Britanija privatizuje policiju

Privatne kompanije će preuzeti velike delove britanske policijske službe u Velikoj Britaniji, u roku od pet godina, tvrdi Dejvid Tejlor-Smit, direktor "G4S".

Svet

Izvor: Vijesti, Tanjug

Ponedeljak, 25.06.2012.

20:01

Default images

On je rekao da bi policijske snage širom zemlje mogle da potpišu sporazum slučan onom koji se nalazi na stolu u Vest Midlendsima i Sareiju, koji bi mogao imati kao rezultat da privatne kompanije preuzmu odgovornost za dužnosti u oblastima istrage zločina do transporta osumnjičenih i upravljanje obaveštajnim aktivnostima.

Ova procena je usledila nakon što je daljih deset policijskih jedinica uzelo u obzir razmatranje davanja posla privatnim kompanijama u obavljanju nadležnosti kao što su upravljanje zatvorima i održavanje IT sistema.

Tejlor-Smit, čija je kompanija u trci za ugovor vredan 1,5 milijardi dolara s policijom iz Vest Midlandsa i Sarija, kazao je da očekuje da će i ostale policijske snage širom zemlje preduzeti slične mere u roku od pet godina.

Javnost će, prema njegovim rečima moći da vidi ili isti ili čak bolji rad policije, a građanima je svejedno ko vodi policiju, ko je finansira i licencira, objasnio je on. U skladu sa ugovorom 575 policijskih službenika prešlo je u G4S kompaniju .

Tejlor-Smit je objasnio da će "srž" nadlženosti policije ostati u javnom sektoru.

On je istakao da je dugoročno gledano optimističan u vezi policije, ali srednjoročno gledano pesimističan. "Naš stav je da nikada ne bi pokušali da preuzmemo glavne funkcije policije, ali je jasno da konfiguracija policije u Velikoj Britaniji nije efektivna koliko bi mogla biti"; rekao je Tejlor-Smit.

U Velikoj Britaniji raste uznemirenost zbog uključenja privatnih preduzeća u policijske poslove. U maju je više od 20.000 policajca izašlo na ulice da ukaže na posledice privatizacije policije.

Tejlor-Smit ističe da budžetski pritisak i politička volja uvlače privatni sektor u policiju, ali naglašava da time neće biti izgubljen "etos javne policije".

Neimenovani portparol policije objasnio je da se policija ne privatizuje i da će osnovne policijske funkcije i dalje ostati u rukama državnih službenika, i da ni policijska ovlašćenja neće preći u ruke privatnika.

Istovremeno je, međutim, ukazao da postoji potencijal za veću ulogu privatnih preduzeća u budućnosti, koji bi mogao pomoći u pružanju policijskih usloga kako bi one bile bolje i jeftinije.

To bi, kako je objasnio moglo biti učinjeno, na primer, kroz stavljanje na raspolaganje osoblja za kontrolne sobe ili zatvore, čime bi policajci bili rasterećeni nekih dužnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

14 h

Podeli: