Ukrajina: Gas iz Rusije za 426 $

Naftogas Ukrajine kupio je u junu od Gasproma 1,5 milijardi kubnih metara gasa umesto planirani 350 miliona, piše ukrajinski sajt Korespodent.net.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

17:17

Default images

Tokom ovog meseca holding planira da uveze još pola milijarde kubika gasa. Ukrajina je u junu u Rusiji kupovala gas po ceni od 426 dolara za hiljadu kubnih metara.

Naftogas je u svojim skladištima smestio ukupno devet milijardi kubnih metara gasa. U 2012. godini Ukrajina je iz Rusije uvezla ukupno 33 milijarde kubnih metara gasa, što je 12 milijardi manje nego 2011. Plan za 2013. godinu predvidja uvoz 27,3 milijarde kubnih metara.

Ukrajinska kompanija takodje planira da produži za pet godina rok za korišćenje kredita od dve milijarde dolara dobijenog od Gasprombanke. Banka je saglasna za produženjem pod uslovima državnih garancija.

Ukrajina poslednjih nekoliko godina pokušava da smanji zavistnost od ruskog gasa, jer ne može da postigne dogovor sa Moskvom o sniženju cene isporuka. S jedne strane Kijev smanjuje obim kupovine ruskog goriva, a s druge, organizuje reverzivne (povratne) isporuke gasa iz Evrope.

Tako je ove godine, ukrajinska strana postigla dogovor o uvozu goriva s nemačkom RWE, a počela je da kupuje gas u Poljskoj, Madjarskoj i Slovačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: