5 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: