Odobren zaštitni fond evrozone

Nemačka vlada dogovorila je nacrt zakona kojim se odobrava zaštitni fond evrozone za borbu sa dužničkom krizom, koji treba da stupi na snagu u julu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2012.

13:55

Default images

Evropski stabilizacioni mehanizam imaće sredstva od 500 milijardi evra, međutim, postoji značajan međunarodni pritisak da ta cifra treba da bude uvećana, čemu se Nemačka protivi, prenela je agencija AFP.

Lideri evrozone obećali su da će do kraja meseca odlučiti da li će fond biti uvećan. Trajni fond ESM treba da zameni privremeni Evropski fond za finansijsku stabilnost, koji će biti ugašen krajem 2013. Evrozona se nada da će dovoljno veliki zaštitni zid, koji bi mogao da pomogne prezaduženim zemljama, u budućnosti sprečiti prelivanje krize iz zemalja kao što su Grčka i Španija u središte zone evra.

Za razliku od EFSF, koji je sačinjen od garancija, ESM će imati kapital od 80 milijardi evra, od kojih Nemačka, najveća evropska privreda, treba da priloži oko 22 milijarde.

Nakon spasavanja Grčke, Portugalije i Irske, u EFSF je ostalo oko 250 milijardi evra od prvobitnih 440 milijardi.

Jedna od opcija koje se razmatraju je spajanje fondova, čime bi ukupan zaštitini zid bio povećan na 750 milijardi evra. Međunarodni monetarni fond i SAD pozvali su Nemačku da olabavi protivljenje dodatnim prilozima za fond.

Vlada u Berlinu je ukazala da veruje da je najgori period krize prošao, a smatra se da kancelarka Angela Merkel neće biti spremna da testira poljuljanu podršku parlamenta i građana forsiranjem dodatnih davanja.

Nemački parlament odlučivaće o predlogu zakona, ali datum glasanja još uvek nije određen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: