Krah Fejsbuka umesto "posla veka"

Dugoočekivani izlazak kompanije Fejsbuk na berzu preti da se, umesto "posla veka", pretvori u potpuni krah. Naime, akcije su već izgubile 18 odsto vrednosti.

Svet

Izvor: B92, Jutarnji list

Utorak, 22.05.2012.

23:14

Default images

U ponedeljak su na kraju dana deonice Fejsbuka vredele 34,03 dolara, što je bilo za 11 posto manje od 38 dolara koliko su se prodavale pvrog dana trgovanja.

Da sve bude gore, pad se nastavio i u utorak - deonice su pale za još tri dolara i sada vrede tačno 31 dolar.

Američki mediji današnji pad pripisuju otkriću agencije Rojters da je investiciona banka Morgan Stenli, koja je vodila izdavanje Fejsbukovih deonica, nekoliko dana uoči njihovog uvrštavanja na berzu svoje najveće klijente upozorila da smanjuje svoja očekivanja od te kompanije.

Procenu je doneo glavni analitičar Morgan Stenlija za internet, nakon što je Fejsbook američkoj Komisiji za vrednosne papire (SEC) predao dokumente u kojima je izrazio sumnju u pogledu daljeg rasta svojih prihoda zbog ubrzanih migracija njegovih korisnika na mobilne uređaje.

Zbog slabih rezultata, na Vol Stritu je odmah počelo traženje krivca. Prema nekima Morgan Stanli je cenu postavio previsoko - Fejsbuk je originalno planirao da deonice ponudi po ceni između 28 i 35 dolara.

Pomenimo i da je u samo dva dana bogatstvo osnivača Fejsbuka Marka Cukerberga palo za čak 2,2 milijarde dolara, dok su suosnivači Dastin Moskovic i Eduardo Severin izgubili 580, odnosno 239 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: