EBRD: Ukrajina će imati niži BDP

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je prognozu rasta BDP Ukrajine u 2012. godini na 2,5 sa očekivanih 3,5 procenat.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

08:58

Default images

Razlog tome su pogoršanje globalne ekonomije i visoke zavisnosti ukrajinske industrije od stranih tržišta.

Nova prognoza EBRD se poklapa sa ocenom Svetske banke, koja je krajem prošle godine takođe korigovala naniže procenu rasta BDP Ukrajine na 2,5 sa 5,0 procenta, prenosi Rojters. EBRD očekuje da će, među zemaljama Zajednice Nezavisnih Država, ove godine samo Belorusija imati slabiji tempo privrednog rasta od Ukrajine, od samo 1,5 procenta.

Ukrajinska metalurgija i hemijska industrija najveći deo proizvodnje usmeravaju u izvoz, tako da je pogoršanje globalnih tržišnih uslova u 2009. godini prouzrokovalo smanjenje industrijske produkcije za bezmalo 22 procenta i pad BDP zemlje za 14,8 procenata, što je rekord u 15 godina.

Vlada Ukrajine prognozira usporavanje privrednog rasta na 3,9 odsto u 2012. godini sa očekivanih 5,0-5,2 procenta u 2011. godini. Ukrajinska državna Služba za statistiku još nije objavila podatke o dinamici BDP u 2011. godini.

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov u isto vreme smatra da će, uz povoljni razvoj svetske ekonomije i rast tražnje na domaćem tržištu, ove godine uspeti da održi tempo rasta BDP na prošlogodišnjem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: