Fijat raskida ugovor sa Tatom

Fijat i indijska Tata raskinuće ugovor star 6 godina koji je omogućavao italijanskoj kompaniji da prodaje kola u salonima indijskog konglomerata.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

13:26

Default images

Prekid saradnje, međutim, otvara nove mogućnosti i omogućava "Fijatu" da utire put jačanju saradnje sa japnskom kompanijom "Suzuki motori" na trećem po veličini azijskom tržištu, ocenjuju analitičari.

"Fijat" i "Suzuki" već više od jedne decenije sarađuju na azijskom tržištu i jačenje te saradnje bi moglo da pomogne italijanskoj kompaniji da pojača prišustvo u indiji. "Suzuki", koji učestvuje s 42 odsto u prodaji kola u Indiji, mogao bi da ima dosta koristi od "Fijata" u proizvodnji dizel motora i u priključku na dilersku mrežu na tržištima kao što je Brazil, najvećoj privredi Južne Amerike, u kojoj "Fijat" ima duboke korene.

Počektom maja "Tata" i "Fijat" odlučili su da obustave prodaju i servisiranje "Fijatovih" kola u Indiji nakon što su se dve kompanije saglasile da prekinu šetstogodišnju alijansu pošto italijanski gigantski proizvođač kola beleži pad prodaje kola na indijskom tržištu sa visokom stopom rasta.

Tom odlukom okončane su višemesečne spekulacije o sudbini zajedničkog preduzeća "Tate" i "Fijata".

Direktori obe kompanije izražavali su nezadovoljstvo povodom nedovoljne prodaje "Fijatovih" kola u Indiji.

U zajedničkom saopštenju dve kompanije su stavile o znanja da će nastaviti saradnju u okviru zajedničkog preduzeća "Fijat- Indija automobili", koje izrađuje modele robnih marki "Fijat" i "Tata", kao i motore i menjače u fabrici u Radžangaonu u zapadnoj Indiji.

"Tata", najveća indijska autokompanija po prodaji, obavlja poslove distribucije i servisiranja "Fijatovih" proizvoda u okviru sporazuma iz janaura 2006. Prema poslednjem dogovoru, "Tata" će predati poslove distribucije i servisiranja "Fijatovih" kola kompaniji grupacije "Fijat", koja je osnovana.

"Fijat", u okviru koga posluju robne marke "Fijat", "Alfa romeo" i "Maserati", sada proizvode kola kao što su "punto" i "linea" u Indiji u zajedničkom preduzeću sa "Tatom."

U Randžangaon fabrici može da se izrađuje do 200.000 kola i 300.000 motora godišnje, kao i 300.000 delova za indijsko tržište i za izvoz.
"Fijat" je u medjuvremenu objavio sporazum sa "Maruti-Suzukijem" o isporuci dizel motora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: