MMF: Emirati nisu transparentni

MMF je kritikovao netransparentnost državnih kompanija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodeći kako to sprečava dolazak stranih investitora.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

08:37

Default images

"Veća transparentnost i bolja komunikacija podržali bi tržišno refinansiranje dugova državnih preduzeća", navodi se u saopštenju MMF-a o preliminarnim rezultatima u okviru godišnjeg izveštaja o ekonomiji u Emiratima, prenela je agencija AFP.

Emirat Dubai razbesneo je globalni finansijski sektor kada je u novembru 2009. zatražio moratorijum na dug svog prezaduženog državnog investicionog fonda "Dubai vorld". U martu 2011, kompaniji su kreditori obezbedili 14,7 milijardi dolara za program restrukturisanja duga.

MMF nije izdvojio nijednu određenu kompaniju u svojoj kritici, ali je naglasio da je "nekoliko problematičnih državnih preduzeća i dalje u procesu restrukturisanja".

"Vlasti bi u budućnosti trebalo da nastave sa usavršavanjem propisa, nadgledanjem i upravljanjem da bi se smanjili rizici povezani s tim firmama", navodi MMF.

Prema MMF-u, državna preduzeća u UAE "i dalje imaju velike potrebe za refinansiranjem i nastavljaju da se oslanjaju na finansiranje iz inostranstva. Programi refinansiranja tih kompanija dobro napreduju, ali trenutna neizvesnost globalnog finansijskog okruženja i dalje predstavlja ključni rizik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: